Cultuurtips voor het nieuwe seizoen

Om het (iets) makkelijker te maken. De beste acts, voorstellingen, exposities, shows, musicals, optredens van het nieuwe seizoen.

I

Comedy

De Alex Klaasen Revue – Showponies 2

Foto Tom Sebus 

Het is hoogst uitzonderlijk dat een voorstelling in vijf kranten een vijfsterrenrecensie krijgt, maar Alex Klaasen lukte het met zijn moderne revue Showponies. Kort na het succes van deel één komt hij al met een opvolger, met dezelfde club makers en acteurs. Dat maakt razend nieuwsgierig: weet Klaasen opnieuw zo’n topshow neer te zetten?

Première 7/10, DeLaMar Theater, Amsterdam. Tournee vanaf 17/9

Joris Henquet

expanded Meer comedytips: Hannah Gadsby & Kasper van der Laan
II

Klassieke muziek

Daniël Lohues en Holland Baroque

Foto Frank Ruiter  

Daniël Lohues, misschien wel Nederlands beste liedjesschrijver, groeide niet alleen op met de muziek van The Rolling Stones. Mogelijk houdt hij nog wel meer van Bach. Met het avontuurlijke ensemble Holland Baroque maakt hij een voorstelling rond de componist. 14 concerten in oktober, dat belooft wat.

Tournee vanaf 12/10

expanded Meer klassieke muziek: De Nationale Opera & W.A.L.L.
III

Beeldende kunst
Modern

Louise Bourgeois

Foto Gamma-Rapho via Getty Images  

Louise Bourgeois (1911-2010) was precies uit het juiste hout gesneden om kunstenaar te worden: radicaal en eigenzinnig. Toch kreeg ze pas op late leeftijd erkenning. Intussen had ze in haar decennialange carrière wel een prachtig oeuvre opgebouwd. Veertig werken daaruit komen nu naar Wassenaar voor de expositie To Unravel a Torment.

12/10 t/m 17/5, Museum Voorlinden, Wassenaar

expanded Meer Beeldende kunst - modern: Design van het Derde Rijk, Carlos Amorales & Wim Crouwel
IV

Theater

Zwijnenstal

Foto Benning & Gladkova  

Schrijver en regisseur Marije Gubbels baseert haar Zwijnenstal (voor 8+) van Theater Sonnevanck en Nederlandse Reisopera op George Orwells Animal Farm (1945). Wat blijft er over van iemands mooie idealen als hij of zij aan de macht komt? In de cast zitten De luizenmoeder-acteurs als Ilse Warringa en Rop Verheijen, dus dat het leuk wordt, staat vast.

Tournee van 6/10 t/m 30/11

expanded Meer theater: Freud, Dear Winnie & Lampje
V

Beeldende kunst
Oud

Rembrandt - Velázquez

Beeld Museo del Prado

Grote najaarstentoonstelling van het Rijksmuseum in samenwerking met het jubilerende Prado, waarin Hollandse meesters worden gekoppeld aan hun Spaanse tijdgenoten. Uit dat laatste museum komt in ieder geval Velázquez’ Apollo in de smidse van Vulcanus, waarop Apollo Vulcanus inseint over het overspel van Vulcanus vrouw, Venus, met de immer bronstige Mars. Dat doet hij op de minst discrete manier denkbaar. Vulcanus medewerkers trekken een gezicht van: wááát!?

11/10 t/m 19/1, Rijksmuseum, Amsterdam

expanded Meer beeldende kunst - oud: Johann Friedrich Tischbein & Nicolaas Maes
VI

Dans

Cathedral

Foto Marcos Morau 

Scapino gaat spiritueel: rijzende ster Marcos Morau uit Spanje maakt voor het Rotterdamse dansgezelschap een nieuwe choreografie op muziek van Arvo Pärt: Cathedral, over het mysterie van de mens, de grootsheid van de natuur en de oneindigheid van het heelal. Met videobeelden, live muziek en een megameteoriet. Geen sinecure.

Première 31/10, Theater Rotterdam. Tournee: 30/10 t/m 15/2

expanded Meer dans: Kunstkamer & Suriname
VII

Musical

Anastasia

Foto Matthew Murphy  

Na de animatiefilm in 1997 en de musicalversie op Broadway komt de Stage Entertainment-productie Anastasia nu ook naar Nederland. Over het mysterieuze leven van de jongste Tsarendochter Anastasia Romanov, die jaren na haar vermeende executie ineens opduikt als het weesmeisje Anya. Het nieuwe musicaltalent Tessa-Sunniva van Tol speelt de titelrol.

Vanaf 5/9, Première 22/9 in Afas Circustheater Scheveningen

expanded Meer musical: Lazarus & The Book of Mormon
VIII

Film

Parasite

Foto EPA 

Quentin Tarantino stond in Cannes juichend te applaudisseren toen het Zuid-Koreaanse Parasite afgelopen mei de Gouden Palm won, in plaats van zijn eigen film Once Upon a Time in… Hollywood. Het is slechts één reden om uit te zien naar Bong Joon-ho’s inktzwarte komedie vol virtuoze wendingen over een straatarm gezin dat zich slinks nestelt in de moderne villa van een welgestelde familie.

Vanaf 28/11

expanded Meer film: Instinct & Andrej Tarkovski
IX

Fotografie

Fotografie wordt Kunst. Photo-secession in Holland 1890-1937

Foto Leiden University Library

In de vroege fotografie zijn er fotografen die het nieuwe medium niet alleen voor het vastleggen van de werkelijkheid willen gebruiken, maar ook de concurrentie met de beeldende kunst aangaan. Dit ‘picturalisme‘ wordt doodverklaard door de Nieuwe Fotografie met zijn verrassende uitsnedes, geometrische composities en bewegingsonscherpte. Of was het contrast minder scherp dan de geschiedschrijving wil?

7/9 t/m 8/12, Fotomuseum, Den Haag

expanded Meer fotografie: Fotografie wordt Kunst & Brassaï
X

Muziek

Rosanne Cash

Foto Redferns via Getty Images  

Er zijn vele dochters en zonen van, ook in de country. Maar in deze familie-categorie staat Rosanne Cash bij ons toch op nummer één. Cash (64) is inmiddels zelf een veteraan, en door haar bloeiende literaire carrière was zij voor de muziek bijna verloren gegaan. Maar met haar platen The River & the Thread uit 2014 en opvolger She Remembers Everything uit 2018 straalt Cash weer helder aan de countryhemel. Haar eenmalige Nederlandse show in Utrecht mag niet worden gemist.

15/9, TivoliVredenburg, Utrecht

expanded Meer muziek: ADE & Burna Boy