Een nirvana voor baby‘s

Fotograaf Sebnem Coskun zag welke bijzondere kostuums Turkse ouders kiezen voor de foto der foto's van baby’s en peuters: het onderwatermoment. 

Experts in babyzwemmen weten dat een duik onderwater niet alleen heerlijk is voor mensen die de baarmoeder nog maar recent hebben verlaten, maar ook een cruciale bijdrage levert aan de ontwikkeling van hun zelfvertrouwen, hun coördinatievermogen en hun gevoel van controle. Het ‘onderwatermoment’ is doorgaans maar een klein onderdeeltje van een babyzwemles, maar het is wel het meest gefotografeerde moment. Het levert zulke prachtige beelden op dat het een publiek geheim is dat flink wat ouders hun baby’s speciaal voor die onderwaterfoto’s op zwemles doen.

De beroemdste ‘onderwaterbaby’ allertijden is een Californisch jongetje dat op de cover van Nirvana’s album Nevermind richting een dollarbiljet aan een vishaak zwemt. Die Californische baby is inmiddels 27 jaar en beklaagt zich in de pers dat hij de enige is die aan dit mede dankzij hem 30 miljoen maal verkochte album niets heeft verdiend: zijn ouders kregen in 1991 slechts 200 dollar van de onderwaterfotograaf. De ‘Nirvana-baby’ is naakt, een gangbare praktijk onder westerse baby’s, die vaak of in hun blootje of in een zwemluier in het water acte de présence geven.

Fotograaf Sebnem Coskun legde deze winter in een goed verwarmd zwembad in Istanbul vast op welke spectaculaire wijze Turkse ouders hun pasgeborenen kunnen kleden voor ‘de foto der foto’s’. Een traditie in geornamenteerde baby- en peuterkostuums, vaak geïnspireerd door vruchten, is daar in het water steeds vaker terug te zien. Zo’n watermeloen- of druivenpak dragen kinderen vaak maar een of twee keer, van de foto der foto’s heeft een familie levenslang plezier.