Cynthia Boll wint Zilveren Camera 2018 met fotoserie over overstromingen in Jakarta

Met haar project Sinking Cities heeft fotograaf Cynthia Boll de Zilveren Camera gewonnen. Vrijdag ontving ze de belangrijkste onderscheiding voor fotojournalisten, koning Willem-Alexander woonde de uitreiking in Hilversum ook bij.

Winnaar Zilveren Canon Zilveren Camera – Sinking Cities – Cynthia Boll

De almaar groeiende economie van Jakarta heeft behoefte aan water. Dit water moet opgepompt worden uit de grond en is de hoofdoorzaak voor de bodemdaling van de stad. Inwoners wijten de wateroverlast aan een reclamatie project in de baai van Jakarta. 

Bolls winnende serie toont hoe de Indonesische hoofdstad Jakarta wordt geteisterd door overstromingen – een gevolg van extreme bodemdaling tussen de 10 en 25 centimeter jaarlijks. Boll richtte haar camera op de gevolgen voor de bewoners van de laaggelegen wijk Muara Baru. Zij waden tot hun enkels of middel door het water en moeten hun huisraad redden door die naar bovenverdiepeingen te verhuizen.

Met zijn aanwezigheid onderstreepte de koning het feestelijke karakter van de uitreiking – gevolg van de 70ste verjaardag van de Zilveren Camera. De winnende foto’s in de vele categorieën waarin prijzen worden toegekend, weerspiegelen gewoontegetrouw belangrijke gebeurtenissen en kwesties in binnen- en buitenland. Zo waren er in 2018 het dramatische ongeluk met de stint in Oss (met de dood van vier kinderen tot gevolg), politieke kwesties van vlindergewicht (FvD-voorman Thierry Baudet onttrekt zich wijn drinkend en rokend aan debat in de Tweede Kamer) en ernst (D66-Kamerlid Pia Dijkstra weet in Eerste Kamer krappe meerderheid te winnen voor Donorwet).

Met de onderscheiding van Bolls serie over Jakarta kiest de jury nadrukkelijk voor documentaire fotografie die een belangrijke maatschappelijke kwestie behandelt (klimaatverandering en armoede) boven een beeld dat het harde nieuws weerspiegelt. Die keuze sluit aan op die van de vorige editie, toen Chris Keulen de Zilveren Camera won met een serie in zwart-wit over een echtpaar waarvan de vrouw dementeert. Het is ook een tendens die de veranderingen in de journalistiek weerspiegelt; gedrukte media, de belangrijke afnemers van fotojournalisten, ruimen niet zo vaak meer plek in voor nieuwsfoto’s op hun voorpagina’s. Des te meer ruimte voor achtergronden en verdieping, het soort reportages waartoe die van Boll behoren.

De winnende foto’s van de Zilveren Camera worden geëxposeerd in Museum Hilversum vanaf zaterdag tot en met 31 maart.

Lees hier het Juryrapport

expanded Klik hier om te bekijken

Eerste prijs - Nationaal serie - Bakfietsdrama - Marcel van den Bergh

Bakfietsdrama met een Stint op spoorwegovergang in Oss waarbij vier kinderen om het leven kwamen. In de achtergrond worden slachtoffers geborgen. De voorkant van de trein is afgedekt met een doek. 

Eerste prijs - Politiek enkel - Dit debat is beneden mijn waardigheid - Freek van den Bergh

Thierry Baudet (FvD) drinkt een wijntje en rookt een sigaret op zijn fractiekamer tijdens de schorsing na de tweede termijn van de Kamer van dag twee van de algemene politieke beschouwingen. Kort daarvoor zei hij in het debat: 'Dit debat is beneden mijn waardigheid'.

Eerste prijs - Politiek serie - Pia Dijkstra krijgt Donorwet door eerste kamer- Freek van den Bergh

Na een spannende strijd in de Tweede Kamer, waar de Donorwet van Pia Dijkstra met één stem meerderheid wordt aangenomen, staat Dijkstra een tweede spannende stemming in de Eerste Kamer te wachten.

Tweede prijs - Documentair Internationaal - Double Trouble Blessed Twice - Sanne de Wilde

West-Afrika en met name Yoruba-land (het zuidwesten van Nigeria) heeft tien keer meer tweelingen dan welke andere regio in de wereld dan ook. Er zijn culturele praktijken ontwikkeld als reactie op dit hoge geboortecijfer van tweelingen; van verering tot demonisering.

Tweede prijs - Kunst, Cultuur en Entertainment serie - Stofstrijders - Nick Helderman

Hiphop festival Woo Hah! vond dit jaar voor het eerst plaats op het terrein aan het water bij de Beekse Bergen. Het publiek was niet voorbereid op het droge terrein, dat door de langdurige hitte was veranderd in een stofbak. Dit leverde Mad Max-achtige taferelen op. Bij elke moshpit ontstond er wel weer een wolk, na shows leek het haast een scène uit The Walking Dead: jongens met zand tussen de tanden, een doffe blik, donkere vegen onder de ogen en kapotgescheurde shirts.

Tweede prijs - Nieuws Internationaal enkel - Fires in Greece - Joris van Gennip

Twee Russische toeristen die net een duik hebben genomen in het water kijken naar de schade die de bosbranden hebben veroorzaakt.

Derde prijs - Kunst, Cultuur en Entertainment serie - Rookruimtes moeten weer gesloten - Marcel van den Bergh

Rookruimte in cafe van Wichen, Alphen.