Gevangen op de Schotse eilanden

 Op hun leeftijd hebben ze nog een wereld te winnen, maar de jongeren die de Franse fotograaf Laetitia Vancon heeft gefotografeerd op de Schotse Buiten-Hebriden worstelen met hun toekomst. 

At the End of the Day heet het project van de Franse fotograaf Laetitia Vancon. Ze omschrijft het als ‘een poëtisch portret’ van een Schotse eilandengroep en de daar wonende en werkende jongeren. De beelden roepen een ‘aan het einde van de wereld’-gevoel op: de Buiten-Hebriden liggen in het noordwestelijkste puntje van Schotland, ver weg van de grote steden, ver weg van de moderne wereld.

 Danielle MacGillivray, 26, met haar zoon Peter van 4. Ze wonen op het eiland Benbecula, waar MacGillivray is opgegroeid. Haar vriend vertrok vlak voordat ze de diagnose MS kreeg. MacGillivray is bezorgd, ook omdat ze weet dat het in de kleine gemeenschap als alleenstaande moeder lastig wordt om een nieuwe partner te vinden.

De zeven eilanden (27 duizend inwoners) oefenden op Vancon een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit, nadat ze het boek The Stornoway Way (2005) van Kevin McNeil had gelezen. Eilander McNeil riep daarin het beeld op van jeugd die niets te maken wil hebben met de boze buitenwereld (het f-woord valt vaak in deze roman), die verveling bestrijdt met extreem drank- en drugsgebruik en zich tegelijkertijd voegt naar het conservatieve, presbyteriaanse ‘klimaat’ en tradities in ere houdt.

Connor Clarke (rechts) wil naar de toneelschool in Glasgow, Rowan (midden) is al naar de grootste stad van Schotland vertrokken om te studeren.

Als hij geen postbode is of tweed in zijn garage weeft, is Scott R. (28) zijn kuddes schapen aan het hoeden. Hij is getrouwd en opgegroeid in het huis waar hij nu woont en voelt zich verbonden met de natuur om hem heen. Het leven van stadsmensen vindt hij maar moeilijk te begrijpen.

Wat is er te doen op bijvoorbeeld South Uist, Benbecula, Lewis of Taransay? Weinig. Ook op dit stukje Schotland valt er wat te verdienen met schapen. Of, afgeleid: in het weven van tweed. De eilandjes zien hun visindustrie krimpen. Het toerisme is enigszins in opkomst. Het feit dat de moeder van Donald Trump, Mary ­MacLeod, op Lewis is geboren, leidt niet bepaald tot een stormloop.

Holly (18) en Callum (24), thuis bij Callums ouders op Isle of Lewis, januari 2016. Holly is intussen verhuisd naar Glasgow om verpleegkundige te worden. Ze wil uiteindelijk wel terugkeren naar Isle of Lewis.

Kevin (35) is een full-time visser. Tegenwoordig is de lokale vissersvloot beperkter dan eerdere generaties als gevolg van een aantal factoren, ook al zijn veel eilanden afhankelijk van de visvangst.

In vroeger jaren werd de jeugd bijna opgedragen het geluk elders te zoeken. De Verenigde Staten waren in trek. De jongeren die Vancon ontmoette zijn gebleven. Ze spreken nog Gaelic met hun ouders. Ze droomden wel van een leven elders, hebben het soms geprobeerd, maar bleken meer verbonden aan de geboortegrond dan ze dachten. Melanie rondde een verpleegstersopleiding af, en hoopt een baan te vinden op het eiland. Danielle is een alleenstaande moeder, lijdt aan MS. Ze werkt in een souvenirshop. De jongeren die bleven deden dat uiteindelijk heel bewust, ontdekte Vancon: de haastige, verwarring zaaiende buitenwereld is ook bedreigend.

Connor Clarkes droom is om acteur te worden, maar daarvoor zal hij het eiland van zijn familie en vrienden moeten verlaten. Clarke (18) worstelt, Glasgow is ver weg, maar de traditionele wereld waarin hij nu leeft, beklemt hem. Zeker sinds hij zijn omgeving heeft verteld dat hij homoseksueel is.

Jongeren dansen tijdens een avond waarop lokale bandjes zullen optreden. Traditionele ceilidhfolkmuziek afgewisseld met moderne pop. Alle jongeren op South Uist kennen elkaar.

Danielle MacGillivray kijkt naar de draaimolen die is opgesteld tijdens de Highland Games in North Uist, het noordelijkste eiland van de Buiten-Hebriden. Het eiland is populair onder vogelaars.