Het Democratisch offensief komt uit deze hoeken

Van Joe Biden tot Mike Gravel: er trekt een kleurrijke stoet van Democratische presidentskandidaten aan het oog van de Amerikaanse kiezer voorbij. Hier zetten we ze allemaal op een rij.

 • 1

  Joe Biden (76)
  De oude bekende

  Geboren in Scranton, Pennsylvania. Vanaf 1973 tot 2009 senator voor Delaware, daarna acht jaar lang vice-president onder Obama. Probeert voor derde en laatste keer president te worden. Debatavond: donderdag.

  Meest paradoxale kandidaat. Vertrouwde naam wekt breed wantrouwen. Idealiseert een verleden dat voor velen niet ideaal was. Boodschap is simpel: weg met Trump en weg met de jaren-Trump. Hoopt dankzij wortels in mijnstadje op sympathie van witte arbeiders, maar zal het evengoed moeten hebben van zwarte Amerikanen met Obama-nostalgie. Zwakste plek: was met gevangeniswet uit 1994 mede verantwoordelijk voor hun massale opsluiting in de afgelopen decennia. Andere zwakke plekken: een zoon die in de politieke nabijheid van zijn vader zijn geld verdient, een schouderklopperigheid die soms in handtastelijkheid over gaat, en nauwe banden met de financiële sector.

 • 2

  Bernie Sanders (77)
  De goeroe

  Geboren in Brooklyn, New York. Sinds 2007 onafhankelijk senator voor Vermont, daarvoor Congreslid, daarvoor burgemeester van Burlington. Verloor in 2016 strijd om Democratische kandidatuur van Hillary Clinton. Debatavond: donderdag

  Wegbereider van het linkse populisme in de Amerikaanse politiek. Hamert al jaren op een ziekenfonds voor iedereen, gratis hoger onderwijs, een hoger minimumloon en het uitbannen van de macht van de miljardairs in de politiek. Heeft daar de Green New Deal aan toegevoegd, een klimaatbeleid waar de economie baat bij heeft. Lijkt soms slachtoffer van eigen succes: veel van zijn voorstellen worden nu ook door andere kandidaten omarmd. Kan desalniettemin bogen op een harde kern van fanatieke aanhangers die afvalligen hard aanvallen. Geoliede grassroots-organisatie met enorm (financieel) uithoudingsvermogen. Zwakke plek: inhoudelijk wat grijsgedraaid.

 • 3

  Elizabeth Warren (70)
  De plannenmaker

  Geboren in Oklahoma City, Oklahoma. Leraar, wetenschapper, professor. Sinds 2013 senator voor Massachusetts. Debatavond: woensdag

  Nieuwe vaandeldrager van de linkse revolte. Wil gezondheidszorg goedkoper maken, studieschulden kwijtschelden, opiatenverslaving aanpakken, en nog twintig andere dingen. Voormalige Republikein die tijdens wetenschappelijk onderzoek naar failliete Amerikanen steeds linkser werd. Gelooft in tegenstelling tot Sanders nog in het kapitalisme, maar wil dat kapitalisme wel sterk intomen. Belastingverhoging voor miljonairs, regulering van financiële sector, geen draaideur meer tussen politiek en lobbywerk. Grote voorbeeld: Teddy Roosevelt, die begin twintigste eeuw de monopolies van de olie- en spoorwegbaronnen brak. Ziet vergelijkbare machtsconcentratie in Silicon Valley. Kan dat als leraar en professor goed uitleggen. Data-gedreven vechter. Lijkt haar Pocahontas-blunder (wilde indianen-dna bij zichzelf aantonen) te boven. Zwakke plek: te links voor strategische stemmers.

 • 4

  Kamala Harris (54)
  De aanklager

  Geboren in Oakland, Californië. Was openbaar aanklager in San Francisco, daarna procureur-generaal van Californië. Sinds 2017 senator voor Californië. Debatavond: donderdag

  Maakte indruk tijdens hoorzittingen in de Senaat met harde ondervragingen van Mark Zuckerberg en Brett Kavanaugh, maar haar hardheid is tevens zwakke plek: ze zou als procureur in Californië te streng zijn geweest. Weigerde de doodstraf af te schaffen en weigerde enkele schietincidenten bij de politie te onderzoeken. Was volgens critici juist te lief voor schimmige manoeuvres van Steve Mnuchin, nu Trumps minister van financiën. Profileert zich nu als strafrechthervormer en schaart zich als immigrantendochter (met ouders uit India en Jamaica) achter iedereen die legaal en illegaal het land binnenkomt. ‘Tenzij je amerikaans-indiaans bent of je voorouders zijn ontvoerd en op een slavenschip zijn gezet, kom je uit een immigrantenfamilie.’ Probeert middenklasse te winnen met belastingverlaging.

 • 5

  Pete Buttigieg (37)
  De consultant

  Geboren in South Bend, Indiana. Werd managementadviseur bij McKinsey, ging naar Afghanistan en werd burgemeester van zijn geboortestad. Debatavond: donderdag

  Man die het liefst witte boorden draagt. Maakte zich de afgelopen maanden populair met nuchtere antwoorden op moeilijke vragen over onder meer Trump en de uitspraak van zijn achternaam. Idealistische technocraat die een middelgrote provinciestad ziet als bruikbare stageplek richting het hoogste ambt. Man van data en sensoren: beschreef in zijn biografie onder meer hoe hij daarmee het rioleringsstelsel van South Bend revitaliseerde. Had meer moeite met sociale misstanden. Kwam deze week in problemen nadat een witte agent een zwarte inwoner van zijn stad had doodgeschoten. Zowel zwarte gemeenschap als lokale politiebond had kritiek op zijn crisisaanpak. Testcase die je elke presidentskandidaat zou toewensen. Oja, homo.

 • 6

  Beto O'Rourke (46)
  De livestreamer

  Jarenlang zoekende, daarna gemeenteraadslid, tussen 2013 en 2019 lid van het Huis van Afgevaardigden. Nu weer zoekende. Debatavond: woensdag

  Was een van de politieke hypes van 2018 door met lef en energie een gooi te doen naar de senaatszetel van Ted Cruz. Reed in pick-uptruck door Texas, sprong op tafels, zei optimistische dingen en zond alles uit via Facebook Live. Werd vergeleken met Obama, maar verloor nipt en belandde in ogenschijnlijke midlifecrisis, inclusief een live gefilmd tandartsbezoek, die eindigde met een baard en een gooi naar het presidentschap. ‘Man, ik ben hier gewoon voor geboren’, zei hij in het Vanity Fair-interview waarmee hij zichzelf lanceerde. Is sindsdien op zoek naar de juiste toon, terwijl het steeds meer om de inhoud gaat. Koos immigratiehervorming en de problematiek van plattelandsziekenhuizen als speerpunten. Weet nog niet of hij gematigd of militant moet overkomen.

 • 7

  Cory Booker (50)
  De orator

  Geboren in Washington DC, opgegroeid in New Jersey. Burgemeester van Newark, sinds 2013 senator voor New Jersey. Debatavond: woensdag.

  Maakte voorbeeldig Amerikaans carrière, via topuniversiteiten waar hij niet alleen studeerde maar ook football speelde en de kanslozen aan de verkeerde kant van het spoor een helpende hand bood. Werd burgemeester van een van de armste en gewelddadigste steden van de oostkust. Was als senator een van de drijvende krachten achter de hervorming van het strafrechtsysteem, een van de weinige wetten waar zowel Democraten als Republikeinen als de president zich achter schaarden. Oreert parmantig. ‘Ik ben Spartacus’, zei hij tijdens hoorzitting Kavanaugh, waarin hij zich als opstandige slaaf wilde profileren, naar eigen zeggen tegen de regels citerend uit volgens hem geheime documenten. Bleek alles echter keurig volgens de regels te doen.

 • 8

  Tulsi Gabbard (38)
  De surfer

  Geboren in American Samoa (eilandje in Stille Oceaan). Sinds 2013 afgevaardigde voor Hawaii. Hindoe.

  Meest exotische kandidaat, in de niet-racistische en niet-seksistische zin van het woord. Afkomst en godsdienst: twee keer een primeur, voor een Amerikaans Congreslid. Zoekt als fervent surfer eigen weg door golven. Irak-veteraan die geen oorlog meer wil. Ging na Trumps verkiezing als een van de eerste Democraten op bezoek bij de president om vredespijp te roken. Ging een paar maanden later op bezoek bij de Syrische dictator Bashar Al-Assad om vredespijp te roken. Vroege aanhanger van Bernie Sanders. Diende ontslag in als vice-partijvoorzitter van Democraten toen de partij te veel naar Clinton neigde. Was eerst tegen abortus en homohuwelijk, maar zag na haar ervaringen in Irak dat die dingen bij vrijheid horen. Favoriete kandidaat van Rusland, rechts Amerika en Glenn Greenwald.

 • 9

  Andrew Yang (44)
  Meneer basisinkomen

  Geboren in Schenectady, New York. Advocaat, startup-instapper, filantroop.

  Wordt vaak beschreven als tech-entrepreneur maar is niet technisch en geen ondernemer. Stapte als advocaat wel slim in bij aantal startups, eerst iets net medische software en daarna iets met testvoorbereiding voor MBA-kandidaten. Stapte uit na flinke groei en overname. Probeert sindsdien met de stichting Venture For America talentvolle afgestudeerden over het land te spreiden: door ze te verleiden voor startups in het midden van het land te komen werken in plaats van aan de kusten. Ziet robotisering als grote bedreiging voor werkgelegenheid en basisinkomen als enige oplossing. Duizend dollar per maand.

 • 10

  Amy Klobuchar (59)
  De medicijnvrouw

  Geboren in Plymouth, Minnesota. Sinds 2007 senator voor Minnesota. Daarvoor openbaar aanklager.

  Net als Harris een aanklager, die ook een finest hour had rond de hoorzitting van Kavanaugh, maar tot dusver moeite had zich te onderscheiden als gematigde presidentskandidaat. Rolde daarom vorige week dinsdag 136 beleidsvoorstellen naar buiten, die ze in de eerste honderd dagen van haar presidentschap wil uitvoeren zonder dat ze daar instemming van het Congres voor nodig heeft. Daaronder standaard voornemens zoals het herintreden in het klimaatakkoord en Iran-akkoord, maar ook het verbieden van robottelefoontjes en een onderzoek naar oplichting en bedrog van reiswebsites. Speerpunt: de prijs van medicijnen. Om ze goedkoper te maken wil ze die gaan importeren uit Canada.

 • 11

  Julián Castro (44)
  De nieuwe Texaan

  Geboren in San Antonio, Texas. Was daar ook burgemeester. Ex-minister van volkshuisvesting onder Obama.

  Kleinzoon van Mexicaanse immigranten in Texas. Klom op via Stanford en Harvard, met tussendoor een zomerstage in het Witte Huis van Bill Clinton. Personificatie van de latinisering van zuidelijk Texas, met San Antonio als een van de grote groeikernen. Is een van de inhoudelijke trekkers van de Democratische race: hij kwam als eerste met een alomvattend immigratiepakket, sprak als eerste zijn steun uit voor impeachment van president Trump en bood als eerste een vakbondslidmaatschap en een minimumloon aan zijn campagnemedewerkers. Probeert ook onderdak te bieden aan dakloze dossiers zoals de nog altijd penibele situatie in Puerto Rico. Krijgt daar nauwelijks waardering voor.

 • 12

  Tim Ryan (45)
  De uitdager

  Geboren in Niles, Ohio. Congreslid voor Ohio sinds 2003 (hij was toen 29).

  Afkomstig uit de Rust Belt. Werpt zich op als de beschermheer van de mannen met de overalls uit het midden-westen, met Trumpiaanse economische agenda tegen vrijhandel en tegen Chinese wisselkoersmanipulatie. Probeerde daarnaast Nancy Pelosi in 2016 als oppositieleider in het Huis van Afgevaardigden te wippen – wat mislukte. Schreef een boek over mindfulness als middel om het land vooruit te helpen: ‘Als meer burgers zo stress kunnen beperken… zullen ze beter toegerust zijn om de uitdagingen van het dagelijks leven het hoofd te bieden, en creatieve oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waar ons land voor staat.’

 • 13

  Michael Bennet (54)
  De consensuszoeker

  Geboren in New Delhi, opgegroeid in Washington DC. Sinds 2009 senator voor Colorado.

  Diplomatenzoon die graag samenwerkt met Republikeinen. Een van de leden van de Gang of Eight uit 2013, vier Republikeinen en vier Democraten, die dachten een pad naar legalisering van illegale immigranten te hebben gevonden. Wetsvoorstel werd met ruime meerderheid goedgekeurd in de Senaat, maar werd niet door Huis van Afgevaardigden opgepikt. Nu gebakken peren. Wil economie moderniseren met financiële injecties in infrastructuur en kunstmatige intelligentie. Heeft best bekeken toespraak in de Senaat op zijn naam staan, waarin hij de selectieve verontwaardiging hekelt van collega-senator Ted Cruz (over sluiting van de overheid).

 • 14

  Jay Inslee (68)
  De klimaatman

  Geboren in Seattle, Washington. Sinds 2013 gouverneur van (de staat) Washington, daarvoor congreslid.

  Enige kandidaat met een single issue: het klimaat. ‘De allesbepalende kwestie van onze tijd’, aldus Inslee. Probeerde in zijn thuisstaat een CO2-belasting in te voeren, maar zelfs zijn eigen partijgenoten waren in meerderheid tegen. Probeert het nu een stapje hogerop. Programma draait om investeringen in hernieuwbare energie.

 • 15

  John Hickenlooper (67)
  De brouwer

  Geboren in Narberth, Pennsylvania. Van 2011 tot 2019 gouverneur van Colorado. Daarvoor burgemeester van Denver.

  Eind jaren tachtig, net als geoloog ontslagen bij een kleine oliemaatschappij, oprichter van een van de eerste micro-bierbrouwerijen van het land. Stond daarmee aan de wieg van de verhipping van Denver. Succesvolle burgemeester en gouverneur, met a-politieke neigingen. Breidde gezondheidszorg uit, bestreed rampen en reguleerde vuurwapens. Lijkt ook zijn nationale visie.

 • 16

  Kirsten Gillibrand (52)
  De feministe

  Geboren in Albany, New York. Sinds 2009 senator voor New York. Daarvoor volksvertegenwoordiger uit plattelandsdistrict.

  Voert campagne met vrouwenrechten als kern. Heeft zichzelf omgeturnd van conservatieve democraat (pro-vuurwapens, anti-immigratie) tot een vurige progressief. Streed in 2008 nog tegen amnestie voor illegalen en voor Engels als enige officiële taal. Zegt zich nu te schamen voor die houding. ‘Ik gaf niet om anderen. Ik vocht niet voor andermans kinderen zoals ik voor mijn eigen kinderen zou vechten, en ik zat verkeerd.’ Probeert die leercurve als sterke eigenschap te verkopen.

 • 17

  John Delaney (56)
  De pragmaticus

  Geboren in Wood-Ridge, New Jersey. Was tussen 2013 en 2019 congreslid voor Maryland. Verder vooral ondernemer.

  Noemt zich een pragmatische idealist, zoals mensen uit het bedrijfsleven zich vaker zien als politicus. Serie-ondernemer die twee bedrijven naar de beurs bracht (bedrijven die leningen verschaffen). Kondigde al in 2017 zijn kandidatuur aan en bezocht elk district van Iowa, maar zit twee jaar later in de peilingen nog steeds onder de 1 procent.

 • 18

  Seth Moulton (52)
  De marinier

  Geboren in Salem, Massachusetts. Since 2015 congreslid voor Massachusetts. Daarvoor marinier (vier tours of duty in Irak).

  Was een van de aanjagers van de Democratische strategie om veteranen als kandidaat voor zetels in het Congres naar voren te schuiven. Was ook de couppleger die vorig jaar Nancy Pelosi als partijleider wilde wippen, omdat de partij ‘een nieuwe generatie leiders’ nodig had. De aanval mislukte; Moulton werd verraden door een paar van zijn kameraden, en nu resteert alleen de vlucht naar voren. Zelfmoordmissie.

 • 19

  Marianne Williamson (67)
  De spirituele adviseur

  Geboren in Houston, Texas. Schreef dertien spirituele boeken, waarvan drie miljoen exemplaren zijn verkocht. Probeerde in 2014 als onafhankelijk kandidaat in het Congres te komen, maar verloor verkiezingsrace.

  ‘Het is de taak van onze generatie om de Amerikaanse politeia te herscheppen, om wakker te worden uit onze cultuur van afleiding en opnieuw mee te doen met het democratische proces, met soulfulness en hope.’ Aldus Williamson in haar boek ‘Healing teh Soul of America’, uit 1997. Nu, twintig jaar later, voegt ze zelf de daad bij het woord. Een van haar speerpunten: herstelbetalingen voor de slavernij.

 • 20

  Bill de Blasio (58)
  De parttimer

  Geboren in Manhattan, New York. Sinds 2014 burgemeester van zijn geboortestad.

  Signaleerde in New York ‘a tale of two cities’ en probeerde daarom als burgemeester de groeiende ongelijkheid te bestrijden. Begon daartoe met gratis peuterschool voor iedereen. Stopte de racistische praktijk van het preventief fouilleren, waarna de misdaadcijfers daalden. Maar zette kwaad bloed door zich elke dag te laten voorrijden bij zijn sportschool in Brooklyn, en er korte werkdagen op na te houden. Welke politieke niche hij als laatkomer in de race denkt te vullen is onduidelijk.

 • 21

  Mike Gravel (89)
  De pacifist

  Geboren in Springfield, Massachusetts. Tussen 1969 en 1981 senator voor Alaska. Selfmade man.

  Onafhankelijke dwarsligger. Probeerde tijdens Vietnam-oorlog de dienstplicht af te schaffen en zorgde ervoor dat de Pentagon Papers, met geheime informatie over de toedracht van de oorlog, officieel openbaar werden door ze voor te lezen in de Senaat. Wil nu Amerikaanse oorlogsmisdadigers (Dick Cheney, John Bolton) berecht zien in Den Haag. Voert zijn ‘Gravelanche’-campagne via een door drie tiener-trollen beheerd twitter-account. ‘Joe Biden is een zak hooi, een rechtse chauvinist, een arrogante engerd, een echte racist’, is de samenvatting van een van hun tweets.

 • 22

  Steve Bullock (53)
  De cowboy

  Geboren in Missoula, Montana Sinds 2013 gouverneur van Montana. Daarvoor procureur-generaal.

  Democraat in een conservatieve staat. Is dus voor klimaatbeleid maar ook voor steenkool. Vindt dat de Democraten meer aandacht moeten hebben voor de kiezers in het midden van het land en minder voor de kustbewoners. Man met cowboylaarzen – omdat dat zo hoort.

 • 23

  Eric Swalwell (38)
  Het tv-hoofd
  Uit de race gestapt

  Geboren in Sac City, Iowa. Jurist en openbaar aanklager. Sinds 2013 congreslid voor Californië.

  Alweer een jurist (meer dan de helft van de kandidaten hebben rechten gestudeerd, en de meesten zijn een tijdje aanklager geweest). Zit in twee belangrijke parlementaire commissies, de juridische commissie en de inlichtingencommissie, en schuift dus vaak aan bij CNN, MSNBC en Fox News. Daarbuiten onbekend. Wil wapenbezit indammen.

 • 24

  Wayne Messam (45)
  De footballer

  Geboren in South Bay, Florida. Sinds 2015 burgemeester van Miramar, een stad met 120 duizend inwoners bij Miami.

  Werd als vleugelspeler (wide receiver) in 1993 met de Florida Seminoles kampioen van de American Football-competitie onder universiteiten (dit zijn wedstrijden met vaak 80 duizend toeschouwers op de tribunes en miljoenen mensen voor de tv, geen kleinigheid). Haalde daarna ook een managementdiploma. Zoon van Jamaicaanse ouders. Wil 1500 miljard dollar aan studentenschulden kwijtschelden van 44 miljoen Amerikanen, een plan dat deze week ook werd opgepikt door Bernie Sanders.

 • 25

  Joe Sestak (67)
  De admiraal

  Geboren in Secane, Pennsylvania. Tussen 2007 en 2011 congreslid voor Pennsylvania, deed daarna mislukte gooi naar Senaatszetel. Daarvoor dertig jaar lang marineman.

  Meest recente aanwinst in het kandidatenveld. Meldde zich maandag, met enige vertraging wegens hersentumor dochter. Hoogste militair onder de kandidaten. Leidde onder meer een ‘gevechtsgroep’ van schepen en vliegtuigen rond vliegdekschip George Washington, betrokken bij aanvallen op Irak en Afghanistan in 2002. Werpt zich op als man van de werkende klasse. ‘Ons land heeft iemand nodig die alle elementen van onze macht kent, van onze economie en onze diplomatie tot de kracht van onze idealen en ons leger, inclusief de beperkingen.’

Waar komen ze vandaan?