God in de ogen kijken

Welke kleurcode zou dit monster krijgen van het KNMI? De apocalyptische wolkenpartij die veel weg heeft van een buitenaards ruimteschip, is een supercel, de zwaarste onweersbui die zich op aarde kan voordoen. Orkaanjager Sean Heavey fotografeerde hem in de Amerikaanse staat Montana en volgde de supercel twee uur lang.

In een wolkencirkel van meer dan 10 kilometer doorsnee stortregent het, terwijl kolkende winden het zand omhoog trekken. De ondergaande zon zorgt voor spookachtig licht. Volgens Heavey bereikte de wind snelheden van 140 kilometer per uur. Heavey: ‘Ik had het gevoel dat ik God in de ogen zou kijken als ik midden in deze perfecte storm zou kunnen staan.’

Een supercel als deze kan ontstaan als in een warme en vochtige atmosfeer windrichting en windsnelheid in de hogere luchtlaag sterk verschillen van die in de lagere luchtlaag. Horizontale draaiing van de lucht gaat over in een opwaartse luchtstroom – een mesocycloon. Die vormt het hart van de supercel. Uit mesocyclonen kunnen orkanen ontstaan die het uren volhouden. Ondanks zijn angstaanjagende verschijning veroorzaakte deze bui overigens nauwelijks schade. Een kleurcode was niet nodig.