De huivering in de desolate uithoeken van Amerika

Welkom bij de rednecks in Florida of in uitgebrand Californië. De bezoeker, zoals fotograaf Sébastien Van Malleghem, voelt zich een indringer. De Belg legde het ongemakkelijke gevoel met veel gevoel vast.

Je kunt dichter bij dit huis komen, je kunt het beter niet doen. Als je het waarschuwingsbord leest, ben je al te ver. Het staat er niet voor niks: als je in de buurt komt, kan ik je neerschieten. De eigenaar houdt een slag om de arm, je ziet hem niet, maar hij ziet jou wel, met zijn wapen bij de hand.


Snel de foto maken, was wat Sébastien Van Malleghem (32) deed, in het zuiden van Florida, niet ver van het stadje Homestead. Daar zag de Belgische fotograaf hoe de uitlopers van de drassige Everglades, het gigantische natuurgebied in Florida, op sommige plekken droogvallen. Daar zag hij dit huis, omringd door natuur die het tegelijkertijd beschermt en lijkt te bedreigen.
Van Malleghem houdt ervan als een keurige middenklassejongen zichzelf te verliezen in een ongemakkelijke omgeving. Toen hij dit huis vond, op zijn rondreis door Florida vorig jaar, was hij aan het goede adres. Hij zegt dat hij op veel plekken in de wereld is geweest, ook zeer onveilige, maar dat het nergens zo dreigend is als in dit soort redneckgebieden, waar ongezellige blanke mannen de visite permanent ongewenst vinden.

De huiveringwekkende foto van het huis hoort bij Van Malleghems project, The Shame of the Sun. Hij trok daarvoor ook naar Californië, naar het door branden getroffen gebied. Wat hij zag, was een macaber schouwspel, apocalyptisch van aard. Alles verbrand, gesmolten en verkoold – een zombieachtig geheel. Eerdaags hoopt hij voor hetzelfde project de ­Mississippi af te varen, om te zien wat de vervuiling met de rivier heeft gedaan. En wil hij in de staat Washington grijze walvissen gaan spotten die lijden onder de ­opwarming van de zee.


Wat Van Malleghem vooral denkt is dat de bedreigde natuur aan het terugslaan is, middels branden, stormen en droogte. De natuur heeft gewaarschuwd, net als de onbekende bewoner van het huis niet ver van Homestead. Je kunt het erop aan ­laten komen, als een tweegevecht in een oude western. Je kunt het ook niet doen.