Dansen achter de voordeur

Dansen in Nederland

Dansen is een manier om los te komen van de dagelijkse beslommeringen. Wie danst ervaart meer levenslust. Fotografen proberen dat gevoel in deze zomerserie over de hele wereld in beeld te brengen. In deze tweede aflevering zijn we in Nederland met fotograaf Marcel van den Bergh.

Klik op een punt op de kaart om een van de andere producties uit de serie te bekijken

Dansen doen we thuis, uit het zicht van de ander, ook dat is Nederland.

Er gaat een verboden filmpje rond op internet van de koningin die danst op een feest in Spanje. Ze kan werkelijk goed dansen, Máxima, maar we mogen het niet zien. Media die het wel laten zien krijgen een hartelijk dreigmailtje van de Rijksvoorlichtingsdienst: ‘Graag breng ik u in herinnering dat de rechter meerdere malen geoordeeld heeft...’

Zelfs RTL Boulevard, dat doorgaans scrupuleloos het leven uitvent van meer en minder bekende mensen, legde zich nederig neer bij de oekaze. Iedereen is z’n eigen dancing queen, maar dansen doen we hier beter achter de gordijnen, ook in dat opzicht is de inburgering van Máxima geslaagd.

Bas Lemmers (48) uit Boven-Leeuwen

Genre: Reggae
Artiest: Rapha Pico
Favoriete dansnummer: Lead The Waycontact

Maarten-Jan Dongelmans (62) Ewijkleeftijd

Genre: Opera
Artiest: Offenbach
Favoriete dansnummer: Les Contes d'Hoffmann

Een wonder dus dat fotograaf Marcel van den Bergh twaalf Nederlanders bereid vond te dansen voor zijn lens, gewoon thuis, scrupuleloos. (Marcel doet het trouwens zelf ook, elke dag, of was dat soms geheim.) Jonge mensen, oude mensen: ze dansen met zichzelf of hooguit met een betrouwbare ander. Het is de ultieme manier om te ontsnappen aan de regels die het leven oplegt, het is een geheim genoegen, behalve nu dus even, want deze mensen staan dansend in de krant.

Ze dansen op woonwagenmuziek, op opera, op funk, op minidisco, op AC/DC met een luchtgitaar, op de jonge Billie Eilish met haar zware volwassen teksten, op Corry Konings, op jazz met een luchtsaxofoon, op bubblegumpop. Ze dansen voor een spiegel of voor de televisie, boom shakalaka of ingetogen Argentijns, ze zetten de draagbare cd-speler op tafel en dansen de wereld aan kant.

Ze dansen zittend, liggend, staand. Ze dansen allemaal zonder publiek, ze doen het voor zichzelf: thuis dansen is de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie. Het maakt niet uit waarop je danst en waar en in welke vreemde bochten je je lichaam wringt – dat is het mooie. Er kijkt doorgaans toch niemand.

Anne Zopfi (33) uit Schaijk

Genre: Bubblegumpop
Artiest: K3
Favoriete dansnummer: Hallo K3

Enora de Bruin (6) uit Doetinchem

Genre: Minidisco-kinderliedjes
Artiest: Koos Konijn
Favoriete dansnummer: Clubdans

Izzy van Gisteren (20) uit Boven-Leeuwen

Genre: Death metal
Artiest: Children of Bodom
Favoriete dansnummer: In Your Face

Jo den Tek (81) en Gerrit van Zonsbeek (91) uit Dreumel

Genre: Nederlandstalig Levenslied
Artiest: Corry Konings
Favoriete dansnummer: Mooi was die tijd

Endorfine

Met een uur dansen verbrandt een mens gemiddeld 370 calorieën, rekenden wetenschappers van Harvard uit, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het gaat hier om doelloos dansen, gewoon omdat je er zin in hebt, niet met z’n allen op de voorspelbare beat van het dance-event maar gewoon je eigen ledematen achterna. Dansen zoals je eigenlijk zou willen leven.

Mensen zijn de enige wezens die bewegen op muziek. Het maakt endorfine aan, vertelde muziekcognitiewetenschapper Henkjan Honing ooit in de NRC. Ook heeft het een sociaal aspect – maar hier dus even niet.

Je kunt natuurlijk dansen zoals het hoort, volgens de voorgeschreven choreografie van de desbetreffende muziek, volgens de mode van de laatste videoclips of de regelen der kunst. Maar dit is anders: dit is dansen op je eigen voorwaarden. In je eentje of hooguit met z’n tweeën doe je wat je wilt, en ben je kort de koning of koningin van je eigen huiskamer, slaapkamer, woonwagen.

Waarom doen we daar eigenlijk zo schimmig over?

Marie Streef (72) en Marie Damen (63) uit Tiel

Genre: Woonwagenmuziek
Artiest: Frans Baggerman
Favoriete dansnummer: Zwarte Zigeuner

Niek Helmond (55) uit Deest

Genre: Rock
Artiest: AC/DC
Favoriete dansnummer: Let There Be Rock

Orlando Restrepo van Gaal (29) uit Nijmegen 

Genre: Funk
Artiest: Olli
Favoriete dansnummer: Don't Give Up

Paul Palan (65) uit Utrecht

Genre: Jazz
Artiest: Ute Lemper
Favoriete dansnummer: Port of Amsterdam

Dancing queen

Toen duidelijk werd dat onze Nederlandse kroonprins Willem-Alexander kennis had aan een Argentijnse, twee decennia terug, dook al snel een filmpje op van de jonge Máxima dansend tijdens een feest. Dat was nog eens spannend zeg, oeioeioei, een dansende kroonprinses, een feestbeest, nounou, als dat maar goed gaat, in Nederland.

Het ging goed. Want stiekem zijn de Nederlanders apetrots met hun dansende koningin, dat weten de droge ambtenaren van de Rijksvoorlichtingsdienst maar al te goed, want net als al die andere Nederlanders doen ze het zelf waarschijnlijk ook, dansen, thuis en in hun dromen.

Stiekem zijn ze daar heel blij met het filmpje van onze eigen Nederlandse dancing queen, want zij is zoals we eigenlijk willen zijn.

Ser Oz (45) uit Leiden 

Genre: Latin Carribean
Artiest: Charlie Zaa
Favoriete dansnummer: Secreto de Amor

Sofie Gerritsen  (13) uit Amsterdam

Genre: Popmuziek
Artiest: Billie Eilish
Favoriete dansnummer: You should see me in a crown