Indoor skydiven: het plezier van een oneindige vrije val

Zeer diverse gezelschappen komen naar het eerste indoor skydivecentrum met twee windtunnels. Fotograaf Pauline Niks legde er puur plezier vast.

Zouden er al mensen zijn die lijden aan ‘parachuteschaamte’? Het moet haast wel, want het is een logisch voortvloeisel van het snel oprukkende fenomeen vliegschaamte. Stel dat je de parachutesprong op je bucketlist hebt staan, maar niet wil bijdragen aan verdere opwarming van de aarde. Of dat je altijd al aan een parachute wilde zweven, maar voor springen uit een vliegtuig net te veel hoogtevrees hebt. Of dat je je er net iets te oud voor voelt, of net iets te zwaar.

Aan de A2 bij Utrecht ligt City SkyDive, ’s werelds eerste indoor skydivecentrum met twee windtunnels. Fotograaf Pauline Niks ging er naar binnen en legde er puur plezier vast tijdens vrije vallen waar geen koolstofdioxide brakend vliegtuig aan te pas komt, zij het wel forse hoeveelheden elektriciteit.

‘Alsof je op 4.000 meter hoogte uit een vliegtuig springt, maar dan zonder ook daadwerkelijk uit het vliegtuig te hoeven springen’ , vat City SkyDive het windtunnelgevoel van de clientèle samen. Wie ‘in een windtunnel uit een vliegtuig springen’ het equivalent vindt van het verorberen van een vegetarische knakworst, moet weten dat je er langer van de geneugten van een vrije val geniet, al mis je natuurlijk wel het uitzicht op weilanden ver onder je.

Sinds de opening twee jaar geleden zijn de windtunnels in rap tempo in trek geraakt bij erg verschillende gezelschappen. Ze worden geboekt voor zowel kinderfeestjes, seniorenmiddagen als bedrijfsuitjes. Dat mensen die vaak samen vergaderen het samen zweven als bevrijdend ervaren, laat zich raden. Onder het motto ‘Love is in the air’ organiseert City Skydive tegenwoordig ook windtunnel-dating-nights, waarin je kunt testen hoe een potentiële partner zich gedraagt tijdens een vrije val. Voor wie een moeder heeft die al jaren zinspeelt op een parachutesprong: het speciale moederdagpakket van City SkyDive kost 285 euro – vijftien vluchten voor maximaal vijf personen.

Volg ons