Noord en wind

Op een Noorse eilanden­groep boven de poolcirkel zag Sébastien van Malleghem het krachten­spel tussen mens en natuur.

In Vesteralen is het leven nog rauw en puur, zijn mens en natuur één, zoals het ooit was en het eigenlijk bedoeld is. Niet dat de Belgische fotograaf Sébastien van Malleghem (33) het bestaan op de Noorse eilandengroep ten noorden van de poolcirkel wil romantiseren. Het is dag in dag uit keihard werken voor de eilandbewoners, in vaak zware omstandigheden met extreme kou en een harde noordenwind.

Vissers spenderen veertig tot vijftig jaar van hun leven op een zeekotter en blijven vaak maanden achtereen weg. Alcoholisme ligt op de loer. Maar daarover wordt op het eiland alleen gefluisterd, net zoals over de geesten die op de woeste golven ronddwalen.

De eilandbewoners ogen gehard en moeilijk benaderbaar, maar zijn eerlijk en zacht van binnen, ondervond de fotograaf tijdens zijn verkenning van Vesteralen dit najaar. Zodra bleek dat hij geen vluchtige toerist was, werd hij geregeld uitgenodigd voor een maaltijd. Hij ontmoette de lange, gespierde visser Tom die op het strand aan zijn boot kluste. De fragiele, bejaarde Erna, die in de stromende regen langs de weg liep in een leeg landschap. De fotograaf trapte op de rem van zijn huurauto en bood haar een lift aan. Ze keek hem niet-begrijpend aan en vervolgde rustig haar weg.

Het zijn de extreme weersomstandigheden en het krachtenspel tussen mens en natuur die Sébastien van Malleghem fascineren aan Noord-Europa. Hij vindt er ook de rust waarnaar hij snakt. Eerder maakte hij indringende fotoreportages van de ‘ontmenselijking’ in de forensische psychiatrie, het Libië na Kadhafi en heroïneverslaafden in Frankrijk.

Alles in zwart-wit, want zo kan hij het beste overbrengen wat er volgens hem echt toe doet. Soms wil hij even geen menselijke crises. In de natuur is het leven ook hard, maar daar zijn het niet de mensen die elkaar van alles aan doen. Dat vindt hij beter te verdragen.

Meer Van Malleghem: de huivering in de desolate uithoeken van Amerika

Welkom bij de rednecks in Florida of in uitgebrand Californië. De bezoeker, zoals Sébastien Van Malleghem, voelt zich een indringer. Hij legde het ongemakkelijke gevoel met veel gevoel vast.