De droevige alledaagsheid van de jeugd in Gaza

Moeite om op straat jongeren te vinden had Nicola Zolin in Gaza-Stad niet. Ze vinden daar de enorme behoefte aan afleiding, merkte hij.

In de Gazastrook is tweederde van de bevolking jonger dan dertig jaar en ligt de jeugdwerkloosheid rond de 60 procent. Dus toen de Italiaanse fotograaf Nicola Zolin (35) begin dit jaar naar Gaza-Stad trok om er jongeren te fotograferen, vond hij ze bij de vleet. Overal zag hij ze skateboarden, honkballen, schilderen, voetballen, wielrennen − ze deden er alles aan om de droevige alledaagsheid van hun leven zoveel mogelijk te negeren.

‘Heel veel jongeren die ik sprak, vochten tegen een depressie’, zegt Zolin. ‘Bijna iedereen heeft traumatische dingen meegemaakt, bijna niemand heeft werk om zijn of haar gedachten te verzetten, dus bijna iedereen voelt een enorme behoefte aan afleiding.’

Zo sprak Zolin de 17-jarige Nas, die in 2014 wakker werd in een ziekenhuis na een raketaanval waarbij dertien van zijn beste vrienden omkwamen. Dankzij een groep Milanese skaters, die vier jaar geleden naar Palestina reisden en zo’n zestig skateboards meebrachten, kreeg Nas een nieuw doel in zijn leven. Zolin: ‘Hij vertelde mij dat hij vroeger altijd wakker werd zonder doel in zijn leven, maar dat hij nu iedere ochtend denkt: vandaag ga ik skaten.’

Ook ontmoette Zolin de 23-jarige Jumana, de eerste vrouwelijke honkbalster van Palestina die al twee jaar bezig is het honkbalevangelie onder haar vrouwelijke leeftijdsgenoten te verspreiden. En de 24-jarige Raji Al-Jaru, de leadsinger van de rockbank Osprey, die samen met zijn vader de eerste muziekwinkel van Gaza opende.

De meeste tijd bracht Zolin door met de Palestijnse wielrenner Alaa al-Dahli (25). Alaa’s volwassen leven begon nog met geluk. Toen er in 2016 een container met hulpgoederen vanuit Turkije aankwam, kreeg Alaa de racefiets die daarin zat. Hij besloot kampioen te worden en begon te trainen.

Dat was lastig − een beetje wielrenner rijdt tijdens trainingsrondjes 150 kilometer, de langste weg in de Gazastrook telt slechts 35 kilometer − maar in 2018 lukte het Alaa zowaar nationaal kampioen te worden. Daarna was zijn geluk op.

Vlak voor hij naar Jakarta zou afreizen om zijn land te vertegenwoordigen bij de Asian Games, werd hij, gehuld in zijn fietsuniform, getroffen door een kleine granaat nabij de grens met Israël. De arts zei: of je been moet eraf, of je sterft. Het been ging eraf, maar Alaa gaf niet op. Nu wil hij de eerste paralympische wielrenner ooit worden die uitkomt namens Palestina.

Yahiya doet elke dag aan parkour in Gazastad en aan het strand.

De 22-jarige illustrator Khaled uit Gazastad.

Yahiya.

  • Alaa al-Dali en een vriend fietsen langs een poster van de Al-Qassam Brigades, de militaire tak van Hammas.

  • Leider van het Palestijnse wielerteam, Alaa al-Dali, aan het trainen met Nedal Shaloof (links) en Ayman Zoroub (rechts).

Een meisje rijdt op een ezel door het verwoeste Beit Lahiya, een van de armste gebieden in Noord Gaza.

  • Hassan, aanvoerder van het voetbalteam voor mensen met een handicap in Deir al-Balah, een Palestijnse stad op in de Gazastrook. Hij raakte in 2006 gewond door een luchtaanval in het oosten van Gaza.

  • Het paralympisch vrouwenbasketbalteam traint in een sportcentrum in Gazastad.

Rreem maakt een selfie op het nieuwjaarsfeest van 2019. Het feest werd op 30 december gevierd; Hamas verbiedt feesten op 31 december.

  • Jumana, 23 jaar, speelt honkbal tijdens een toernooi.

  • Ze is de eerste vrouwelijke Palestijnse honkbalspeler.

Een jongen staat voor verwoeste gebouwen in Gazastad, die in december 2018 gebombardeerd werden.

  • Een groep Milanese skaters namen vier jaar geleden zo’n zestig skateboards mee naar Palestina. Roger (midden) in inmiddels een van de beste skateboarders in de Gazastrook.

  • Veel jongeren hadden weinig te doen voordat er een skatepark bij de haven van Gazastad.

Nas, 17 jaar, overleefde tijdens de oorlog in 2014 ternauwernood een bomaanslag. Hij lag maanden in een ziekenhuis. Dertien van zijn vrienden overleefden de aanslag niet.

Alaa Al-Dali ontmoet in Gazastad de zeventienjarige Nas. Hij leert in Gaza jongeren skateboarden.

Muzikant Raji Al-Jaru van de lokale rockband Osprey.