Een reis door de ziel van Nederland

2018 door de lens van Marcel van den Bergh

Een jaar heeft 52 weken –  Marcel van den Bergh vangt de ziel van Nederland in 51 foto’s zoals niemand anders dat kan. Ze zijn gepubliceerd in de Volkskrant Fotokalender 2019. Hieronder alvast een voorproefje. Scroll door om te zien hoe u de kalender kunt bestellen.

Het prachtjaar begint met een enkele reis milieustraat van twee kerstbomen in Appeltern. In de vijftig weken die volgen passeren, onder meer, Chinese droogschaatsers in Leeuwarden, acrobatische biologische boeren in Beneden-Leeuwen, decibellencarnaval in Megen, Syrisch echtelijk geluk in Vierpolders, de koning in Groningen, sensuele senioren in Almere, waterbarbecues in Rosmalen, zwemles in Heemstede, hoogwater in Tiel, overhemdenconsensus op de 50PlusBeurs in Utrecht en tussen draden verstrikte netwerkers in Ede de revue. Dit prachtjaar eindigt met een doos vuurwerk in het verzorgingshuis van Piershil.

Een jaar heeft 52 weken – Marcel van den Bergh vangt de ziel van Nederland in 51 foto’s zoals niemand anders dat kan.

Voor verslaggevers van de Volkskrant is het altijd een privilege op de stap te mogen met deze fotograaf. Zijn beelden spreken zonder uitzondering tot de verbeelding. Gaan stukken vergezeld van ‘iets’ van Marcel van den Bergh, dan zijn de auteurs van een publiek verzekerd.

Een privilege dat lezers van de Volkskrant ten deel valt, is dat ze het hele jaar 2019 met Marcel van den Bergh kunnen doorbrengen. Voor de Volkskrant Fotokalender 2019, vormgegeven door fotoredacteur Henk Brandsma, selecteerde Van den Bergh 51 van zijn meest captiverende Nederlandse beelden (de foto voor de laatste week van maart 2019, waarin de Brexit een feit zal zijn, schoot hij aan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland).

Reis door Nederland in 51 beelden van Marcel van den Bergh en je weet dat dit het fijnste op aarde is. Dictaturen censureren en fotoshoppen er op los om hun landen wat te laten lijken. Marcel van den Bergh loopt het hele jaar overal in Nederland vrij rond en het resultaat is een land waar iedereen wel wil wonen. Deze fotograaf ziet niet alleen heel veel op precies het juiste moment, hij bezit ook eindeloze reservoirs aan empathie en compassie voor alle mensen en dieren die hij vastlegt. Weinig tragisch, komisch of tragikomisch dat aan zijn oog ontsnapt, nooit zie je bij hem leedvermaak, zelfs niet op de 50PlusBeurs.

Januari

Bewoners van Appeltern maken gebruik van de gladheid om hun kerstboom op een gemakkelijke manier weg te brengen naar de kerstboomverbranding.

Januari

Piershil - De directeur van het verzorgingshuis (links) laat de ouderen zien wat voor vuurwerk hij deze ochtend heeft gehaald.

Januari

Tiel - Hoogwater op de Waalkade

Februari

Luidruchtig carnaval in Megen.

Februari

Leeuwarden - Chinese schaatsers komen naar Nederland voor trainingen van Nederlandse schaatscoaches met het oog op de Olympische Winterspelen.

April

Vierpolders - De Syrische vluchteling Hamdi Al-herble trouwt met een Syrische uit Brielle.

April

Beneden-Leeuwen - De koeien mogen weer naar buiten en de biologische boer is er maar wat blij mee.

April

Groningen - Koningsdag 2018

Mei

Waalwijk - Een laatste knuffel voor het examen begint.

Mei

Bruinisse

juni

Middelburg - Een buurtbewoonster knoopt een gesprek aan met Rit & Rock deelnemers, een motorrit voor de Molukken.

Juni

Erp - Bij de controle blijkt een big te zijn achtergebleven.

Juli

Zwemles in Heemstede

Juli

Rosmalen

Augustus

Almere - Senioren dansen op het Forever Young Festival.

September

Utrecht - Bezoekers van de 50PlusBeurs.

Oktober

Arnhem - Museum Arnhem gaat twee jaar dicht voor een grootscheepse verbouwing. De laatste week dat het museum open is kunnen bezoekers zelf ook aan de slag op de muren en op de grond. Twee bezoekers kijken toe hoe studenten een net gereed gekomen kunstwerk droog föhnen.

Oktober

Ede - Deelnemers tijdens een lezing op een congres over netwerken en communiceren.

December

Doorwerth - Op het Dorenweerd College moeten leerlingen zich inschrijven voor zogenaamde Talenturen. Een keuzemodule voor 4 Havo en 4 VWO is Forensisch Onderzoek. De leerlingen leren op deze manier samen te werken en niet met tunnelvisie naar bewijs te zoeken.

December

Rotterdam - Kunstenaars beschilderen een kerstboom bij museum Boymans van Beuningen.

De Volkskrant Fotokalender 2019

Deze en nog 31 foto's van Marcel van den Bergh uit het afgelopen jaar zijn ook uitgegeven als fotokalender. Die kunt hier bestellen.