‘Je beseft pas hoe krachtig zo’n stroming is als je er middenin staat’

Niet eerder richtte een tropische storm zo veel schade aan op de Bahama’s als de orkaan Dorian dat de afgelopen dagen deed. De ravage op de eilandengroep in het Caribische gebied is enorm. Vooral de noordelijke eilanden zijn zwaar getroffen, zoals de foto hieronder van Great Abaco laat zien. Meer dan de helft van de woningen is vernield.

‘We zitten midden in een van de grootste crises die ons land ooit heeft meegemaakt’, zei de Bahamaanse premier Hubert Minnis woensdag. Het dodental ligt op twintig, maar kan nog verder oplopen. Volgens de premier is de totale schade pas goed te overzien als het water is gezakt.

In Freeport, de grootste stad op het eiland Grand Bahama, zag Sarah Kirkby hulpeloos toe hoe haar huis in een mum van tijd onderstroomde. ‘Het was afschuwelijk’, zei ze tegen The New York Times. ‘Je beseft pas hoe krachtig zo’n stroming is als je er middenin staat.’

Volgens de Verenigde Naties hebben zeker 70 duizend Bahamanen direct hulp nodig. Het gaat onder meer om schoon drinkwater, eten, medicijnen en onderdak. De VN hebben 900 duizend euro beschikbaar gesteld. Ook de Amerikaanse president Trump heeft financiële hulp beloofd. Nederland stuurt twee marineschepen naar de Bahama’s, zo werd donderdag bekend.

Noodhulp leveren is op het moment moeilijk. Het vliegveld op Grand Bahama is verwoest. Verbindingswegen staan onder water. Veel eilanden zijn om die reden alleen per helikopter voor de hulpdiensten bereikbaar.

Dorian kwam zondag als categorie-5-storm aan op de Bahama’s, met een aanhoudende windkracht van 297 kilometer per uur. Woensdag trok Dorian verder. De storm is op weg naar de Amerikaanse staat South Carolina, in het zuidoosten van de Verenigde Staten.