Het eerste land dat door klimaatverandering dreigt te verdwijnen

De Nederlandse fotograaf Sanne Zurné reisde naar Kiribati in de Stille Zuidzee, de eerste staat die door de klimaatverandering dreigt te verdwijnen.

Flink wat bewoners van de aarde denken dat de stijging van de zeespiegel hun tijd wel zal duren. Als het zoute water de drempel van je huis bereikt, relativeer je de opwarming van de planeet minder makkelijk. Een paar jaar geleden vroeg een inwoner van Kiribati in de Stille Zuidzee milieu-asiel aan in Nieuw-Zeeland. De Nieuw-Zeelandse rechter willigde het verzoek niet in: er wordt nog geen asiel verleend op klimatologische gronden.

Noem het een tragische paradox: Kiribati staat pas op de kaart sinds Kiribati van de kaart dreigt te verdwijnen. Deze archipel tussen Hawaii en Tahiti bestaat uit tientallen atollen, ringvormige eilanden gefundeerd op koralen. Als de stijging van de zeespiegel in dit tempo doorgaat, zal de hele archipel medio 2100 onder water staan, voorspellen wetenschappers. Kiribati is dan de eerste staat die door de klimaatverandering ophoudt te bestaan.

Matati Tiaon Paul (20), Ambo, Zuid-Tarawa, Matati gaat nog naar de middelbare school, de Sacred Heart Highschool in Bikenibeu, in het zuiden van Tarawa. Hij zit nu in zijn laatste jaar en na zijn examen hoopt hij op een beurs zodat hij kan gaan studeren in Nieuw Zeeland.

Anote Tong, voormalig president van de republiek en klimaatactivist, waarschuwt al jaren dat klimaatvluchtelingen even gewoon zullen worden als politiek vluchtelingen. Zijn regering moedigde vertrek aan, met omscholingsprogramma’s om de kansen op de arbeidsmarkt in Nieuw-Zeeland te vergroten. De huidige regering is daarmee gestopt en ontkent dat Kiribati zinkende is.

De Nederlandse fotograaf Sanne Zurné reisde met steun van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten en Free Press Unlimited naar de archipel. Ze ontmoette mensen die dagelijks door het water waden, maar moeilijk kunnen geloven dat hun biotoop al over enkele decennia onbewoonbaar kan zijn. Een reeks van de mooiste beelden bracht zij samen in haar fotoboek Kiribati.

Tauboo Komwe (22) Bikenibeu, Zuid-Tarawa. Vorig jaar stopte Tauboo met school. Sindsdien helpt hij elke ochtend zijn vader met vissen. In de middag werkt hij bij het bouwbedrijf van zijn broer. Onlangs trouwde zijn tweelingbroer en daar is een kind op komst, maar zelf woont Tauboo nog bij zijn ouders.