Frisbeemeditatie

De moderne mens gaat op cursus om te leren ‘in het hier en nu te leven’. Daar hebben de honden die Claudio Piccoli vastlegde geen enkele moeite mee.

‘Wees als een hond die achter een frisbee aanduikt.’ Die spreuk staat niet op tegeltjes, maar is er wel geschikt voor. Idealiter richten we onze aandacht namelijk volledig op wat er in het hier en nu op ons afkomt.
Van die ideaaltoestand zijn moderne mensen vervreemd geraakt: die moeten constant met hun aandacht schipperen. Weinigen lukt het vijf opdrachtgevers, drie kinderen, zeven Whatsappgroepen en twintig Facebookvrienden tegelijk ter wille te zijn. Het is het veelvuldig schakelen dat energie vreet en mensen vaak opbreekt.

Wie zijn Instagram bijhoudt terwijl hij aan het koken is, doet te veel zout in het eten en stoot pannen om. Wie tijdens het voeren van zijn kind een app van een opdrachtgever leest, knoeit met het fruithapje en leest die app slechts oppervlakkig. Overprikkeling en concentratiestoornissen zijn oprukkende kwalen – in allerhande mindfulness- en meditatiecursussen leren mensen ‘in het hier en nu te leven’ en hun ‘aandacht te richten’.

Wie hoeven er niet op cursus om in het hier en nu te leven en de aandacht te richten? Juist, honden die een frisbee op zich af zien komen. Geen hond die nog op zijn telefoon kijkt als de frisbee in aantocht is.

Het mag geen toeval heten dat er al zenscholen zijn die de frisbeehond als beeld opvoeren. Wie tegelijk aandacht wil besteden aan kind, telefoon en fornuis, probeert achter drie frisbees tegelijk aan te duiken. Een hond zou dat nooit doen. Concentreer u net als hij op de ene frisbee die voor u zweeft. De frisbeehond is ook een handig beeld voor beginners op het meditatiekussen. Komt er gedachte aan een vervelende collega in u op? Duik erachteraan en leg die gedachte als een frisbee op de grond. Zorgen over de familiedag? Eén goede sprong en de hele familie is weg.


De Italiaanse fotograaf Claudio Piccoli legde tientallen honden vast op het moment suprême. Het resulteerde in een fotoserie die in postervorm de visualisering is van een geslaagde meditatiesessie.