In de Tetris Challenge voor hulpdiensten blijft niets verborgen

Het begon met de politie in het Zwitserse Zürich. Daarna is het de hele wereld overgegaan: de Tetris Challenge voor hulpdiensten, waarbij niets verborgen blijft.

De Rotterdamse brandweer.

In het handboek van de psychiatrie wordt het niet beschouwd als een dwangstoornis, maar je hebt mensen die het liefst elk voertuig helemaal leeg zouden willen halen. Wie wil, kan fanatieke uitpakkers en doorzoekers een preoccupatie met ‘inhoud’ toedichten in de letterlijke zin van dat woord. Elke koffer, elke doos en elke tas wekt bij hen diezelfde brandende vraag op: wat zit er in?

Landmacht, de 43e gemechaniseerde brigade.

De reddingsbrigade uit Den Helder.

Voor echte ‘inhoudsgepreoccupeerden’ is er niets mooiers dan werken bij een grenspost – bij voorkeur van een oude Sovjet-republiek. Bij de grens van Wit-Rusland of Azerbeidzjan nemen douaniers soms wel twee uur de tijd om één enkele auto helemaal leeg te halen.

Het KNGF Geleidehonden.

Een motoragent uit Alphen aan den Rijn.

Wie langer dan tien minuten naar de foto’s op deze pagina kijkt en daar een buitengewoon grote voldoening uit haalt, moet overwegen te solliciteren bij de Wit-Russische douane. Nooit eerder werden mensen die zich vaak de ‘wat zit er precies in?’-vraag stellen zo op hun wenken bediend.

De ANWB Wegenwacht.

Staatsbosbeheer.

En passant zijn deze foto’s pure verwennerij voor liefhebbers van 112-voertuigen als ambulances, politie- en brandweerwagens. Sinds 1 september doen hulpdiensten overal ter wereld mee aan de zogenoemde Tetris Challenge. Daarin stallen ze de complete inhoud van hun voertuigen, inclusief de menselijke lading , uit op de grond, object bij object, kleur bij kleur, waardoor composities ontstaan die doen denken aan het legendarisch computerspel Tetris (waarschijnlijk niet toevallig ooit ontwikkeld in de Sovjet-Unie). Om fotografisch het Tetris-effect te bereiken, maken de deelnemers gebruik van knolling, een woord waarvoor nog geen Nederlands equivalent bestaat, maar dat zich vrij laat vertalen als ‘platlegfotografie’.

Ambulance Amsterdam.

Politieteam Weerijs uit Etten-Leur.

De aftrap voor de Tetris Challenge werd gegeven door de politie van Zürich. Sindsdien stellen hulpdiensten van Nederland tot Taiwan zichzelf én hun spullen op de grond tentoon. Zo veel bekijks trekken de beelden dat er misschien wel een vervolg komt – wellicht in de vorm van een Tetris Challenge voor gezinnen die zichzelf en hun bagage tentoonstellen vlak voor ze op autovakantie gaan. Als je een doorsneegezinswagen professioneel leeghaalt, zullen de spullen op het asfalt vrijwel zeker meer plek in beslag nemen dan de complete uitrusting van een Taiwanese brandweerauto.

KNRM Katwijk.

De crashtender van de luchtmacht, vliegbasis Eindhoven.

Handhaving Haarlemmermeer.