Hoe het leven doorgaat na cycloon Idai

Opnieuw is Mozambique getroffen door een cycloon, een maand na de verwoestingen van Idai. Fotograaf Jelle Krings ging op bezoek bij overlevenden van cycloon Idai in Mozambique en Zimbabwe.

De Chimanimani-bergen in het grensgebied van Zimbabwe en Mozambique behoren tot de mooiste gebieden op aarde. Weelderige vegetatie, prachtige rotspartijen, diepe valleien en hoogten met sprookjesachtige vergezichten. Totdat die rotsblokken naar beneden kwamen denderen in maart, losgewrikt door de cycloon Idai.

Richard Pedai

‘Ik verloor mijn vriend Tatinda, hij woonde daar, waar je nu alleen maar keien ziet’, zei Gladyman Chinaka tegen fotograaf Jelle Krings. Zijn dorp Kopa verdween grotendeels onder de lawine van stenen. Die ging net voorbij aan het gebouw waar Chinaka die fatale nacht sliep. Krings fotografeerde hem op een autowrak (zie hieronder).

  • Gladyman Chinaka

  • Opah Magodo

Krings trok in de weken na de cycloon door het rampgebied, vanuit Zimbabwe door de vallei van de rivier Pungwe - ook schitterend, tot de rivier veranderende in een dorpen verzwelgende modderstroom - naar de zwaar getroffen oude havenstad Beira aan de Indische Oceaan. Hij ging de overlevenden vragen hoe het hen verging na de ramp en wilde hen fotograferen in de ravage waarin ze hun leven weer moeten oppakken. Het werden verstilde portretten van slachtoffers, die rouwen om hun doden en, nauwelijks bekomen van de gruwelen, beseffen dat zij nog leven.

Zoals Sarudzai Chikoshana en Norbert Chiota (op onderstaande foto links) in het Zimbabwaanse dorp Ngangu; ze staan bij het graf van hun zoon Norbert jr., die om het leven kwam door de Idai-lawines.

  • Sarudzai Chikoshana en Norbert Chiota

  • Zacharia Zaceui, Sarah Alberto en Joanna Lopes

Krings geeft korte weergaven van gesprekken met de personen die hij fotografeerde. Op de foto rechtsboven staat het gezin bestaande uit Zacharia Zaceui, Sarah Alberto en Joanna Lopes bij de resten van hun huis in het Mozambikaanse dorp Bigaji, dat tijdens de overstroming geheel onder water was verdwenen. Zaceui vertelde Krings: ‘Toen het water kwam, renden we naar de mangoboom bij ons huis. We zaten er drie dagen in tot het water weer zakte.’ Ze zijn het huis nu aan het herbouwen.

Het gezin van Alberto Agosto Sora

Op bovenstaande foto staat het gezin van Alberto Agosto Sora in het dorp Estaquinha, Mozambique. ‘We willen nu ons huis herstellen, maar we hebben al niet eens genoeg geld voor eten.’ Ook de drie foto’s boven komen uit Mozambique. Louisa Mascarenhas (rechts) zit met haar gezin in de resten van hun huis in een buitenwijk van Beira. Ze hebben geen geld voor reparatie. ‘Elke dag gaan we naar de stad op zoek naar werk.’

De familie van Louisa José

V.l.n.r. Raoul Phillipe, Joseph Antonio Manuel, Fortuna Phillipe, Manjara Chama, Fernando Francisco, Alfred Cossa en Johan Chicate

De mannen op de foto hierboven hielpen in het dorp Bandua omwonenden, die naar deze hoger gelegen plek waren gevlucht, in een boom klimmen, terwijl het water steeds hoger kwam. Er zaten tachtig mensen in die boom, dagen- en nachten lang. Een paar mannen redden twee kinderen die van een tak in het water waren gevallen.

Katharina Joao and Kina Klemente

De huizen van de buren Katharina Joao and Kina Klemente in een buitenwijk van Beira (hierboven) werden volledig verwoest. ‘Tijdens de cycloon waren we bang dat onze huizen op ons zouden instorten en we schuilden in een minibus van een buurman.’

Meer beelden uit Mozambique en Zimbabwe van fotograaf Jelle Krings vindt u op Jellekrings.com.

Cartusa Simao en August Manus Joachim

  • Mataia Fernando

  • Heriman Kazembe

Alberto Chipembe en Helena Alberto

  • Victoria Meke

  • Jen Machitirwa en Ronald Pukai

Prince Charles Mhondera en Madonna Muzimba