Jungle van Calais is weer een woestenij

Het was tot voor kort een van de beruchtste plekken van Europa, het vluchtelingenkamp nabij het Franse Calais. Het kreeg de bijnaam de ‘jungle’. Fotograaf Gert Jochems keerde terug naar de plek die hij geregeld bezocht. 

Een duinlandschap met een boom in het midden. Her en der in de wateren zijn prachtige vogels te zien. Sommige groot, enkele fel blauw, werkelijk mooie beestjes. Het landschap is omheind. Er staat een groot plakkaat met Renaturisation erop: natuurherstel. Binnen de omheining loopt een tiental schapen, die hebben een mooi leven. Ooit is het wel anders geweest op deze plaats. De foto is vorige week gemaakt in Calais, op de plek waar tot drie jaar geleden de ‘jungle’ was.

23 januari 2016, een geïmproviseerde slaapplaats.

Het roemruchte vluchtelingenkamp, waar zeker zevenduizend migranten zich opmaakten voor een illegale reis naar Groot-Brittannië. Exact op deze plaats was de ingang, de straat van de horeca, de kruideniers en de kappers. De vluchtelingen woonden hier in erbarmelijke omstandigheden. Tot de jungle in oktober 2016 op dramatische wijze werd ontmanteld. Hoewel, het plan van de Franse overheid om al deze personen te verplaatsen naar andere delen in Frankrijk verliep wonderwel vlot.

26 oktober 2016, de dag dat het vluchtelingenkamp werd ontruimd.  

Maar ondertussen zijn er in Calais weer op diverse plaatsen tentjes te zien. In Duinkerke is er rond de sporthal een klein kamp ontstaan, er zouden zo’n achthonderd mensen verblijven daar. Een Franse rechter heeft onlangs toestemming gegeven om dit kamp te ontmantelen, wegens de abominabele leefomstandigheden. Inderdaad, het leven rondom de sporthal in Duinkerke is niet fraai. Maar vergeleken met wat er ooit qua miserabilisme te zien was in dit duinlandschap-met-boom-in-het-midden, valt dat nog wel mee.

Agenten verjagen ook de laatste migranten.