De golven van deze fotografe zijn mythologische figuren

Verzet op zee is zinloos. Het enige wat helpt, is meebuigen. Rachael Talibart kent de golven. Voor haar zijn het mythologische figuren.

De stormwind is niet het gevaar op zee, schrijft Sir Robin Knox-Johnston in zijn prachtige, onlangs opnieuw in vertaling verschenen Alleen op de wereldzeeën: het zijn de golven. Alles is veranderd sinds de tijd dat hij als eerste solo non-stop rond de wereld zeilde, vijftig jaar geleden, maar niet dat.

Golven bestaan maar even – net als je bent ingesteld op hun vorm en cadans verdwijnen ze. Daarom houden kinderen zo van branding, denk ik. En daarom zijn golven zo moeilijk te beschrijven, te schilderen en te fotograferen.

Sedna

Op foto’s zijn golven vaak kleiner dan ze zijn. De dreigende bultruggen achter het hek van mijn zeilboot blijken bij thuiskomst meestal niet groter dan verkeersdrempels. Het gevaar is vervolgens dat je de golven gaat overdrijven – de bekendste golf uit de kunstgeschiedenis is niet voor niets die van Hokusai, ‘De grote golf van Kanawa’, een houtsnede, een beest met randen als vingers, een freak wave zoals schippers zeggen. De meeste schippers die het over freak waves hebben, zagen ze nooit. Gelukkig maar want als ze breken zijn ze van kristal.

De golven van fotografe Rachael Talibart zijn mythologische figuren: ze heten Nyx, Leviathan en Ligeia, en werden vereeuwigd met een lange lens voor de Britse kust in vliegend weer. Zodra de sluiter van haar camera sluit is ook de golf voorbij, en Talibart gebruikt supersnelle sluitertijden. Ze kent de golven: met haar vader bezeilde ze als kind de Noordzee en was zo vaak zeeziek dat ze alleen nog maar naar de golven kon kijken.

  • Ligeia

  • Poseidon

Verzet is zinloos, op zee, het enige wat helpt is meebuigen. Zolang je de golven niet dwars krijgt gaat het goed. Kwamen de golven schuin van achter, ook de grote, dan legde Robin Knox-Johnston zich kalm te rusten in de kajuit.

Ik ken mensen die uren naar monstergolven kijken op YouTube, dat is rustgevend. Dat is het mooie: het stormt buiten maar de golven wiegen je in slaap, net als in de baarmoeder.

Nyx

Leviathan