De Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders 2019

Kim Putters is dit jaar de meest invloedrijke Nederlander. De directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau staat op één in de Volkskrant Top 200, dit jaar voor de veertiende keer samengesteld. Bekijk hieronder de gehele lijst en ontdek wie in Nederland aan de touwtjes trekken. 

Lees hier alles wat je moet weten over de Volkskrant Top 200 invloedrijkste Nederlanders – en bekijk daaronder zelf de volledige lijst:

 • 1

  (2) 

  Kim Putters (46)
  Directeur SCP

  Kim Putters is sinds 2013 directeur van het SCP, een belangrijk adviesorgaan van het kabinet. De oud-PvdA-senator (tot 2013) is ook met het koninklijk huis verbonden als bestuurder van het Oranje Fonds, waarvan Schiphol-topman Dick Benschop de voorzitter is. Daarnaast is Putters onder meer actief bij museum Catharijneconvent in Utrecht en - sinds dit jaar - het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De SCP-directeur, ook Kroonlid van de SER, waarschuwt het kabinet geregeld de kloven in de samenleving tussen een succesvolle bovenlaag en mensen die niet mee kunnen niet nog groter te laten worden. Lees het profiel van de invloedrijkste man van Nederland.

  Volkskrant-journalist Fokke Obbema interviewde SCP-directeur Putters vorig jaar ook voor zijn interviewserie over de vraag: Wat is de zin van ons leven?

 • 2

  (1) 

  Feike Sijbesma (60)
  Scheidend bestuursvoorzitter DSM

  De invloedrijkste Nederlander van vorig jaar. Maakte begin december zijn vertrek bekend bij de Limburgse multinational. 'Een nuchtere vernieuwer met een werelddoel', schreef de Volkskrant toen.

 • 3

   (6)

  Herna Verhagen (53)
  Bestuursvoorzitter PostNL

  Sinds 2012 de hoogste baas van post- en pakjesbedrijf PostNL, een van de grootste werkgevers in Nederland die dit jaar van het kabinet toch concurrent Sandd mocht overnemen, ondanks een verbod van toezichthouder ACM. Hoogste vrouw in de Volkskrant Top 200. Bestuurder van de Goldschmeding Foundation (van de schatrijke Randstad-oprichter) en ‘aanjager’ van NL2025, een initiatief van diverse toplieden voor sociale projecten in Nederland. Ook bestuurder van werkgeversvereniging VNO-NCW en van het Concertgebouw. Sinds dit jaar ook commissaris bij ING, de grootste bank van Nederland. Vertelde het AD dat ze haar huidige baan ook zou hebben gehad als ze kinderen had en dat ze geen lid is van de VVD, ook al schreef ze in 2010 mee aan het verkiezingsprogramma van de liberalen.

 • 4

  Johan Remkes (68)
  Waarnemend burgermeester Den Haag

  Onverstoorbare Groninger, brandweerman van de VVD. Sinds twee maanden waarnemend burgemeester in Den Haag, waar partijgenoot Pauline Krikke opstapte na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de uit de hand gelopen vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp. Zette in september het kabinet het mes op de keel met zijn advies over het stikstofprobleem. ‘We moeten ons realiseren dat in ons land niet alles kan’, zei hij bij de presentatie, waarbij hij aandrong op ‘harde keuzes’.

 • 5

  Jeroen Dijsselbloem (53)
  Vz. Onderzoeksraad voor Veiligheid

  Prominente PvdA’er, oud-minister van Financiën en de nieuwe voorman van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), onder zijn voorganger Tjibbe Joustra uitgegroeid tot een gezaghebbend instituut. Ook nieuwe voorzitter van Natuurmonumenten, als opvolger van Hans Wijers. Zei bij zijn aantreden in mei zich zorgen te maken over de toekomst van de natuur in Nederland. ‘Er komt veel op ons land af, denk aan de opgaven voor woningbouw en de energietransitie, maar ook de toenemende zomerdroogte als gevolg van klimaatverandering.’ Studeerde landbouweconomie in zijn woonplaats Wageningen en begon zijn Haagse loopbaan bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Later werd hij namens de PvdA Tweede Kamerlid en vervolgens minister van Financiën (2012-2017) een voorzitter van de Eurogroep (2013-2018). Greep in augustus nipt naast zijn droombaan: de Bulgaarse Kristalina Georgieva werd de opvolger van Christine Lagarde als hoogste baas van het IMF. Is ook nog voorzitter van de Raad van Toezicht van de Wageningen University of Research (WUR). Adviseerde voor de zomer strenge rekenregels voor de pensioenen. Schuift geregeld aan in DWDD.

 • 6

  (4)

  Niek Jan van Kesteren (67)
  Senator CDA

  Oud-strateeg van de destijds machtigste en beste lobby van Den Haag, die van de werkgevers van VNO-NCW. Vertrok daar begin dit jaar als adviseur. Nog volop actief in de coulissen als vicevoorzitter van de Senaatsfractie van regeringspartij CDA. Is voorzitter van de vaste Eerste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) en zit aldus op de eerste rang bij de stikstofcrisis. Ook commissaris van voetbalbond KNVB. Machiavellist, opereerde volgens het motto uit Di Lampedusa's roman De Tijgerkat: alles moet veranderen, opdat alles hetzelfde kan blijven.

 • 7

   (3)

  Klaas Knot (51)
  President De Nederlandsche Bank

  Groningse econoom, volgde in 2011 Nout Wellink op als hoogste man bij de centrale bank. Uitte – zeer ongebruikelijk – openlijk kritiek op de koers van ECB-president Mario Draghi. Niettemin ging het opkoopprogramma door. Vond ook dat het korten van de pensioenen bij fondsen die in de problemen niet langer uitgesteld moest worden, omdat de rekening dan doorschuift naar de jongere generaties. De pensioenfondsen krijgen van minister Koolmees een jaar langer de tijd. Diverse nevenfuncties: voorzitter van de raad van toezicht van het Teylers Museum in Haarlem en van de raad van toezicht van de Stichting CliniClowns. Voordat hij naar DNB ging plaatsvervangend thesaurier-generaal en directeur financiële markten bij het ministerie van Financiën. Studeerde in 1991 cum laude af in de algemene economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1995 promoveerde hij daar tot doctor in de economie.

 • 8

   (5)

  Ben van Beurden (61)
  Bestuursvoorzitter Shell

  Al vijf jaar de topman van olie- en gasreus Shell, ondanks alle kritiek nog steeds veruit het machtigste bedrijf van Nederland, waar hij al 36 jaar werkt. Liet in oktober weten dat Shell de komende decennia blijft investeren in ‘volstrekt legitieme’ olie- en gasprojecten. Hekelde de ‘demonisering’ van olie en gas en noemde zorgen over de houdbaarheid van het verdienmodel van Shell ‘ongerechtvaardigd’. Verdiende vorig jaar vooral door bonussen 20,1 miljoen euro.

 • 9

   (9)

  Jan Hommen (75)
  Bestuurder en commissaris

  De sobere en bedachtzame Brabander Jan Hommen, geniet groot gezag. Maakte na zijn studie bedrijfseconomie in Tilburg carrière bij de Amerikaanse aluminiumfabrikant Alcoa. Daarna jarenlang (van 1997 tot 2005) financieel bestuurder van elektronicaconcern Philips. Na zijn pensionering commissaris bij onder meer ING. Toen de Belgische topman Michel Tilmant in het begin van de kredietcrisis ziek afhaakte, nam Hommen in 2009 de leiding over bij de inmiddels genationaliseerde bank. Gaf na de succesvolle redding van ING in 2013 het stokje over aan Ralph Hamers. Hielp daarna – naast een commissariaat bij voetbalclub PSV – in 2014 als topman het accountants- en adviesbureau KPMG nog uit een grote crisis. Is tegenwoordig onder meer nog voorzitter van de Nederlandse tak van de Amerikaanse beleggingsreus BlackRock en president-commissaris van supermarktconcern Ahold Delhaize. In die laatste functie is hij de aanvoerder van het informele maar invloedrijke ‘AEX-beraad’ van de president-commissarissen van de grote beursgenoteerde bedrijven.

 • 10

   (30)

  Marry de Gaay Fortman (54)
  Partner Houthoff

  Veelgevraagd bestuurder, met tal van prestigieuze nevenfuncties. Kon in december afscheid nemen als voorzitter van de Stichting Topvrouwen met de aanstaande ‘historische’ invoering van een verplichtend vrouwenquotum in Nederland, nu een Kamermeerderheid het SER-advies daarvoor steunt. Vond zelf dat dit ‘ingroeiquotum’ nog wel wat verder had mogen gaan. Is commissaris bij De Nederlandsche Bank en de KLM. Lid van de raad van toezicht van Paleis het Loo, voorzitter van raad van toezicht van Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam). Ook lid van de raad van toezicht van Dutch Culture, een netwerk- en kennisorganisatie voor internationale culturele samenwerking. Schreef het boek ‘Verdrink geen dooie eend. De kunst van de beminnelijke doeltreffendheid’, over haar ervaringen in de top. Dochter van oud-PPR-leider Bas de Gaay Fortman.

 • 11

   (7)

  Dick Benschop (62)
  President-directeur Schiphol

  PvdA-prominent met een imposant netwerk, moet in ‘misschien wel de zwaarste baan van Nederland’ op eieren lopen om Schiphol verder te laten groeien. Stapte vorig jaar over van Shell naar de nationale luchthaven, die eind juli werd getroffen door een grote storing in de brandstoftoevoer. Hamert erop dat Schiphol wel even zonder groei kan, maar dat voorkomen moet worden dat de luchthaven uit de Champions League van hubconnectiviteit valt, zoals destijds met Brussel, Wenen en Kopenhagen is gebeurd. ‘We moeten niet degraderen’, zei hij bij BNR.

 • 12

   (24)

  Ahmed Aboutaleb (58)
  Burgemeester Rotterdam

  PvdA’er, als opvolger van Ivo Opstelten in 2009 de eerste burgemeester van een grote stad in Nederland met een niet-westerse achtergrond, die functie best populair. Maakte recent bekend een derde termijn te willen, tot 2027. ‘Ik bruis nog van de ideeën en heb er de energie en kracht voor.’ Over hem verscheen in november een biografie, ‘Overal de eerste’ geheten. Hoogste persoon met een niet-westerse achtergrond in de Volkskrant Top 200.

 • 13

  (8)

  Frans van Houten (59)
  Bestuursvoorzitter Philips

  Sinds 2011 de baas van Philips, tegenwoordig vooral een bedrijf in medische technologie. Commissaris van farmaceut Novartis. Lid van European Round Table of Industrialists, de belangenclub van vijftig grote Europese multinationals. ‘Aanjager’ van NL2025, een project van diverse toplieden voor sociale projecten in Nederland. Gaf als een van de zeer weinige topmannen gehoor aan de oproep van premier Rutte om zich te laten zien in talkshows en in debat te gaan met de samenleving. Zat in Buitenhof en verdedigde zijn beloning, die 68 keer hoger is dan de gemiddelde werknemer. ‘We betalen onze mensen ook heel goed. De salarissen bij Philips zijn 3,8 procent gestegen. Dat is meer dan gemiddeld in Nederland en meer dan de stijging van mijn basissalaris. Een voetballer verdient ook veel meer dan de gemiddelde Nederlander.’

 • 14

  (28)

  Thom de Graaf (62)
  Vicevoorzitter Raad van State

  D66-prominent, opvolger van Piet Hein Donner als de ‘onderkoning van Nederland’. Rijzende ster als vicevoorzitter van de Raad van State, op zich ook een instelling die steeds vaker een sturende rol vervult. Oud-partijleider, burgemeester, minister en fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer. Was eerder voorzitter van de Vereniging Hoger Onderwijs, de branchevereniging van HBO-instellingen.

 • 15

   (22)

  Marjan Minnesma (53)
  Directeur Stichting Urgenda

  Milieu-activist, directeur van de stichting Urgenda, die vorig jaar de klimaatzaak won, ‘een rechtse directe voor de overheid’ waar het kabinet nog dagelijks de gevolgen van ondervindt. Was recent in Trouw helder over wat de wereld opschiet met nóg een klimaattop, die van Madrid. ‘Helemaal niets.’

 • 16

   (13)

  Ed Nijpels (69)
  Voorzitter Klimaatberaad

  VVD-prominent met diverse nevenfuncties, in de schijnwerpers als voorzitter van het Klimaatberaad. Ook Kroonlid van de SER. Pleitte er half oktober in de podcast Betrouwbare Bronnen voor de maximumsnelheid in heel Nederland naar 100 kilometer per uur te brengen. Noemde ‘een beetje armetierig als we in deze rijke samenleving het rijden van 130 beschouwen als het grootste goed in de wereld’. ‘Ik zeg altijd tegen mijn liberale vrienden in de VVD: 120 of 130 rijden is niet een soort grondrecht.’

 • 17

   (14)

  Dick Schoof (62)
  Directeur-generaal AIVD

  Invloedrijke topambtenaar. Was hoofd terreurbestrijding, verhuisde vorig jaar naar de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD. Werd er dit jaar van beschuldigd dat hij als terreurbestrijder een onderzoek naar de MH17-ramp wilde beïnvloeden. Kreeg kritiek vanwege de rol van de dienst bij het Haga Lyceum. ‘We moeten constateren dat we de maatschappelijke dynamiek niet voldoende hebben beheerst, gecontained’, zei hij daarover in de Volkskrant. ‘Dat we niet voldoende gehoor hebben gegeven aan de gevoelens in de moslimgemeenschap.’

 • 18

   (15)

  Louise Fresco (67)
  Bestuursvoorz. Univ. Wageningen

  Hoogste baas van de landbouwuniversiteit waar Unilever recent een groot onderzoekscentrum opende – ze was tot 2017 commissaris bij de voedingsmultinational. Kreeg dit voorjaar veel kritiek toen ze commissaris werd bij pesticiden-producent Syngenta. ‘De onafhankelijke positie van onze onderzoekers en van WUR in het algemeen is absoluut niet in het geding. Ik sta pal voor onze onafhankelijkheid en ons kritisch vermogen’, zei ze daarover tegen het universiteitsblad Resource. Stelde recent met oud-landbouwminister Cees Veerman in het FD voor dat de overheid de Nederlandse landbouw moet concentreren in aaneengeschakelde gebieden waar agrariërs voorrang krijgen en natuurbescherming en woningbouw op het tweede plan staan.

 • 19

   (17)

  Marjan van Loon (53)

  Hoogste baas van Shell in Nederland, schuwt de publiciteit niet. Gaf in Elsevier toe dat Shell in Nederland geen winstbelasting betaalt (maar wel 4,5 miljard euro aan andere belastingen zoals accijnzen, btw, loonbelasting en dividendbelasting). Liet in de Volkskrant weten voor een verplichtend vrouwenquotum te zijn.

 • 20

   (12)

  Cees Oudshoorn (59)
  Algemeen directeur VNO-NCW

  Hoogste baas van de werkgevers, die een moeilijk jaar beleefden. Krijgt komend jaar een nieuwe voorzitter naast zich, nu Hans de Boer vertrekt.

 • 21

   (31)

  Hans Mommaas (64)
  Directeur Planbureau v.d. Leefomgeving

  Baas van het planbureau dat een steeds prominentere rol krijgt door de klimaatmaatregelen. Kreeg onder meer een zware aanval te verwerken van toenmalig CDA-leider Sybrand Buma vanwege de hogere energierekening, maar liet zich niet van de wijs brengen. 'Wij leveren cijfers, feiten, analyse. Daarna is het aan de politiek. Die moet richting geven', zei hij in het AD.

 • 22

  (23)

  Jacques van den Broek (59)
  Bestuursvoorzitter Randstad

  Baas van de mondiale uitzendreus. Betrokken bij NL2025, een initiatief van diverse toplieden voor sociale projecten in Nederland en bij de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie, genoemd naar de Randstad-oprichter, die met diverse projecten werkt aan een inclusieve samenleving.

 • 23

   (21)

  Margot Scheltema (65)
  Commissaris en bestuurder

  Bestuurder met imposante reeks nevenfuncties, van De Nederlandsche Bank via de Bachvereniging tot de Centrale Plan Commissie van het Centraal Planbureau.

 • 24

   (20)

  Roger van Boxtel (65)
  Bestuursvoorzitter NS

  D66-prominent, baas van een van de grootste werkgevers van Nederland.

 • 25

   (19)

  Femke Halsema (53)
  Burgemeester Amsterdam

  Voormalig GroenLinks-leider, beleefde een moeilijk jaar als burgemeester van de hoofdstad door ophef over de arrestatie van haar zoon en het nepwapen van haar man. 'Ik kan u niet schetsen hoe ontwrichtend het is om als anonieme tiener zo voor de leeuwen te worden geworpen', zei ze tegen de gemeenteraad.

 • 26

   (25)

  Boudewijn Poelmann (70)
  Topman Novamedia

  Loterijbaas van wie veel goede doelen en culturele instellingen afhankelijk zijn. Bij het Goed Geld Gala werd dit jaar 370 miljoen euro verdeeld.

 • 27

   (83)

  Mariëtte Hamer (61)
  Voorzitter SER

  Oud-PvdA-Kamerlid, koningin van de polder na succesvol jaar, met onder meer een pensioenakkoord en met het SER-voorstel voor een verplichtend vrouwenquotum dat een Kamermeerderheid wist te halen.

 • 28

   (29)

  Peter Wennink (62)
  Bestuursvoorzitter ASML

 • 29

  (10)

  Hans de Boer (64)
  Voorzitter VNO-NCW

  Sinds 2014 de voorman van de werkgevers, als opvolger van Bernard Wientjes. Kwam dit jaar openlijk in aanvaring met het kabinet. Vertrekt komend jaar bij VNO-NCW.

 • 30

   (16)

  Annemarie Jorritsma (69)
  Fractievoorz. VVD Eerste Kamer

  Prominent van de onder vuur liggende VVD. 'Alsof de VVD dit alleen bedacht heeft', zei ze bij WNL in reactie op het verlies in de peilingen door het verlagen van de maximumsnelheid. Kreeg kritiek van haar eigen fractie toen ze het in opspraak geraakte Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler hardhandig afserveerde.

 • 31

  (45)

  Barbara Baarsma (50)
  Directievz. Rabobank A’dam

  Econoom, nieuwe voorzitter van de Bankraad van De Nederlandsche Bank. Pleitte in de Volkskrant voor een leven lang leren als middel tegen de groeiende ongelijkheid. Schuift geregeld aan bij DWDD.

 • 32

   (26)

  Roger Dassen (54)
  Financieel directeur ASML

  Accountant, jarenlang bestuursvoorzitter van Deloitte Nederland, werd in 2003 landelijke bekendheid door de jaarrekening van Ahold niet goed te keuren, waarna topman Cees van der Hoeven moest aftreden. Is sinds de zomer financieel directeur van chipmachinefabrikant ASML. Werd ook commissaris bij De Nederlandsche Bank. Liefhebber van snelle auto’s.

 • 33

   (18)

  Laura van Geest (57)
  Directeur Centraal Planbureau

  Was zes jaar lang de baas van het Centraal Planbureau, stapt over naar financieel toezichthouder AFM, als opvolger van Merel van Vroonhoven, die lerares wordt in het speciaal onderwijs.

 • 34

   (32)

  Ralph Hamers (52)
  Bestuursvoorzitter ING

  Geprezen topman van de grootste bank van Nederland en de enige die internationaal meetelt. Raakte vorig jaar zwaar beschadigd door een rel over zijn beloning voor de zomer, en een witwasaffaire na de zomer, die werd afgedaan met een recordschikking van 775 miljoen euro. In het eerste geval werd zijn voorgestelde loonsverhoging met ruim 50 procent na grote politieke en maatschappelijke ophef al na een paar dagen weer ingetrokken. Bij de witwasaffaire hoopte de bank weg te komen met excuses en het inleveren van de bonus van Hamers. Maar na opnieuw grote maatschappelijke en politieke ophef moest president-commissaris Hans Wijers op het matje komen bij minister Hoekstra van Financiën en werd tweede man Koos Timmermans geofferd – Hamers zelf bleef aan. Is bestuurder van het Concertgebouworkest.

 • 35

  Edith Schippers (55)
  Pres.directeur DSM NL

  Oud-minister en VVD-prominent, nieuwe baas van de Nederlandse tak van DSM, de multinational van de invloedrijkste Nederlander van vorig jaar, Feike Sijbesma. Ze komt alleen terug naar Den Haag om premier te worden, zeggen ingewijden.

 • 36

   (56)

  Yoeri Albrecht (52)
  Directeur De Balie Amsterdam

  Energieke voorman van het hoofdstedelijke debatcentrum. Roert zich volop in maatschappelijke kwesties.

 • 37

   (35)

  Jan Peter Balkenende (63)
  Adviseur en bestuurder

  CDA’er, voormalig minister-president (2002-2010), daarna hoogleraar en partner van adviesbureau EY. Was in die laatste functie rondreizend ambassadeur voor een club duurzame Nederlandse multinationals. Is inmiddels bestuurder van de Goldschmeding Foundation, van de schatrijke Randstad-oprichter, en van de Maatschappelijke Alliantie, een samenwerkingsverband van 250 familie-, bedrijfs- en vermogensfondsen, dat honderden miljoenen in de Nederlandse samenleving wil steken, onder meer in het bevorderen van de integratie. Ook commissaris bij ING. Was in die functie volgens het Financieele Dagblad woedend op partijgenoot Wopke Hoekstra, omdat de minister van Financiën na de schikking van 775 miljoen euro voor witwassen extra maatregelen eiste van de bank, die daarop tweede man Koos Timmermans offerde. Is ook ‘aanjager’ van NL2025, een project van diverse toplieden voor sociale projecten in Nederland.

 • 38

  (46) 

  Jaap Winter (56)
  Bestuurder en commissaris

 • 39

   (36)

  Frans Muller
  Bestuursvoorzitter Ahold Delhaize

  Sinds vorig jaar topman van Ahold Delhaize, een van de grootste supermarktbedrijven ter wereld en – als moederbedrijf van onder meer Albert Heijn en Bol.com – een van de grootste werkgevers van Nederland. Was topman van het Belgische Delhaize, nam dit jaar het stokje over van Dick Boer.

 • 40

   (158)

  Piet Hein Donner (71)
  Bestuurder

  Voormalige onderkoning van Nederland. Stopte vorig jaar als vicevoorzitter van de Raad van State, maar helemaal terug. Behoort tot het zeer selecte clubje dat belangrijke commissies mag leiden die vervolgens naar hem genoemd worden, zoals de uitkeringsfraude en belastingdienst. 'Donner is een boss', zegt een ingewijde.

 • 41

   (61)

  Jet Bussemaker (58)
  Vz Raad vd Volksgezondheid

  Oud-PvdA-minister, nieuwe voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid als opvolger van Pauline Meurs. Hoogleraar in Leiden. Ook commissaris van het Concertgebouw, de huiskamer van de Nederlandse elite.

 • 42

   (51)

  Gerdi Verbeet (68)
  Commissaris en bestuurder

  Oud-Kamervoorzitter namens de PvdA, nieuwe koningin van de prestigieuze bijbanen: onder meer voorzitter Raad van Toezicht Paleis Het Loo, voorzitter Raad van Commissarissen Novamedia (van goededoelen-koning Boudewijn Poelmann), voorzitter bestuur Rathenau Instituut, lid van de raad van commissarissen van Siemens Nederland, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, voorzitter van de visitatiecommissie Defensie en Veiligheid en bestuurssecretaris Nederlandse Bachvereniging.

 • 43

   (42)

  Steven van Eijck (60)
  Commissaris en bestuurder

  Oud-staatssecretaris van Financiën voor de Lijst Pim Fortuyn (2002-2003, tegenwoordig voorzitter van de Vereniging RAI en – sinds dit jaar – Kroonlid van de SER, de Sociaal-Economische Raad. Vicevoorzitter van de raad van commissarissen van accountants- en adviesbureau EY. Is met onder andere oud-premier Jan Peter Balkenende ook bestuurder van de Maatschappelijke Alliantie, een club die namens zo’n 250 familie- en bedrijfsfondsen honderden miljoenen wil investeren in onder meer de integratie van vluchtelingen.

 • 44

  Hans Brug
  Directeur-generaal RIVM

  Sinds september 2018 directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, dat een belangrijke rol speelt in onder meer het stikstofdossier. Stond in oktober oog in oog met duizenden boze boeren. 'Ik sta niet iedere dag voor een gezelschap van duizenden mensen die niet per se gekomen zijn om mij te feliciteren', zei hij daarover in de Volkskrant.

 • 45

   (52)

  Rob Bauer (57)
  Commandant der Strijdkrachten

 • 46

   (34)

  Annemiek Fentener van V. (57)
  Pres-commissaris SHV Holdings

 • 47

   (55) 

  Geert ten Dam (61)
  Collegevz. Univ. van Amsterdam

 • 48

   (33)

  Corien Wortmann-Kool (60)
  Bestuursvoorzitter ABP

 • 49

  (39)

  Wiebe Draijer (54)
  Bestuuurlijk voorzitter Rabobank

  Oud-directeur van McKinsey en oud-voorzitter van de SER, sinds 2014 topman van de Rabobank. Baalde van de witwasaffaire bij ING. ‘Het is ontzettend vervelend dat dit gebeurt. We zijn als sector juist bezig stap voor stap het vertrouwen te herstellen’, zei hij tegen het AD.

 • 50

   (79)

  Conny Braams (54)
  Chief Digital & Marketing Officer Unilever

  Gepromoveerd naar een nieuwe rol op het hoogste niveau bij Unilever, als hoofd digitale zaken en marketing. Ook bestuurder bij het Kröller Müller Museum en bij werkgeversvereniging VNO-NCW.

 • 51

   (64)

  Corien Prins (58)
  Voorzitter WRR

 • 52

   (59)

  Annet Aris (61)
  Commissaris en bestuurder

  Zwaargewicht met nog steeds uitdijend aantal nevenfuncties. Werd dit jaar commissaris bij uitzender Randstad, is voorzitter van de Programma Commissie van D66. Was al commissaris bij chipmachinefabrikant ASML en verzekeraar ASR. Adjunct-professor strategie aan business school Insead in Fontainebleau. Voorzitter van de stichting de Volkskrant, columnist van het Financieele Dagblad.

 • 53

   (37)

  Joop Wijn (50)
  Bestuurder Adyen

 • 54

   (66)

  Hanneke Faber (50)
  President Food & Refreshments Unilever

  Verantwoordelijk voor 20 miljard euro omzet van merken als Knorr, Lipton en Magnum. Commissaris van het Duitse chemieconcern Bayer. Dochter van vredesactivist Mient Jan Faber.

 • 55

   (41)

  Wouter Bos (56)
  Bestuursvoorzitter Invest NL

 • 56

   (47)

  Paul Huijts
  Secr-gen. Algemene Zaken

 • 57

  (73)

  Annemieke Nijhof (53)
  Commissaris en bestuurder

  Oud-topambtenaar (raadsadviseur van premier Balkenende en directeur-generaal water), na zeven jaar gestopt als bestuursvoorzitter van ingenieursbureau Tauw. Is voorzitter van de klimaattafel ‘mobiliteit’. Daarnaast commissaris bij De Nederlandsche Bank, lid van de raad voor de leefomgeving en infrastructuur en in de raad van toezicht van het KNMI.

 • 58

   (50)

  Jan van Zanen (58)
  Burgem. Utrecht, vz VNG

  VVD’er, burgemeester van de vierde stad van het land en voorzitter van de Vereniging Nederlandse gemeenten, een belangrijke lobbyclub in Den Haag.

 • 59

   (123)

  Jacco Vonhof (49)
  Voorzitter MKB Nederland

  Frisse nieuwe voorman van het midden- en kleinbedrijf, zelf ondernemer met een middelgroot schoonmaakbedrijf in Zwolle, dat hij als gesjeesd student begon. Staat goed aangeschreven, helemaal nu grote broer VNO-NCW het moeilijk heeft.

 • 60

   (88)

  Ronald Prins (50)
  Expert cybersecurity

  Cyberexpert met diverse nevenfuncties, zoals lid van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden van de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. AIVD en MIVD zijn niet blij met de 'assertieve opstelling', meldde de Volkskrant recent. Ook lid van de adviesraad van de Kansspelautoriteit en lid van de Kiesraad.

 • 61

   (90)

  Taco Dibbits (51)
  Directeur Rijksmuseum

  Kunsthistoricus (VU en University of Cambridge), volgde in 2016 Wim Pijbes op bij het veelgeprezen Rijksmuseum.

 • 62

   (87)

  Donald Pols (47)
  Directeur Milieudefensie

  Sinds drie jaar directeur van Milieudefensie en aldus een prominente partij in het klimaatdebat. Waarschuwde onlangs nog in het AD dat de rekening van het klimaatbeleid te veel bij de burgers terecht dreigt te komen. ‘Zij zitten niet aan tafel. En wie niet aan tafel zit, is meestal de pineut. Dat vinden wij oneerlijk.’

 • 63

   (78)

  Han Busker
  Voorzitter FNV

  Voorman van de vakbeweging, die weer opkrabbelde met onder meer het pensioenakkoord en deels succesvolle looneisen. FNV zakte wel door de symbolische belangrijke grens van 1 miljoen leden.

 • 64

   (43)

  Neelie Kroes (78)
  Bestuurder en commissaris

  VVD-prominent en oud-Eurocommissaris, met tal van internationale posten, onder meer als adviseur van taxibedrijf Uber. Schortte haar werkzaamheden als commissaris bij het Saoedische bedrijf NEOM onlangs op, na de moord op journalist Jamal Khashoggi. In Nederland bestuurslid van het Rijksmuseum Fonds. Actief voorvechter van meer vrouwen in de top.

 • 65

   (49)

  Alexander Rinnooy Kan (70)

 • 66

   (11)

  Hans Wijers (68)
  Bestuurder en commissaris

  Voormalige nummer 1 van de Volkskrant Top 200. Gestopt als commissaris van Shell en Heineken. Nog wel actief bij ING en het Concertgebouw.

 • 67

  (113)

  Laetitia Griffith (54)
  Commissaris en bestuurder

  Oud-VVD-politica, veelgevraagd bestuurder bij onder meer TenneT en KPMG. Voorzitter van de raad van commissarissen van loterij-reus Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Wordt commissaris bij ABN Amro.

 • 68

  Emilie Gordenker (54)
  Directeur van Gogh museum

  Kunsthistoricus en voormalig curator. Stapte over van het Haagse Mauritshuis naar het Amsterdamse Van Gogh Museum, als opvolger van Axel Rüger. Stapt daarmee 'wel een beetje uit haar comfortzone', vertelde ze de Volkskrant.

 • 69

   (145)

  Rianne Letschert (43)
  Rector Universiteit Maastricht

  Relatief jonge universiteitsbaas, kreeg recent veel bijval voor haar voorstel (samen met Frank Baaijens van de TU Eindhoven) om wetenschappers niet alleen op hun onderzoekswerk te beoordelen. Nieuwe voorzitter van de begeleidingscommissie van het SCP, het Sociaal Cultureel Planbureau van nummer 1 Kim Putters.

 • 70

  Marcel Beukeboom
  Klimaatgezant

  Klimaatgezant van het Koninkrijk der Nederlanden, de afgelopen weken druk met de kilmaattop in Madrid.

 • 71

   (84)

  Pauline v.d. Meer Mohr (59)
  President-commissaris EY

 • 72

  Jan Anthonie Bruijn (61)
  Voorzitter eerste kamer

  Belangrijke VVD-ideoloog, volgde Ankie Broekers-Knol op als voorzitter van de Eerste Kamer. Arts en hoogleraar. 'Als u mij kiest is er voortaan altijd een dokter in de zaal', grapte hij in zijn sollicitatiespeech.

 • 73

   (27)

  Tjibbe Joustra (67)
  Oud-topambtenaar

  Imposante oud-topambtenaar, stopte als voorzitter van de Onderszoeksraad voor Veiligheid, waarvan hij een gezaghebbend instituut maakte.

 • 74

  (40)

  Jaap de Hoop Scheffer (71)
  Vz Adviesraad Int. Vraagstukken

 • 75

   (70)

  Sigrid van Aken (49)
  Operationeel directeur Novamedia

 • 76

   (57)

  Pieter-Jaap Aalbersberg (60)
  Nat. Coör. Terrorismebestrijding

  Korpschef in Amsterdam, wordt in februari het nieuwe hoofd terreurbestrijding, als opvolger van Dick Schoof, die naar de AIVD gaat.

 • 77

   (108)

  Hein Schumacher (48)
  Bestuursvoorzitter Friesland Campina

  Topman van zuivelreus Friesland Campina. 'Ik sta voor die boeren. Zij doen het goed', zei hij in augustus tegen Elsevier. Commissaris van het Concertgebouw.

 • 78

  (95)

  Pieter Elbers (49)
  President-directeur KLM

 • 79

   (115)

  Constantijn van Oranje (50)
  Speciale gezant TechLeap NL

  Jongste broer van Willem-Alexander, voorman van de start-ups als speciale gezant van TechLeap NL, het vroegere Startup Delta. Was eerder kabinetschef van toenmalig eurocommissaris Neelie Kroes in Brussel, toen zij de digitale agenda onder haar hoede had.

 • 80

   (38)

  Gerrit Zalm (67)
  Bestuurder en commissaris

  Oud-VVD-minister en voormalig ABN Amro-topman. Werd commissaris bij de door een grote witwasaffaire geplaagde Danske Bank.

 • 81

   (54)

  Jeroen van der Veer (72)
  Commissaris en bestuurder

  Voormalig topman van oliereus Shell (2004-2009), ging vorig jaar hard onderuit bij een poging om als president-commissaris van ING de beloning van topman Ralph Hamers met ruim de helft te verhogen, tot ruim 3 miljoen euro. Wilde dit voor zijn vertrek bij ING als laatste klus regelen en dacht het wel kon. Dat bleek een misrekening van formaat. Is onder meer nog president-commissaris van Philips en Boskalis. Maakte vorig jaar een einde aan het ministerschap van Halbe Zijlstra, door tegenover de Volkskrant te bevestigen dat diens verhaal over een bezoek aan de datsja van president Poetin een leugen was.

 • 82

   (67)

  Allard Castelein (61)
  Pres.-dir. Havenbedrijf Rotterdam

 • 83

   (96)

  Marc Calon (60)
  Voorzitter LTO Nederland

  Voorman van de landbouwsector, oud-gedeputeerde voor de PvdA in Groningen. Heeft zijn handen vol aan de boze boeren.

 • 84

   (81)

  Bernard Wientjes (76)
  Voorzitter VNCI

  Voormalig VNO-NCW-voorzitter, vier jaar lang de aanvoerder van de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders, tot hij in 2014 stopte. Nog volop actief, onder meer als president-commissaris van accountants- en adviesbureau KPMG en sinds dit jaar van de VNCI, de branchevereniging van de chemische industrie, die ook aan de klimaattafels zit.

 • 85

   (71)

  Erik Akerboom (58)
  Korpschef Nat. Politie

  Voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, sinds 2016 de baas van de politie, de grootste werkgever van Nederland.

 • 86

  Chris Breedveld
  Grootmeester. Huis Z.M de Koning

  Nieuwe grootmeester van koning Willem-Alexander. Geeft leiding aan de Dienst van het Koninklijk Huis, met bijna 300 medewerkers, en is hoofd van de hofhouding. Ondersteunt en adviseert koning, koningin en andere leden van het Koninklijk Huis. Econoom. Werkte eerder bij de Rijksvoorlichtingsdienst. ​​​​​​​

 • 87

   (97)

  Willemijn Verloop (50)
  Oprichter Social Enterprise NL

 • 88

   (44)

  Kees van Dijkhuizen (64)
  Scheidend bestuursvoorzitter ABN Amro

  Oud-topambtenaar van het ministerie van Financiën, sinds vorig jaar topman van ABN Amro, de bank die nog steeds in staatshanden is, als opvolger van Gerrit Zalm. Ondanks vertrek van president-commissaris Olga Zoutendijk is het nog steeds onrustig bij de bank. Een groep medewerkers liet, tot ergernis van de top, onlangs opnieuw een brandbrief lekken naar het Financieele Dagblad, waarin onder meer geklaagd werd over de onduidelijke koers en het gebrekkig leiderschap van Van Dijkhuizen.

 • 89

   (69)

  Gerrit van der Burg (60)
  Vz. College v. Procureurs-Generaal

 • 90

   (139)

  Martijn Snoep (52)
  Vz. Autoriteit Consument & Markt

  Werkte 28 jaar bij De Brauw Blackstone Westbroek voor hij september vorig jaar overstapte naar de mededingingswaakhond. Keurde de overname van Sandd door PostNL af vanwege stijgende bezorgkosten, maar werd overruled door het kabinet. Ook bestuurslid van het Koninklijk Concertgebouworkest.

 • 91

   (100)

  John Jorritsma (63)
  Burgemeester Eindhoven

  VVD’er, voormalig commissaris van de koning in Friesland, nu burgemeester van ‘booming’ Eindhoven.

 • 92

   (77)

  Pien Zaaijer (58)
  Persoonlijk adviseur Koninkl. Paar

 • 93

  (166)

  Lard Friese (57)
  Aankomend bestuursvoorzitter Aegon

  Stapte in veelbesproken transfer over van verzekeraar NN Group naar het veel grotere Aegon.

 • 94

   (76)

  Kees van Lede (77)
  Commissaris en bestuurder

 • 95

   (103)

  Frans Blom (57)
  CEO Boston Consulting Group

 • 96

   (72)

  Victor Halberstadt (81)
  Econoom en bestuurder

 • 97

   (98)

  Cathelijne Broers (51)
  Dir. De Nieuwe Kerk/Hermitage

 • 98

   (116)

  Roland van der Vorst (50)
  Hoofd innovatie Rabobank

 • 99

   (168) 

  Melanie Schultz van Haegen (49)
  Bestuursvoorzitter Porticus

  Oud-VVD-minister, sinds vorig jaar de baas bij Porticus, dat de filantropie-activiteiten aanstuurt van de familie Brenninkmeijer, bekend van C&A. Was eerder directeur van Achmea Zorg.

 • 100

   (117)

  Rene Hooft Graafland (65)
  Commissaris en bestuurder

  Voormalig financieel directeur van bierbrouwer Heineken. Commissaris van supermarktbedrijf Ahold Delhaize, zuivelreus FrieslandCampina en informatieleverancier Wolters Kluwer. Voorzitter van het bestuur van het Carré Fonds.

 • 101

  Leen Meijaard
  President-commissaris Ajax

  President-commissaris van de enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland die een topjaar beleefde, ook financieel. Werkte eerder bij beleggingsreus BlackRock en daarvoor bij Robeco, Fidelity Investments en het ministerie van Financiën. Benoemde - opmerkelijk in de voetbalwereld - een vrouw als financieel directeur. Kreeg kritiek van onder meer Amnesty omdat Ajax op trainingskamp gaat in Qatar.

 • 102

  (114)

  Sven Smit (53)
  Directeur McKinsey

 • 103

  (175)

  Ben Knapen (68)
  Aankomend fractieleider CDA Senaat

  Aanvoerder van de christendemocraten in de Senaat. Oud-hoofdredacteur NRC Handelsblad, oud-bestuurder van PCM Uitgevers. Lid van de raad van advies van Brainport Eindhoven, voorzitter van de Novamedia Fundatie van loterijkoning Boudewijn Poelmann.

 • 104

   (109)

  Janus Smalbraak (52)
  Bestuursvoorzitter Pon Holdings

 • 105

   (128)

  Richard van Zwol (54)
  Staatsraad

 • 106

  (122)

  Inge Brakman (58)
  Multicommissaris

 • 107

   (142)

  Wim Pijbes (58)
  Directeur Stichting Droom en Daad

 • 108

   (170)

  Nebahat Albayrak (51)
  Vice-president External Relations Shell

 • 109

   (60)

  Wim Kuijken (67)
  President-commissaris DNB

  Topambtenaar, stopte dit jaar als Deltacommissaris. Nog wel actief bij De Nederlandsche Bank.

 • 110

  (53)

  Wim van der Leegte (72)
  Oud-pres.dir VDL Groep

 • 111

   (91)

  Volkert Doeksen (56)
  Vicevoorzitter Carlyle Solutions

 • 112

   (89)

  Ben Verwaayen (67)
  Commissaris en investeerder

 • 113

  Joost Farwerck
  Bestuursvoorzitter KPN

  Werd onverwacht hoogste baas bij het telecombedrijf omdat beoogd ceo Dominique Leroy verwikkeld raakte in een voorkennisaffaire. 'KPN kiest noodgedwongen voor een man uit de eigen gelederen', schreef de Volkskrant.

 • 114

  Manon van Beek
  Bestuursvoorzitter TenneT

  Sinds vorig jaar de baas van netbeheerder Tennet. Kwam van adviesbureau Accenture. Voorzitter van de stichting kanker.nl en de stichting Topvrouw van het Jaar.

 • 115

   (189)

  Kees Vendrik (56)
  Hoofdeconoom Triodos Bank

  Oud-Tweede Kamerlid van GroenLinks, sinds 2017 hoofdeconoom van de ideële Triodos Bank. Lid van de raad van advies van het CBS. Zit sinds dit jaar voor GroenLinks in de Eerste Kamer.

 • 116

  (155)

  Laurentien van Oranje (53)
  Voorzitter diverse goede doelen

 • 117

   (105)

  Maarten Feteris (59)
  President Hoge Raad

 • 118

   (156)

  Lokke Moerel (55)
  Privacy-advocaat en bestuurder

  Privacyspecialist, werkzaam voor Morrison Foerster in Berlijn, dat grote Amerikaanse techbedrijven als klant heeft. Hoogleraar recht en technologie in Tilburg, lid van de Cyber Security Raad, die het kabinet adviseert. Voorzitter van de raad van toezicht van het Mauritshuis.

 • 119

   (101)

  Shula Rijxman (60)
  Bestuursvoorzitter NPO

 • 120

  (93)

  Marjan Oudeman (61)
  Bestuurder en commissaris

 • 121

   (94)

  Pieter van der Does (50)
  Bestuursvoorzitter Adyen

  Econoom, oprichter van fintechbedrijf Adyen, dat dit jaar naar de beurs ging, wat een heleboel mensen rijk maakte, onder wie prinses Mabel. Staat zelf 32ste in de Quote 500, met een geschat vermogen van 810 miljoen euro. Jonkheer, opereert het liefst op de achtergrond.

 • 122

  Marit van Egmond
  Bestuursvoorzitter Alber Heijn

  Eerste vrouw aan het hoofd van de grootste supermarktketen van het land. 'Een kruideniersvrouw met een boodschap', schreef de Volkskrant

 • 123

  (138)

  Henk Ovink (51)
  Watergezant

 • 124

  (140)

  Pieter Duisenberg (52)
  Voorzitter VSNU

 • 125

   (124)

  Frank de Grave (64)
  Staatsraad

 • 126

  Anja Mutsaers
  Partner De Brauw Blackstone Westbroek

  Fusie- en overname-advocaat, recent benoemd tot 'practice head' bij het prestigieuze Zuidas-kantoor. Ook bestuurder bij het Concertgebouw.

 • 127

   (159)

  Christiaan Rebergen (49)
  Thesaurier-generaal min. Financiën

  Nieuwe schatkistbewaarder van het ministerie van Financiën (waar hij eerder werkte), als opvolger van Hans Vijlbrief, die een prestigieuze baan kreeg in Brussel. Was directeur-generaal Internationale Samenwerking op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Studeerde Economie aan de Vrije Universiteit.

 • 128

  David Knibbe

  Bestuursvoorzitter NN Group

  Opvolger van Lard Friese, die in een geruchtmakende transfer overstapte naar concurrent Aegon.

 • 129

   (150)

  Else Bos (60)
  Directeur DNB

  Voormalig bestuursvoorzitter van pensioenfonds PGGM, sinds deze zomer directeur toezicht bij De Nederlandsche Bank. Ook in raad van toezicht van Nationale Opera & Ballet, met onder andere Heineken-topman Jean-Francois van Boxmeer en NPO-baas Shula Rijxman.

 • 130

   (143)

  Dick Sluimers (66)
  Commissaris en bestuurder

 • 131

  (164)

  Mirjam de Blécourt (55)
  Partner Baker & McKenzie

 • 132

   (110)

  Charlotte Insinger (54)
  Multibestuurder

  Rotterdamse powervrouw met reeks nevenfuncties. Werd dit jaar onder meer voorzitter van Staatsbosbeheer en president-commissaris van energiebedrijf Eneco. Daar werd ze aangesteld door Ondernemingskamer, om de rust te herstellen nadat een conflict over de verkoop van het bedrijf uit de hand liep.

 • 133

  (130)

  Marieke van Lier Lels (60)
  Multicommissaris

 • 135

   (137)

  Paul Rosenmöller (63)
  Voorzitter VO Raad

  GroenLinkse old boy, voorzitter van de branchevereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. Is fractievoorzitter van GroenLinks in de Eerste Kamer. Was voorzitter van de raad van toezicht van de AFM, de financiële toezichthouder.

 • 135

  (144)

  Heleen Kersten (53)
  Partner Stibbe

 • 136

   (152)

  Zakaria Boufangacha (37)
  Cao-coördinator FNV

  Chef lonen en arbeidsvoorwaarden van de grootste vakbond van het land. Zag de lonen dit jaar stijgen, maar nog niet overal, en nog niet snel genoeg.

 • 137

   (120)

  Rijkman Groenink (70)
  Investeerder en bestuurder

 • 138

   (106)

  Coen Teulings (61)
  Econoom en bestuurder

 • 139

  (121)

  Gerard Kleisterlee (73)
  President-comm. ASML

 • 140

  Hassan Outaklla

  Pers.adv.Kon.Paar

  Nieuwe adviseur van Willem-Alexander, werkte eerder bij KPMG en financieel waakhond AFM. Studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Moet een bijdrage leveren aan de inclusiviteit die het koninklijk paar zo belangrijk vindt, schreef de Volkskrant bij zijn benoeming. Jongste in de Volkskrant Top 200.

 • 141

  (157)

  Petri Hofsté (58)
  Commissaris en bestuurder

 • 142

  (136)

  Pamela Boumeester (61)
  Multicommissaris

 • 143

  (163)

  Ingo Uytdehaage (46)
  Financieel directeur Adyen

  Tweede man van betaalbedrijf Adyen, dat dit jaar naar de beurs ging en in beurswaarde inmiddels groter is dan ABN Amro. Ook voorzitter van de raad van toezicht het Amsterdamse fotografiemuseum Foam.

 • 144

  (166)

  Mirjam van Praag (52)
  Collegevoorzitter Vrije Universiteit

 • 145

  Pieter van Geel (68)
  Tijdelijk. vz. omgevingsraad Schiphol

  Oude bekende van het CDA, staatssecretaris onder Balkenende. Vanaf 1 juli tijdelijk voorzitter van de Omgevingsraad Schiphol, het overlegorgaan rond de luchthaven, als opvolger van Hans Alders. Ook voorzitter van de 'wolvencommissie', die namens de schapen- en geitenhouders een overzicht gaat maken van preventiemaatregelen tegen wolven.

 • 146

   (149)

  Harold Goddijn (59)
  Bestuursvoorzitter TomTom

 • 147

  (153)

  Ingrid Thijssen (51)
  Directeur Alliander

 • 148

   (133)

  Willem van Duin (59)
  Bestuursvoorzitter Achmea

 • 149

  Rein Wolfs (59)
  Directeur Stedelijk Museum

  Nieuwe directeur van het Stedelijk, waarmee een roerige periode na het vertrek van Beatrix Ruf moet worden afgesloten.

 • 150

  (179)

  Jacobina Brinkman (53)
  Partner PwC

  Accountant en adviseur. In het bestuur van het Van Gogh Museum en het Fonds Podiumkunsten. Lid van de raad van toezicht van omroep NTR.

 • 151

   (126)

  Hélène Vletter-van Dort (55)
  Hoogleraar en bestuurder

 • 152

   (131) 

  Hans de Jong (62)
  President Philips Nederland

 • 153

  (146)

  Frits van Bruggen (59)
  Hoofddirecteur ANWB

 • 154

  (141)

  Wim van Saarloos (64)
  President KNAW

  Theoretisch natuurkundige, het nieuwe gezicht van de prestigieuze Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, als opvolger van José van Dijck. Hoogleraar in Leiden.

 • 155

  (160)

  Arno Visser (53)
  President Algemene Rekenkamer

 • 156

  Aart Jan de Geus (64)
  Vz. Goldschmeding Foundation

  CDA-prominent, sinds 2012 voorzitter van de prestigieuze Bertelsmann Stiftung. Nu ook actief bij de Goldschmeding Foundation van de gelijknamige schatrijke Randstad-oprichter.

 • 157

   (65)

  Manon Leijten (53)
  Aankomend bestuurder ACM

  Voormalig secretaris-generaal van het machtige ministerie van Financiën, gaat naar mededingingswaakhond ACM

 • 158

  (165)

  Ewout Irrgang (43)
  Collegelid Algemene Rekenkamer

 • 159

   (184)

  Tuur Elzinga (49)
  Vicevoorzitter FNV

  Pensioenspecialist van de grootste vakbond, die dit jaar onder de 1 miljoen leden zakte. Moet met de sociale partners en het kabinet het pensioenakkoord nader gaan uitwerken.

 • 160

   (112)

  Louise Gunning (68)
  Bestuurder en commissaris

 • 161

   (135)

  Jan Nooitgedagt (66)
  Multicommissaris

 • 162

  Janet Vaessen
  Directeur WOMEN inc.

  Gezicht van de vrouwenbelangenorganisatie Women Inc., die al eens berekende dat een vrouw in haar leven 300 duizend euro minder verdient dan een man. Reageerde daarom in de Volkskrant verheugd op een initiatief van pensioenuitvoerder APG om de beloningsverschillen tussen man en vrouw actief recht te trekken.

 • 163

   (180)

  Ila Kasem (52)
  Directeur Van de Bunt

 • 164

  Dorothee van Vredenburch
  Partner De Brauw Blackstone Westbroek

  Werkte bij NN Group, wordt 'executive partner' van het prestigieuze Zuidas-kantoor De Brauw Blackstone Westbroek. Ook bestuurder van het Concertgebouworkest.

 • 165

   (182)

  Halleh Ghorashi (57)
  Kroonlid SER

  Antropoloog, hoogleraar diversiteit en integratie aan de VU. Kroonlid van de SER, de Sociaal-Economische Raad. Ook bestuurder van het LNVH, het landelijk netwerk van vrouwelijke hoogleraren.

 • 166

   (169)

  Hans Wiegel (78)
  Oud-VVD-leider

 • 167

   (118)

  Tom de Swaan (72)
  Pres-commissaris ABN Amro

  President-commissaris van de bank die nog steeds in staatshanden is, die een onderzoek van Justitie aan de broek heeft over witwassen en die nog een opvolger moet presenteren voor topman Kees van Dijkhuizen, die vertrekt.

 • 168

  Aalt Dijkhuizen
  Vz.landbouwcollectief

  Was vroeger de baas van de landbouwuniversiteit in Wageningen, gaat nu ontbijten over de stikstofimpasse met premier Rutte en minister Schouten als voorzitter van het Landbouwcollectief, waarin de organisaties van boze boeren zich verenigd hebben.

 • 169

  (119)

  Paul Schnabel (71)
  Oud-senator D66

 • 170

  (183)

  Ahmed Marcouch (50)
  Burgemeester Arnhem

 • 171

  Johan Vollenbroek
  Voorzitter MOB

  'Stikstofstrijder', voorzitter van milieuorganisatie MOB, die bezwaar aantekende tegen het Programma Aanpak Stikstof (PAS), waarop de Raad van State en het Europese Hof van Justitie een streep haalden door het stikstofbeleid. Kreeg voor zijn inzet voor het milieu de Clara Meijer-Wichmann Penning, voor personen of organisaties die zich hard maken voor de rechten van de mens.

 • 172

  (154)

  Joop van den Ende (77)
  Cultureel ondernemer

 • 173

   (171)

  Maarten Das (71)
  Voorzitter Heineken Holding

 • 174

  (173)

  Cateautje Hijmans v.d.B.
  Bestuurder Autoriteit Cons. & Markt

 • 175

  (188)

  Alexander Ribbink (55)
  Investeerder

 • 176

  Reinier van Zutphen (59)
  Nationale Ombudsman

  Maakte valse start met het vertrek van Kinderombudsman Dullaert, maar inmiddels gevestigd als hoeder van de burger tegenover de overheid, bijvoorbeeld in de hoog opgelopen affaire rond de kinderopvangtoeslagen.

 • 177

  (148)

  Maxime Verhagen (63)
  Voorzitter Bouwend Nederland

  CDA-prominent, voorzitter van Bouwend Nederland. Kreeg in die rol veel kritiek toen hij op het Malieveld protesteerde tegen beleid waar hij destijds als minister mede bij betrokken was.

 • 178

   (172)

  Jolande Sap (55)
  Berstuuder en commissaris

 • 179

  (192)

  Farid Tabarki (42)
  Oprichter Studio Zeitgeist

 • 180

   (127)

  Fons van Westerloo (73)
  Commersaris en bestuursvoorzitter

 • 181

  Claudia Zuiderwijk (.)
  Best.vz. Kamer van Koophandel

  Baas van de Kamer van Koophandel. Commissaris bij telecombedrijf KPN en pensioenuitvoerder APG. Ook betrokken bij NL2025, een initiatief van een aantal toplieden voor sociale projecten in Nederland.

 • 182

  (132) 

  Chris Buijink (65)
  Voorz. Ned. Ver. Van Banken

  Voorman van de branchevereniging van de banken, die het na de affaires bij ING even hebben verbruid in Den Haag en in het land. Ook bestuurslid van de Hermitage aan de Amstel.

 • 183

  (174)

  Annemieke Roobeek (61)
  Commissaris en bestuurder

 • 184

  Haroon Sheikh (39)
  Senior onderzoeker WRR

  Gepromoveerd filosoof (VU), gaat voor de WRR onderzoek doen naar artificiële intelligentie. Was hoofdonderzoeker opkomende markten bij de investeringsmaatschappijen Cyrte en Dasym. Schreef 'De Opkomst van het Oosten: Eurazië en de nieuwe wereldorde'. Publiceert in NRC, bestuurder van Omroep Human. Stond in 2017 als jong talent bij de Volkskrant Top 200. Voorspelde toen dat er na de utopische babyboomers en pragmatische Generatie X rond 2030 een nieuwe generatie aan de macht zal zijn. 'Een optimistische elite die iets wil opbouwen'.

 • 186

   

  Alex Mulder (73)
  Oprichter USG People

 • 186

  Joyce Sylvester (54)
  Substituut Ombudsman

  Oud-PvdA-senator en voormalig burgemeester van Naarden. Publiceerde als voorzitter van de visitatiecommissie dit jaar een snoeihard rapport over de rechtspraak in Nederland, die te traag is en niet snel genoeg moderniseert. De rechterlijke macht is te veel naar binnen gekeerd, vertelde ze de Volkskrant

 • 187

   (181)

  Robert-Jan van Ogtrop (63)
  Oprichter Circle Economy

 • 188

  Just Spee
  Voorzitter KNVB

  Voormalig consultant en oud-topman van Endemol, nieuwe voorzitter van de voetbalbond. Is ook actief bij onder meer Unicef, het Amsterdamse ziekenhuis OLVG en uitzender Brunel.

 • 189

  (187)

  Jacobine Geel (56)
  Voorzitter GGZ Nederland

  Theologe en presentatrice van KRO-NRCV, voorzitter van GGZ Nederland, de branchevereniging van de geestelijke gezondheidszorg. Ook voorzitter van Oikokrediet Nederland (microfinanciering) en raadslid van de SER, de Sociaal-Economische Raad.

 • 190

   (197)

  Karin van Gilst (55)
  Directeur BNNVara

  Voormalig directeur van het Stedelijk Museum. Ook bestuurder bij het Rembrandthuis.

 • 191

   (185)

  Robert Reibestein (63)
  Commissaris en bestuurder

 • 192

  Adriana Esmeijer (53)
  Dir. Prins Bernhard Cultuurfonds

  'Invloedrijkste speler' in de Nederlandse filantropie, volgens website De Dikke Blauwe. Bestuurder van de NOS. 'Koningin van het goede doel heeft ministerspotentie', schreef het FD.

 • 193

  Peter Mensing
  Commersaris en bestuurder

  Voormalig consultant. Commissaris bij voetbalclub Ajax, lid van de raad van advies van debatcentrum De Balie.

 • 194

  (178)

  Franc Weerwind (55)
  Burgemeester Almere

 • 195

   (176)

  Ad Melkert (63)
  Voorzitter Ned. Ver. Van Ziekenhuizen

  Voormalig PvdA-prominent, vooral in de herinnering vanwege zijn aanvaringen met Pim Fortuyn, terug in de bestuurlijke elite als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, als opvolger van Yvonne van Rooy. Ook voorzitter van de raad van commissarissen van voetbalclub ADO Den Haag.

 • 196

   (74)

  Alexander Wynaendts (58)
  Scheidend best.vz.Aegon

  Zal bij verzekeraar Aegon worden opgevolgd door Lard Friese van concurrent NN. Voorzitter van de raad van toezicht van het Rijksmuseum.

 • 197

  (125)

  Peter Wakkie (71)
  Advocaat en bestuurder

 • 198

   (102)

  Dick Boer (64)
  Oud-best.vz. Ahold Delhaize

  Voormalige baas van supermarktconcern Ahold Delhaize. Is nog commissaris van het Concertgebouw en lid van de raad van advies van kledingbedrijf G-star RAW.

 • 199

  (111)

  Elco Brinkman (71)
  Oud fractievoorzitter CDA senaat

  De nummer 1 van de eerste Volkskrant Top 200, in 2006. Dit jaar gestopt als fractieleider van het CDA in de Eerste Kamer.

 • 200

  (191)

  Martijn Sanders (74)
  Oud-vz Vereniging Rembrandt

Verantwoording

De Volkskrant presenteert dit jaar voor de veertiende keer de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Hoe wordt die ranglijst samengesteld?


Wat is de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders?


De Volkskrant Top 200 is een ranglijst die de bestuurlijke elite van Nederland in kaart brengt: de mannen en vrouwen op de belangrijkste posities in de maatschappij, maar ook landgenoten die in het verleden hun sporen hebben verdiend in politiek, openbaar bestuur of bedrijfsleven en nu, vaak achter de schermen, actief zijn in besturen, raden en commissies. De lijst brengt zo de gevestigde orde in beeld, de schaduwmacht van notabelen die, zoals een ingewijde het eens uitdrukte, aan invloed zouden verliezen als ze minister werden. Want dat is een kenmerk van de bestuurlijke elite: haar leden zijn in het algemeen niet democratisch gekozen en worden niet altijd democratisch gecontroleerd.

Wat meet de ranglijst eigenlijk?

De lijst rangschikt de invloedrijkste bestuurders uit een door de Volkskrant opgebouwde database van meer dan 23 duizend personen en functies. Dit gebeurt via een netwerkanalyse, waarbij de invloed wordt berekend op basis van de positie van mensen in het totale netwerk rond de regering, als centrum van de macht. Hoe hoger iemand op de lijst staat, hoe meer kans hij of zij heeft om invloed uit te oefenen op het regeringsbeleid. De analyse wordt verricht door Christian Gulas van onderzoeksbureau FAS Research in Wenen. Het model is oorspronkelijk ontwikkeld door netwerksocioloog Wouter de Nooy (Universiteit van Amsterdam).

Waarom staan sommige evident invloedrijke mensen er niet op?

Een aantal mensen wordt om praktische redenen uitgesloten van de ranglijst. Koning Willem-Alexander (en koningin Máxima) en de leden van het kabinet zijn per definitie hors concours, want zij vormen zelf het centrum van de macht. Leden van de Tweede Kamer doen ook niet mee, omdat zij democratisch zijn gekozen (Eerste Kamerleden wel, want dat is een bijbaan). Ook buitenlandse bestuurders van Nederlandse bedrijven (zoals Nancy McKinstry van Wolters Kluwer), Nederlandse bestuurders met buitenlandse functies (zoals vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans), rijke ondernemers zonder bestuurlijke functies (zoals John de Mol) en niet bestuurlijk actieve opinieleiders (zoals Bas Heijne) zijn uitgesloten van de lijst.

Meet de Volkskrant Top 200 dan wel het juiste? Is die bestuurlijke elite nog wel zo invloedrijk in tijden van globalisering, populisme en sociale media? Waarom staan bijvoorbeeld mensen als Matthijs van Nieuwkerk of Arjen Lubach niet op de lijst?

Een terechte vraag, want deze mensen hebben om diverse redenen ontegenzeggelijk invloed in Nederland. Maar invloed meten is lastig. Deze lijst doet dat voornamelijk door het in kaart brengen van netwerkposities, een beproefde indicatie van de feitelijke mogelijkheid tot het uitoefenen van invloed. Het alternatief is invloed meten op basis van reputaties: wie wordt als invloedrijk waargenomen? Ook dat heeft beperkingen, want soms zijn reputaties op niets gebaseerd.