In parade naar het examengala

Het is een jaarlijke traditie in het Gelderse Druten: de eindexamenleerlingen trekken in een parade naar hun gala. Fotograaf Marcel van den Bergh zag de uitgelaten stoet passeren.  

De ontlading druipt van hun gezichten: de eindexamens zijn achter de rug, nu is het tijd voor feest. Goed, sommigen zullen nog voor een herexamen moeten opdraven, maar daar wordt op deze zonnige vrijdagavond even geen gedachte aan vuilgemaakt. De hoofden van de eindexamenleerlingen in het Gelderse Druten zijn vermoedelijk gevuld met veel belangrijkere vraagstukken: zit mijn haar nog goed? Sta ik Instagram-waardig op de foto? Blijft mijn jurk achter op de scooter netjes op de enkels hangen?

Alcohol zou die zorgen kunnen wegnemen, ware het niet dat de leeftijdsgrens voor alcoholconsumptie sinds 2014 is opgeschroefd. Dronken toestanden zijn dus niet toegestaan, al zal niemand de feestgangers een glaasje misgunnen.

‘In de plaatselijke krant stond dat deelnemers van de optocht zich bovendien aan de verkeersregels moeten houden, zoals een helm opzetten’, zegt fotograaf Marcel van den Bergh, die zich vanaf 16 uur aan de kant van de weg verschanste om de parade een jaarlijkse traditie in het dorp vast te leggen. ‘In Zevenaar (zo’n 50 kilometer verderop) werd voorafgaande aan het feest een alcoholcontrole gehouden.’ Werd er dan zelfs niet getoeterd? ‘Dat wel’, zegt Van den Bergh.

Door zijn lens zag Van den Bergh een uitgelaten stoet passeren. Op z’n Amerikaans: met blinkende bolides, meisjes met de allure van Jackie Kennedy en de heren strak in het pak.

‘Gangbaar waren luxe en chique sportauto’s’, aldus Van den Bergh. ‘Maar ik heb natuurlijk de krenten uit de pap gevist.’

Dan krijg je dus dit: feestgangers die zich in de grijparm van een tractor op een sofa laten vervoeren.

Of achter het stuur van een zelf bij elkaar gesleutelde kartauto stappen.

Eindexamenleerlingen van het Pax Christie College op weg naar hun eindexamengala.