Fotograaf Jimmy Nelson geeft volkeren die dreigen te verdwijnen een gezicht

Donderdag 26 september presenteert Museum aan het Vrijthof in Maastricht een oeuvretentoonstelling van fotograaf Jimmy Nelson. De expositie ‘Homage to Humanity’ biedt een omvangrijke en kleurrijke selectie portretten van inheemse volkeren die dreigen te verdwijnen.

De Brits-Nederlandse fotograaf Jimmy Nelson werd wereldberoemd door zijn iconische koffietafelboeken ‘Before They Pass Away’ (2013) en ‘Homage to Humanity’ (2018).

Al zijn hele leven reist Nelson de wereld over om op de meest afgelegen plekken gemeenschappen te portretteren. Met zijn foto’s en de Jimmy Nelson Foundation wil hij mensen bewust maken van culturele diversiteit en de mate waarin deze wordt bedreigd door technologie en globalisering.

Voor één van de stammen die Nelson in zijn loopbaan bezocht, was hij een maand onderweg, vertelde hij in een interview met de Volkskrant. Nelson en zijn team trokken door helse kou om het volk te vinden op de best verstopte plek op aarde. Niemand wist precies waar dit groepje van zestig man zich precies bevond.

Voor Jimmy Nelson is de tentoonstelling in Maastricht zijn grootste in Nederland. De expositie laat meer dan tachtig foto’s zien, waaronder niet eerder getoond werk.

Ook worden er ondersteunende video’s, boeken en reisverhalen gepresenteerd. Bezoekers kunnen met behulp van een virtualrealitybril met de fotograaf op reis, op zoek naar de overeenkomsten tussen ons en hen.

De tentoonstelling ‘Homage to Humanity’ is te zien van 26 september 2019 tot 15 maart 2020.