Elke dag zonder stroom leidt tot nieuwe problemen in Venezuela

Venezuela kampt al vijf dagen met een grote stroomstoring. Dat leidt tot veel problemen, in onder meer ziekenhuizen, waar operaties moeten worden stilgelegd. Het toch al verpauperde Venezuela, waar ellende en chaos heerst, is ondergedompeld in duisternis. 

De verduisterde hoofdwegen van Caracas.

Venezuela zit inmiddels vijf dagen zonder stroom. 'Beetje bij beetje', zo beloofde president Maduro maandag, zal de elektriciteit worden hersteld. De stroomuitval heeft het land stilgelegd. Scholen, kantoren, bedrijven, ministeries, winkels, alles is gesloten. In sommige steden wordt geplunderd. Ziekenhuizen proberen met man en macht open te blijven. Slechts een enkeling die een generator heeft, kan dezer dagen aan de ellende ontsnappen.

  • Mobiele telefoons zijn een van de schaarse middelen van verlichting.

Dringen bij een oplaadpunt.

Toen heel Venezuela donderdag op zwart ging, waren chirurgen bezig een hersentumor te verwijderen bij een driejarig meisje. De operatie werd direct stopgezet door de artsen, in afwachting van het op gang komen van de stroomvoorziening.

Haar moeder hoopt dat ze dinsdag eindelijk kan worden overgebracht naar een ziekenhuis dat wel elektriciteit heeft om de operatie te voltooien. Maar of de overdracht ook echt van de grond komt, moet nog maar worden afgewacht. ‘De artsen zeiden mij dat wonderen niet bestaan’, aldus haar moeder Yalimar tegen persbureau AP.

Een medewerker inspecteert de schade in een supermarkt die geplunderd is tijdens de verduistering in Caracas.

Het is een van de problemen waarvoor een land met zo’n 32 miljoen inwoners zich gesteld ziet als er plotseling geen stroom is en dagenlang geen zicht op herstel. ‘Een elektronische coup’, zo noemde president Maduro maandag in een toespraak het uitvallen van de elektriciteit. Volgens de regering werd de grootste dam van het land donderdagavond getroffen door een ‘cyberaanval’ waar de VS verantwoordelijk voor zou zijn. Doel: de val van Maduro dichterbij brengen.

Mensen die worden verdacht van plunderen worden gearresteerd.

Oppositieleider Juan Guáido ontkent in alle toonaarden betrokkenheid en zegt dat slecht onderhoud van het elektriciteitsnetwerk door de regering de oorzaak is. Hij werd maandag daarin gesteund door de vakbond van elektrotechnisch personeel. ‘Het netwerk is kwetsbaar, fragiel en onstabiel’, aldus voorzitter Winston Cabas. Maar Maduro-aanhangers blijven het verdacht vinden dat, uitgerekend nu de machtsstrijd met Guáido gaande is, het land wordt getroffen door de grootste stroomuitval ooit.

Een man die verwond is geraakt tijdens de verduistering wordt verplaatst in het Miguel Perez Carreno-ziekenhuis.

Mensen staan op de gang in het totaal verduisterde Miguel Perez Carreno-ziekenhuis.

De gevolgen zijn overal zichtbaar. Omdat er ook amper water is, vulden bewoners van Caracas maandag bij een vervuilde rivier hun flesjes om alsnog aan water te komen. Winkeliers moeten overal vrezen voor plunderingen. De wachtrijen bij benzinestations zijn nog langer geworden, omdat slechts een klein aantal stations beschikt over elektriciteit.

Ziekenhuispersoneel zit met de handen in het haar. Want hoe moeten ze al die patiënten verzorgen zonder de apparatuur die zo broodnodig is? De financiële nood van de regering wordt ook erger. Sinds donderdag kan voor honderden miljoenen dollars aan olie niet worden geëxporteerd, naar onder andere een van de grootste klanten, de VS.

 Mensen halen water uit een afvoerkanaal bij de Guaire-rivier, omdat de verduisteringen ook de watervoorziening in Caracas hebben aangetast.

Door de stroomuitval verduisterde markt in Caracas.

In al deze chaos en ellende in het toch al verpauperde Venezuela zijn er ook lichtpuntjes. Zo gaven bewoners in Caracas hun voedsel uit de diepvries aan een restaurant dat er maaltijden van maakte voor onder andere ziekenhuispatiënten. Het zou anders toch wegrotten in de vrieskist.

  • De Venezolaanse Elvia Helena Lozano gebruikt een kerosinelamp tijdens de verduistering.