De charme van kleinschaligheid

Je kunt de gebouwen verkleinen, maar niet de bezoekers (mens of dier) van Madurodam. Fotograaf Marcel van den Bergh zag de vervreemding in de miniatuurstad met groeiplannen.

Alles in Madurodam is 25 keer zo klein als in het echt. De Domtoren van Utrecht is in de Haagse miniatuurstad gekrompen van 112 naar 4,48 meter. De Boeing 747-400 is nog maar 2,84 meter lang, in plaats van 71. Als je heel Nederland op deze schaal wil herbouwen, heb je meer dan genoeg aan een gebied ter grootte van Koeweit of Swaziland.

Als je met die gedachten door Madurodam loopt, gaat het je duizelen. Helemaal als je, zoals fotograaf Marcel van den Bergh, oog hebt voor de vervreemding. Want een gebouw laat zich nog wel tot maquette verkleinen, dat geldt niet voor de bezoekers, dieren en achteloos neergegooid afval.

Ook de regendruppels zijn nog altijd op ware grootte. Een regenplas op een miniatuur chemisch complex wordt dus al snel een aardige vijver. De meeuw die op de Boeing landt, kan zich aardig meten met de spanwijdte van het vliegtuig.

De man die zijn hand over zijn kale voorhoofd veegt bij de Sint-Janskathedraal, zou in het echte Den Bosch een reus van 45 meter zijn. Maar Madurodam sticht zelf ook verwarring. Waarom zwemmen er van die joekels van karpers? Ze moeten de opvarenden van het passagiersschip toch de stuipen op het lijf jagen.

Klein is de charme van Madurodam, maar de miniatuurstad wil juist groter worden. Er komen paviljoens bij die de bezoekers bij slecht weer moeten vermaken. De gemeenteraad van Den Haag heeft met de uitbreiding ingestemd, al is het met frisse tegenzin omdat er bomen moeten worden gekapt in de Scheveningse bosjes. De tegenstanders hoefden vermoedelijk niet lang na te denken over hun slogan: ‘Houd Madurodam klein.’

Zou het trouwens niet leuk zijn om je even klein te kunnen voelen als de poppetjes in Madurodam? Dat is simpel: loop bij Madurodam weer naar buiten en kijk om je heen.