Het jaar 2019 in foto's

Van de tranen van Theresa May tot de handdruk van Kim Jong-un. En van de massale protesten in Hongkong tot de brandende daken van de Notre-Dame. 2019 was een bewogen jaar. Beleef het opnieuw aan de hand van de meest spraakmakende foto’s.

 • De jacht

  KwaZulu-Natal, Zuid-Afrika

  Een jachtluipaard wordt omsingeld door een roedel van twaalf Afrikaanse wilde honden in het Zimanga-natuurpark in Zuid-Afrika. De Britse fotograaf Peter Haygarth was dit jaar een van de genomineerden voor de titel Wildlife Photographer of the Year. Het aantal jachtluipaarden en Afrikaanse wilde honden gaat snel achteruit. Geschat wordt dat van beide soorten nog slechts zevenduizend dieren in het wild voorkomen.

  Foto: Peter Haygarth / Wildlife Photographer of the Year
 • De schrik

  Brasilia, Brazilië
  1 januari

  Duizenden politieagenten, tanks en luchtdoelraketten moesten ervoor zorgen dat de beëdiging van de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro op 1 januari probleemloos zou verlopen. In hoofdstad Brasília zette hij, geflankeerd door zijn vrouw Michelle, in een open Rolls-Royce koers naar het parlement. En dan gebeurt dit. De schrik van de nieuwverkozen president is goed te verklaren: enkele maanden ervoor werd tijdens de verkiezingscampagne een aanslag op hem gepleegd. Het mes dat werd gebruikt zou uiteindelijk terechtkomen in het nationaal politiemuseum in de hoofdstad Brasilia.

  Foto: Antonio Lacerda / EPA
  
 • Feis

  Rotterdam, Nederland
  4 januari

  Zijn naam was Faisal Mssyeh, maar de rapwereld kende hem als Feis. Tijdens Nieuwjaarsnacht 2019 wordt de 32-jarige Rotterdammer doodgeschoten na een woordenwisseling in een café. De verdachte wordt vijf maanden later in een bovenwoning in Kerkrade aangehouden. Honderden buurtbewoners en fans herdenken Feis op 4 januari op het Heemraadsplein, met zijn muziek, witte ballonnen en rozen. De rapper bracht in 2014 zijn eerste soloplaat uit: Hard van buiten, gebroken van binnen. Wanneer de rechtszaak tegen de 25-jarige verdachte begint, is nog onduidelijk. Hij weigert mee te werken aan onderzoeken door gedragsdeskundingen. De rechtbank heeft echter besloten dat hij voor observatie moet worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum.

  Foto: Guus Dubbelman / de Volkskrant
  
 • Fastfooddiner

  Washington D.C., Verenigde Staten
  15 januari

  De uitnodiging aan de kampioenen van het American Footballteam van de Clemson University was de deur al uit, maar door de zogenoemde shutdown van de Amerikaanse overheid zat veel personeel van het Witte Huis nog thuis. Dus besloot Donald Trump begin dit jaar de football-spelers op een fastfooddiner te trakteren. Trump liet de verzamelde pers weten ‘McDonald’s, Wendy’s en Burger King en wat pizza’ te serveren en uiteraard had hij, zo zei hij, de rekening uit eigen zak betaald.

  Foto: Chris Kleponis / EPA
  
 • Bomaanslag

  Nairobi, Kenia
  15 januari

  Veiligheidstroepen bieden bescherming aan mensen in de buurt van een luxueus hotelcomplex in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Daar heeft terreurgroep Al Shabaab – die ontstaan is in Somalië en gelieerd is aan Al Qaida – een zware bomaanslag gepleegd, gevolgd door een aanval met vuurwapens. De aanslag zou in totaal 21 levens eisen. Het Afrikaanse continent werd in 2019 geteisterd door een serie terreuraanslagen, ook in de Sahel-regio. Zo zijn op 11 december bij een aanval op een legerbasis in Niger zeker zeventig militairen gedood.

  Foto: Luis Tato / AFP 
 • Noord-Macedonië

  Athene, Griekenland
  20 januari

  Alexander de Grote zou zich in zijn graf omdraaien. Toch staat Griekenland eindelijk toe dat de Republiek van Noord-Macedonië mag worden uitgeroepen. Het leidt tot protesten bij het Griekse parlement in Athene, waar de oproerpolitie hardhandig moet ingrijpen.

  Foto: Aris Messinis / AFP
 • Zwarte vlaktes

  Saksen, nabij Weisswasser, Duitsland
  30 januari

  Berlijn wil af van de Duitse bruinkoolverslaving. Het klimaat vraagt erom. In januari kwam een adviescommissie met haar oordeel: alle Duitse kolencentrales moeten binnen twee decennia dicht. Het betekent de dolksteek voor de mijnbouw in het oosten van Duitsland. Zoals hier, het kolenveld Nochten, nabij het Saksische stadje Weisswasser. Op de achtergrond de kolencentrale Boxberg. In de Volkskrant haalde ­Richard Wischniowski (87), oud-machinist op de kolentreinen, herinneringen op: ‘We reden naar de brikettenfabriek, daar gaan alleen de beste kolen naartoe. Prachtige, pure kool.’

  Foto: Daniel Rosenthal / de Volkskrant
 • Zenopsis nebulosa

  Kuala Lumpur, Maleisië
  30 januari

  Hij lijkt wel gephotoshopt, deze zonnevis. En er is zeker iets aan de hand met de Zenopsis nebulosa die normaal een haast zilverkleurige huid heeft. Voor de Transparent Fish Exhibition in Kuala Lumpur lieten wetenschappers met enzymen de spieren van de vis verdwijnen. Kleurstoffen kleurden de botten en het kraakbeen, om toeschouwers zo een unieke kijk op het binnenste van vissen te geven.

  Foto: Mohd Rasfan / AFP
 • Poolwervel

  Chicago, Verenigde Staten
  30 januari

  Vrijwel de hele Verenigde Staten gingen eind januari gebukt onder extreme kou. In Chicago daalde de temperatuur op 30 januari tot min 28 graden Celsius. Lake Michigan was grotendeels dichtgevroren. De lage temperaturen werden veroorzaakt door ijskoude wind uit het poolgebied. Het barre weer kostte zeker twintig personen het leven. Op 4 februari was het in Chicago alweer 11 graden boven nul.

  Foto: Kamil Krzaczynski / EPA
  
 • Luipaard

  Lamba Pind, India
  31 januari

  Een luipaard valt een man aan in het Indiase Lamba Pind. De luipaard zou uiteindelijk zes personen verwonden voordat hij kon worden gevangen. De lokale politie liet weten dat niemand zwaargewond raakte.

  Foto: Shammi Mehra / AFP
 • Het ‘applaus’

  Washington D.C., Verenigde Staten
  5 februari

  Achteraf zou de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zeggen: ‘Het was niet sarcastisch bedoeld’, maar haar manier van applaudisseren nadat president Donald Trump begin februari zijn ‘troonrede’, de State of the Union, had voorgedragen, viel niet alleen fotograaf Doug Mills op. Het kwam op een veelzeggend moment: al wekenlang leverde Trump strijd met de Democraten over de overheids­financiën, waarbij zelfs ambtenaren naar huis moesten worden gestuurd omdat ze niet meer uitbetaald konden worden.

  Foto: Doug Mills / Reuters
 • Klimaatprotest

  Den Haag, Nederland
  7 februari

  Op 7 februari is Volkskrant-fotograaf Guus Dubbelman in Den Haag voor de grote milieudemonstratie. Hij staat tussen de jongeren en maakt deze foto. Hij stuurt de volgende tekst mee: ‘Klimaatdemonstratie in Den Haag, naar schatting 30 duizend leerlingen hebben de moeite genomen aan de politiek te laten zien dat het zo niet verder kan. Hun toekomst staat op het spel. Het was waarschijnlijk de meest lieve demo ooit over een serieus probleem. Jeugd met ambitie.’

  Foto: Guus Dubbelman / de Volkskrant
 • Doodgeschoten

  Port-au-Prince, Haïti
  9 februari

  Een moeder huilt, terwijl ze op het lichaam van haar doodgeschoten zoon zit. Die kwam om bij de protesten bij het Nationale Paleis in Port-au-Prince. Demonstranten eisen het aftreden van president Jovenel Moise, die ze verantwoordelijk houden voor het verdwijnen van zo’n 2 miljard dollar. Het gaat om geld uit een speciaal fonds dat ervoor moest zorgen dat de Haïtianen goedkoop aan olie uit Venezuela konden komen.

  Foto: Hector Retamal / AFP
 • Exodus uit het kalifaat

  Nabij Baghouz, Syrië
  27 februari

  Het is eind februari, vrouwen en kinderen wachten even buiten het laatst overgebleven IS-bolwerk Baghouz op hun evacuatie. 2019 was het jaar waarin er een eind kwam aan het kalifaat dat door terreurbeweging Islamitische Staat in de zomer van 2014 was uitgeroepen. Eind maart viel de laatste stad, Baghouz. Tienduizenden IS-strijders, hun vrouwen en kinderen zitten nu opgesloten in kampen in Syrië en Irak. Wat er met hen moet gebeuren, is een debat dat het jaar tekende.

  Foto: Bulent Kilic / AFP
  
 • Lagerfeld

  Parijs, Frankrijk
  5 maart

  Cara Delevingne en andere topmodellen treuren terwijl ze creaties van de befaamde ontwerper Karl Lagerfeld showen op de Parijse catwalk. De Duitse modeontwerper, kunstenaar en fotograaf – meestal getooid met kenmerkende zonnebril – was een paar weken daarvoor overleden.

  Foto: Regis Duvignau / Reuters
 • Aanslag

  Christchurch, Nieuw-Zeeland
  15 maart

  Tijdens het vrijdaggebed zaait hij dood en verderf in de Masjid al-Noor-moskee in Christchurch. Brenton Tarrant, een voormalige fitnessinstructeur uit Australië van 28 jaar, ziet het als zijn manier om ‘de immigratie terug te dringen’. Via een ijzingwekkende livestream op Facebook krijgt de wereld mee welk drama zich voltrekt. Hij zal aangeklaagd worden voor 50 moorden en 39 pogingen tot moord.

  Foto: Screenshot uit video Tarrant
 • Blokkade

  Cucuta, Colombia
  20 maart

  Luchtfoto van de containers die de Las Tienditas-brug blokkeren. Deze belangrijke grensovergang verbindt de Venezolaanse plaats Tachira met de Colombiaanse stad Cucuta. De containers zijn geplaatst door het regime van de Venezolaanse president Nicolas Maduro om hulpgoederen tegen te houden voor de in grote armoede verkerende bevolking. Volgens Maduro is de humanitaire hulp, die afkomstig is uit de VS, slechts bedoeld om zijn regime ten val te brengen. Oppositieleider Juan Guaidó heeft zichzelf tot interim-president uitgeroepen en is erkend door veel westerse landen.

  Foto: Juan Pablo Bayona / AFP
 • Zwart gat

  Brussel, België
  10 april

  De eerste foto ooit van een zwart gat wordt gepresenteerd door een wetenschappelijk team van onder meer Heino Falcke van de Nijmeegse Radboud Universiteit. Het gaat om het zwarte gat in het centrum van sterrenstelsel Messier 87, een beest met de overweldigende massa van 6,5 miljard zonnen. Zwarte gaten zijn plekken in het heelal waar de zwaartekracht zo groot is, dat niets eraan kan ontsnappen, zelfs licht niet. De foto is tot stand gekomen dankzij een wereldwijd netwerk van acht telescopen en wordt in december door vakblad Science uitgeroepen tot doorbraak van het jaar. De Nederlandse subsidie aan het project was inmiddels al stopgezet.

  Foto: Reuters
 • Wikileaks

  Londen, Verenigd Koninkrijk
  11 april

  Na een verblijf van bijna zeven jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen werd Wikileaks-oprichter Julian Assange (48) op 11 april door de Britse politie gearresteerd. Assange had daar in 2012 zijn toevlucht gezocht omdat hij vreesde te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Amerikaanse justitie wil Assange vervolgen wegens het hacken van 750 duizend vertrouwelijke documenten over onder meer de Amerikaanse oorlogvoering in Afghanistan en Irak. Assange zit opgesloten in de zwaarbewaakte Belmarsh-gevangenis in Londen. Hij probeert via de rechter uitlevering aan de Verenigde Staten te voorkomen.

  Foto: Jack Taylor / Getty
 • Gothische parel

  Parijs, Frankrijk
  15 april

  Rook en vlammen boven de Notre-Dame. De ‘gothische parel’ van Parijs staat in brand. De volgende ochtend blijkt dat het dak, het gebinte, de spitstoren en een deel van de gewelven van de alom bekende kathedraal grotendeels zijn verwoest. Bij een spontane inzamelingsactie worden honderden miljoenen euro’s toegezegd. In 2024, het jaar dat Parijs de Olympische Spelen organiseert, moet de Notre-Dame in haar oude glorie zijn hersteld.

  Foto: Veronique de Viguerie / Getty
  
 • Bruiloft

  Bangkok, Thailand
  1 mei

  Deze door het Thaise koningshuis verspreide foto toont de bruiloft van koning Maha Vajiralongkorn en zijn minnares Suthida Bajrasudhabimalalakshana, die daarmee zijn vierde vrouw werd en de titel koningin mocht gaan dragen. De timing – een paar dagen voor de Thaise koning zelf officieel gekroond zou worden – verraste velen. Suthida werd geboren als Suthida Tidjai en is een voormalige stewardess.

  Foto: AFP
 • Honing

  Mangshi, China
  11 mei

  Boven in de touwladder staat Dong Haifa, onder hem Mi Qiaoyun. Honingzoekers in de Chinese provincie Yunnan, aan de grens met Myanmar. Ze behoren tot een etnische minderheid in China, de Lisu. Het zoeken naar ‘wilde’ honing in kliffen waar honderden ­bijennesten zijn, is onder hen een culturele traditie, één met een economisch exponent. Voor een kilo wilde honing wordt al snel 45 euro betaald. De honing zou puurder en gezonder zijn dan ‘normale’ honing. Een korf kan meerdere kilo’s bevatten. Het werk in de afgelegen kliffen is niet zonder gevaar. Wat de Lisu wel opmerken, is dat het steeds moeilijker wordt honing te vinden. Door de zware bestrijdingsmiddelen die lokale boeren gebruiken, maar ook door de opwarming van de aarde dunnen bijenkolonies uit.

  Foto: Kevin Frayer / Getty
 • File

  Mount Everest, Nepal
  22 mei

  Deze foto van de Nepalese bergbeklimmer Nirmal Purja gaat eind mei de wereld over. Volkskrant-verslaggever Mark van Driel schreef er dit over: ‘Op de Mount Everest, in mei, ving Purja de absurditeit van het moderne bergbeklimmen in een foto. Hij legde vast hoe hij op een bergkam onder de top in een file van tientallen klimmers stond te wachten. Het ongewone Instagrambeeld ging viraal terwijl Purja in een tijdsbestek van 48 uur niet alleen de top van de Everest bereikte, maar ook die van de Lhotse (8.516m) en de Makalu (8.485m). De foto vormde de opmaat voor het aanscherpen van de klimregels voor Everest, tot vreugde van de 36-jarige avonturier. Alleen ervaren klimmers mogen nog naar boven van de Nepalese regering.

  Foto: Nirmal Purja, Project Possible / AP
  
 • De tranen van May

  Londen, Verenigd Koninkrijk
  24 mei

  De Britse premier Theresa May kondigt haar aftreden aan als leider van de Conservatieve partij. Het is haar na vele pogingen niet gelukt om haar Brexitakkoord met de Europese Unie door het parlement te krijgen. Op 7 juni legde ze haar functie neer, en op 24 juli zou ze als premier opgevolgd worden door Boris Johnson. Toen het hem ook niet lukte om een akkoord door het Lagerhuis te krijgen, schreef die nieuwe verkiezingen uit voor 12 december. Deze hebben hem een riante meerderheid verschaft en inmiddels heeft het nieuwe Britse parlement ingestemd met Johnsons Brexitdeal.

  Foto: Andres Martinez Casares / Reuters
 • Kus

  Biarritz, Frankrijk
  28 mei

  Deze kus van de Canadese premier Justin Trudeau en Melanie Trump in aanloop naar de G7-top in de Franse badplaats Biarritz ging viral. Ook in de Volkskrant-rubriek Beeldvormers werd een foto van de zoen besproken. Daarop schreef lezer Walter Crommelin uit Haarlem deze ingezonden brief: ‘In haar commentaar op een foto van Melania Trump, die op de G7 Justin Trudeau wil kussen, beschrijft Merel Bem hoe de knappe Trudeau, dankzij zijn innemende voorkomen, altijd overal mee wegkomt. Kritiek op zijn pogingen een penibele fraudezaak in de doofpot te werken, verstomt zodra de premier in beeld komt, in de krant of op tv. Van een Canadese vriendin, die op de middelbare school bij hem in de klas heeft gezeten, weten we dat hij toentertijd de bijnaam ‘Pizza’ had, wegens verregaande puisterigheid. Het heeft iets rechtvaardigs dat deze voormalige puistenkop, vroeger met zijn uiterlijk gepest, er nu door wordt gered.’

  Foto: Ian Langsdon / EPA 
 • Champions of Europe

  Madrid, Spanje
  1 juni

  Liverpool-verdediger Virgil van Dijk viert met zijn ploeggenoten de overwinning in de Champions League-finale tegen Tottenham Hotspur. In het Estadio Wanda Metropolitano in Madrid werd het op zaterdag 1 juni 2-0. Over Van Dijk is daarna veel gemeld: beste speler van de finale, Europees voetballer van het jaar, tweede achter Messi bij de Gouden Bal-verkiezing. En, ook aardig, de Europese voetbalbond Uefa kwam met het feitje dat Van Dijk de snelste speler van het afgelopen Champions League-seizoen is geweest. Op 1 mei sprintte hij bij een 3-0-achterstand tegen Barcelona in de 91ste minuut terug vanuit het vijandelijk strafschopgebied naar de eigen 11 meter. Hij haalde daarbij een snelheid van 34,5 kilometer per uur.

  Foto: Felipe Dana / AP
  
 • Vingerwijzen

  Golf van Oman
  13 juni

  De Noorse olietanker Front Altair staat in brand in de Straat van Hormuz, de nauwe zeestraat tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Iran. Het schip is aangevallen met explosieven. Volgens de VS zit Iran achter de aanslag, wellicht als represaille tegen de economische sancties die de VS hebben ingesteld. Volgens de Amerikanen houden de Iraniërs zich niet aan de afspraken van het zogeheten atoomakkoord uit 2015. Ook de Europese Unie maakt zich zorgen over de naleving, als in november bevestigd wordt dat Iran weer begonnen is met de verrijking van uranium in een ondergrondse kerncentrale.

  Foto: EPA 
 • Groots protest

  Hongkong
  16 juni

  In Hongkong wordt al zo’n drie maanden gedemonstreerd als op 16 juni de grootste betoging tot dan toe plaatsvindt. Bijna twee miljoen betogers lopen volgens de organisatie door de straten. Enkele dagen ervoor heeft de oproerpolitie voor het eerst grootschalig traangas ingezet. Het heeft tot woede en ontsteltenis geleid onder de inwoners van Hongkong, die massaal komen opdagen bij de nieuwe demonstratie. Daarin eisen ze niet alleen het intrekken van een controversiële uitleveringswet met China, maar ook een onafhankelijk onderzoek naar het politieoptreden. In de maanden die volgen, zal het geweld van de politie maar ook dat van de fanatieke betogers toenemen. Zeker vierduizend demonstranten zijn er dit jaar gearresteerd. Sinds juni zijn er in Hongkong nog ruim negenhonderd demonstraties en protestacties geweest.

  Foto: Vincent Yu / AP
  
 • Laatste reis

  Matamoros, Mexico
  24 juni

  Zijn bijna 2-jarige dochtertje heet Angie Valerie, zijn naam is Oscar Alberto Martínez Ramírez. Hun lichamen drijven in het water van de Rio Grande bij de Mexicaanse stad Matamoros. Ze zijn verdronken nadat ze hebben geprobeerd de rivier over te steken om Brownsville in Texas te bereiken. De Britse krant The Guardian reconstrueerde hun verhaal: Oscar was samen met zijn vriendin Vanessa en zijn dochtertje begin april uit El Salvador vertrokken om in Amerika een nieuw leven op te bouwen. Ze verbleven twee maanden in een opvangcentrum in Mexico om eind juni de sprong naar de Verenigde Staten te wagen. Bij de grensrivier Rio Grande nam Martínez zijn dochtertje mee naar de overkant en zette haar op de oever. Daarna draaide hij zich om om zijn vriendin bij de oversteek te helpen. Maar zijn dochtertje raakte in paniek toen ze haar vader zag weggaan. Ze ging terug het water in. Martínez probeerde haar nog te redden, maar de stroming bleek voor hun beiden te sterk.

  Foto: Julia Le Duc / AP
  
 • De brug

  Genua, Italië
  28 juni

  Gebrekkig onderhoud, onvoldoende inspectie, politieke partijen die tegen renovatie stemden. De ramp met de Morandi-brug in Genua stond voor zo’n beetje alles wat er fout is aan Italië. Op 14 augustus 2018 stortte hij plotseling gedeeltelijk in, met 43 doden en 15 gewonden als gevolg. Bijna een jaar later worden de restanten opgeblazen. Begin 2020 is het de bedoeling dat het verkeer op dezelfde plek over een nieuwe brug kan rijden.

  Foto: Vincenzo Pinto / AFP
 • Handdruk

  Panmunjeom, gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea
  1 juli

  De stap die de Amerikaanse president Donald Trump op het punt staat te nemen, is een historische. Hij zal als eerste Amerikaanse leider voet zetten in Noord-Korea. Samen met Kim Jong-un loopt hij daarna een meter of tien over Noord-Koreaans grondgebied om daarna weer terug te wandelen naar Zuid-Korea. ‘Dit is een belangrijke dag voor de wereld’, zal Trump later zeggen tegen de verzamelde pers. Kim, die in de stap van Trump de erkenning van de VS voor zijn regime ziet, stelde: ‘Ik geloof dat dit een uiting is van onze bereidheid om afscheid te nemen van een ongelukkig verleden en te beginnen aan een nieuwe toekomst.’ Enkele maanden later zou Trump op een persconferentie zeggen: ‘Ik zou voor veel dingen de Nobelprijs voor de Vrede kunnen winnen als ze het op een eerlijke manier uitreiken.’ Maar die prijs ging dit jaar naar de Ethiopische premier Abiy Ahmed.

  Foto: Noord-Koreaanse staatspers­bureau KCNA, Reuters
  
 • Robert Mueller III

  Washington D.C., Verenigde Staten
  24 juli

  Gedurende vijf uur werd hij in het Huis van Afgevaardigden aan de tand gevoeld. Voormalig speciaal aanklager Robert Mueller moest uitleggen in hoeverre president Trump zijn onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 en de betrokkenheid van Trump daarbij zou hebben gefrustreerd. Het verhoor was uiteindelijk voor niemand bevredigend. Zowel Republikeinen als Democraten zagen het als een bevestiging van hun gelijk.

  Foto: Jim Lo Scalzo / EPA
 • Brandende Amazone

  Porto Velho, Brazilië
  24 augustus

  Een door mensen aangestoken bosbrand in het Amazone-regenwoud nabij Porto Velho, in het westen van Brazilië. Het is een beproefde methode om ruimte te maken voor nieuwe sojaplantages en weides voor veeteelt. Op 11 augustus laat ruimteorganisatie Nasa weten dat de bosbranden zo’n grote omvang hebben dat ze vanuit de ruimte te zien zijn. Twee weken later meldt het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek INPE dat het in 2019 al ruim 72.843 branden heeft geteld. Een mondiale storm van protest steekt op. Maar zijn er dit jaar uitzonderlijk veel branden in het Amazonegebied? ‘Het ligt aan de definitie van uitzonderlijk’, zegt aardwetenschapper Guido van der Werf van de Vrije Universiteit in de Volkskrant. ‘Wij hebben gegevens voor de hele Amazone vanaf 1997. Als je die pakt, is dit jaar gewoon gemiddeld. Maar gemiddeld is niet hetzelfde als goed, en vergeleken met de jaren hiervoor zien we een toename.’

  Foto: Ueslei Marcelino / Reuters
  
 • Schietpartij

  Port-au-Prince, Haïti
  23 september

  Demonstranten rennen weg van het parlementsgebouw terwijl de Haïtiaanse senator Jean Marie Ralph Féthière van de partij PHTK in de lucht schiet. Door de kogels raakte fotograaf Chery Dieu-Nalio van persbureau Associated Press gewond in zijn gezicht en ook een bewaker raakte gewond. De schietpartij vond plaats tijdens protesten van de oppositie tegen president Jovenel Moïse, die ze verantwoordelijk houden voor de brandstoftekorten, stijgende prijzen en economisch wanbeleid.

  Foto: Andres Martinez Casares / Reuters
 • Rebellion

  Amsterdam, Nederland
  7 oktober

  Na maanden van voorbereiding is het zover, de menselijke muur kan worden gevormd. Actievoerders van Extinction Rebellion bezetten de Stadhouderskade voor het Rijksmuseum. Enkele honderden actievoerders eisen erkenning van de ‘klimaatcrisis’ en roepen om een nieuw klimaatbeleid. Om zes uur in de ochtend beginnen ze. Na drie uur begint de politie met het afvoeren van de eerste demonstranten.

  Foto: Guus Dubbelman / de Volkskrant
 • Vogelperspectief

  Chamonix, Frankrijk
  8 oktober

  De witstaartzeearend Victor zweeft met een camera boven de Alpen bij het Franse Chamonix. De 9-jarige zeearend wordt ingezet om het besef over de effecten van de opwarming van de aarde te vergroten.

  Foto: Eagle Wings Foundation / Chopard / Reuters
 • 1.59.40

  Wenen, Oostenrijk
  12 oktober

  Hij deed al eens eerder een poging maar op 12 oktober lukte het hem: de Keniaan Eliud Kipchoge liep als eerste de marathon onder de twee uur: 1.59.40. In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen werd niets aan het toeval overgelaten. Kipchoge liep op een parcours dat voor hem was afgezet, op speciale schoenen, met voortdurend zeven wisselende topatleten om hem heen die hem uit de wind hielden. Een auto met een laser projecteerde op de weg de ideale route. Zijn prestatie telt om die reden niet als wereldrecord. Het offi­ciële wereldrecord staat met 2.01.39 overigens ook op naam van Kipchoge.

  Foto: Lisi Niesner / Reuters
  
 • Afgezonderd

  Ruinerwold, Nederland
  15 oktober

  Weinigen hadden van Ruinerwold gehoord voor het Drentse dorp in oktober wereldnieuws werd. In een afgelegen boerderij aan de Buitenhuizerweg wordt een man met zes kinderen, tussen de 18 en 25 jaar oud, ontdekt in de kelder. Bij geen enkele instantie stonden ze geregistreerd, al die jaren leefden ze een afgesloten bestaan, wachtend op het einde der tijden. Het onderzoek naar eventueel seksueel misbruik van de kinderen door de 67-jarige vader loopt nog.

  Foto: Wilbert Bijzitter / EPA
 • Boze boeren

  De Bilt, Nederland
  16 oktober

  Boze boeren verzamelen zich op de toegangswegen naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zij demonstreren tegen de stikstofaanpak van de overheid, waarvan de boeren de dupe zeggen te zijn. Volgens hen zijn de metingen van het RIVM, waar de overheid zich op baseert, ‘onbetrouwbaar’. De zogeheten stikstofcrisis domineert de politieke agenda van het najaar.

  Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP
 • Inferno

  Geyserville, Verenigde Staten
  24 oktober

  De vlammen verzengen een gebouw bij een wijngaard in Californië, in de buurt van de plaats Geyserville. Snel uitslaande branden raasden door het vrij droge wijngebied en creëerden zo een inferno van zo’n 4.000 hectare groot.

  Foto: Josh Edelson / AFP 
 • Abu Bakr al-Baghdadi

  Barisha, Syrië
  26 oktober

  Op 26 oktober schakelen Amerikaanse commando’s een van de meest gezochte terroristen uit: Abu Bakr al-Baghdadi, leider van Islamitische Staat. Amerika-correspondent Michael Persson schrijft dit over de operatie: ‘Met acht helikopters vertrokken zo’n honderd commando’s van de Delta Force en de Army Rangers zaterdag even na middernacht van de basis Al-Asad in Irak. Ze vlogen laag over Syrië tot bij Barisha, een dorpje vlak bij de Turkse grens in het westen van het land, waar ze vanaf de grond werden beschoten. Na geland te zijn, riepen ze de bewoners op zich over te geven. Daarop kwamen een paar volwassenen en elf kinderen naar buiten. De commando's gingen naar binnen, doodden vijf strijders bij vuurgevechten en achtervolgden Al-Baghdadi in tunnels onder het complex. Daar stuurden ze een (waarschijnlijk in Nederland getrainde) hond op hem af. Al-Baghdadi blies zich op, met drie van zijn kinderen. Ook twee van zijn vrouwen kwamen om.’

  Beeld: Amerikaanse ministerie van Defensie
  
 • Verraden

  Darbasiyah, Syrië
  11 november

  Syriërs gooien stenen naar Turkse legervoertuigen tijdens een Turks-Russische legerpatrouille in de buurt van Darbasiyah, langs de Turks-Syrische grens. Na de plotselinge terugtrekking van Amerikaanse troepen door president Trump, trokken Turkse militairen de regio in om een omstreden ‘veiligheidsbuffer’ langs de grens te creëren tegen de Koerden. Die voelden zich verraden door de VS, zeker na hun grote aandeel in de strijd tegen IS.

  Foto: Delil Souleiman / AFP
 • Schild

  Santiago, Chili
  15 november

  Een betoger zoekt dekking tijdens een demonstratie in de Chileense hoofdstad Santiago. Sinds oktober vinden er in het Zuid-Amerikaanse land massale demonstraties plaats. Aanleiding voor de protesten was aanvankelijk de aankondiging dat het openbaar vervoer duurder zou worden, maar culmineerden in betogingen tegen het regeringsbeleid. De betogers eisen onder andere meer sociale gelijkheid, verbeteringen in het onderwijs en in de gezondheidszorg.

  Foto: Pilar Olivares / Reuters
 • Interview

  Londen, Verenigd Koninkrijk
  18 november

  Midden november houdt de Britse prins Andrew een interview met de BBC. Volkskrant-correspondent Patrick van IJzendoorn valt van de ene verbazing in de andere, en hij is niet de enige: ‘Nee, hij wist er niks meer van. De Britse prins Andrew deed zaterdagavond in een tenenkrommend interview op de BBC een poging zijn handen in onschuld te wassen. Of hij seks had gehad met een ‘seksslaaf’ van Jeffrey Epstein, de destijds minderjarige Virginia Roberts? Geen idee, zo luidde het verweer van de prins. De tweede zoon van koningin Elizabeth had ook geen spijt van zijn contact met de Amerikaanse investeerder en zedendelinquent. Hij zou als handelsvertegenwoordiger baat hebben bij de contacten van Epstein. Als reputatieherstel het doel van Andrew en zijn pr-adviseurs was, dan hebben ze zich verkeken.’ Drie dagen later kondigt de Britse prins (59) aan al zijn publieke functies neer te leggen.

  Foto: Mark Harrison / BBC via AP
 • Afscheid

  El Alto, Bolivia
  21 november

  Een rouwstoet voor acht aanhangers van de Boliviaanse president Evo Morales. Ze kwamen om bij protesten in La Paz, de bestuurlijke hoofdstad van het land. Bolivia staat sinds 20 oktober in het teken van grootschalige demonstraties. Aanleiding was de uitslag van de presidentsverkiezingen. De zittende president Morales kwam als winnaar uit de bus. Maar al snel waren er de beschuldigingen van fraude. Daarop braken onlusten uit die aan tientallen mensen het leven kostten. Op 10 november trad Morales alsnog af, onder druk van de politie en het leger.

  Foto: Ronaldo Schemidt / AFP
  
 • Bread en Butter

  Washington D.C., Verenigde Staten
  25 november

  De kalkoenen Bread en Butter wachten in een kamer van een Willard Hotel in Washington D.C. (kamers vanaf 188 euro) tot president Donald Trump hun gratie verleent ter gelegenheid van Thanksgiving. Bread, zo meldde de eigenaar, weegt 21 kilo, houdt van doedelzakmuziek, Nascar-autoracen en friet gemaakt van zoete aardappel. Butter weegt ruim 20 kilo, is een fan van bluegrass en drinkt graag kersenlimonade. Het is een jaarlijkse traditie dat de Amerikaanse president in aanloop naar Thanksgiving twee kalkoenen mag redden van de oven. Thanksgiving is traditioneel de dag waarop dank wordt gezegd voor de oogst.

  Foto: Saul Loeb / AFP
  
 • Banaan

  Miami, Verenigde Staten
  5 december

  Kunst of geen kunst? Het werk heette Comedian en was van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan. Hier hangt het nog aan de muur van de kunstbeurs Art Basel in Miami. De ­Georgische kunstenaar David Datuna zal het later opeten en verklaren dat hij zeer van het werk van Cattelan houdt.

  Foto: Rhona Wise / EPA
  
 • Greta

  Madrid, Spanje
  6 december

  Zal ze ooit nog haar vroegere leven terugkrijgen? Kan ze ooit weer ongestoord in de schoolbanken plaatsnemen? Waarschijnlijk niet. Hier arriveert de Zweedse tiener van 16 jaar en milieu-actviste Greta Thunberg voor de klimaattop in Madrid, omgeven door een cordon van politieagenten. ‘Het is tijd dat de wereldleiders echt tot actie overgaan, er is geen tijd meer te verliezen’, zo luidde haar boodschap.

  Foto: Andrea Comas / AP
 • Vulkaanuitbarsting

  White Island, Nieuw-Zeeland
  13 december

  Deze luchtfoto van het Nieuw-Zeelandse leger laat twee commando’s zien die speciale beschermende pakken dragen. Lopend op de hete vulkanische as nemen ze deel aan een reddingsmissie voor slachtoffers van de vulkaanuitbarsting op White Island, die een paar dagen daarvoor op 9 december plaatsvond. Elitetroepen slaagden erin om de lichamen van zes slachtoffers te bergen en werden geprezen voor hun moedige optreden – het risico op een nieuwe uitbarsting was nog altijd aanwezig.

  Foto: AFP
 • Overwinning

  Londen, Verenigd Koninkrijk
  13 december

  De Britse premier Boris Johnson verlaat samen met zijn vriendin Carrie Symonds en hun hond Dilyn het partijbureau van de Conservatieve Partij in Londen, na de klinkende overwinning bij de parlementsverkiezingen. De Conservatieven behaalden met 365 zetels een absolute meerderheid. De Labour Party van Jeremy Corbyn kwam niet verder dan 203 zetels. Johnson liet er na de zege geen twijfel over bestaan: uiterlijk 31 januari verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU.

  Foto: Lisi Niesner / Reuters