Dansen is drang tot leven

Dansen in Mozambique

Dansen is een manier om los te komen van de dagelijkse beslommeringen. Wie danst ervaart meer levenslust. Fotografen proberen dat gevoel in deze zomerserie over de hele wereld in beeld te brengen. In deze vierde aflevering zijn we in Mozambique met fotograaf Isabel Corthier.

Chique nachtclubs met dure toegangskaartjes en live concerten? Niet nodig. Vreugde beleven veel jongeren in Mozambique (gemiddelde leeftijd van de bevolking volgens de VN: 17,2 jaar) in baracca’s, de bars van hout en golfplaat met stoelen van plastic, waar het bier rechtstreeks uit het blik komt of uit de fles – een halve liter van het merk Impala kost 40 metical, iets meer dan een halve euro.

Het contrast tussen de eenvoud van de omgeving en de intensiteit van het uitgaan: dat verschijnsel is zo pan-Afrikaans als baby's in omslagdoeken op de ruggen van hun moeders. Je ziet het van Nigeria tot Kenia en van Ghana tot Oeganda. De pooltafel onder een afdakje ook, of de houten prikkers met geroosterd vlees op de drukke straten voor de bars.

Ook in Mozambique bewegen de lijven op muziek van Beyoncé, Rihanna of 50 Cent – maar typisch lokaal is marrabenta, de populaire mix van Mozambikaanse ritmes en guitarra-geluiden van de melancholische fado-liederen uit Portugal, de vroegere koloniale heerser. Marrabenta wordt de laatste jaren verder vermengd met internationale hiphop en dancehall, door Mr. Bow bijvoorbeeld, een ster in Mozambique. Deze jongere muziekstroming staat bekend als pandza.

De songs en de dansen zijn afwisselend uitdagend en innig, het gaat van driftig bewegende billen en heupen tot sensueel slowen. Het dansplezier weerspiegelt de drang tot leven in de havenstad Beira, zeker nu de stad herstelt van de vernietigende cycloon Idai uit maart.

Zo zegt Sonia van 26 (op de foto wordt ze thuis opgemaakt door haar 23-jarige vriendin Gervancia): ‘Ik hou van dansen want ik kan dan helemaal mezelf zijn en alle problemen vergeten.’ Dansen doet Sonia in een bar zoals Cantinho do Romeo, in de buurt Estoril, verscholen achter de hagelwitte zeestranden met hun dure hotels. Ze drinkt er graag een biertje bij. ‘Soms word ik zelfs getrakteerd door mensen omdat ze me graag zien dansen’, zegt Sonia, die af en toe ook gezellig danst met haar broer Pedro.

Toiha is 32 en heeft een dochter van 7, maar geen werk. Geld heeft ze in elk geval haast niet nodig als ze uit dansen gaat; ze doet bijvoorbeeld nauwelijks aan drank. Haar favoriete nummer, van Mr. Bow, heet Não me arranja problema – Bezorg me geen problemen. Toiha, in de bar Pinheiro: ‘Dansen maakt me vrij!’.