Al drie eeuwen in de ban van viervoeters

Het zijn vooral landbouwpaarden die op de jaarmarkt in het Gelderse Hedel worden verhandeld, al 300 jaar lang. Fotograaf Marcel van den Bergh toog maandag naar de jubileumeditie.

Hedel vierde maandag de 300ste jubileumeditie van de jaarlijkse paardenmarkt. Volgens de organisatoren worden zeker al sinds 1719 paarden verhandeld in het Gelderse dorp langs de Maas. Ze denken zelfs dat de markt al in de Middeleeuwen bestond, maar daarvan is geen hard bewijs gevonden in het gemeentelijk­ ­archief.

De markt in Hedel behoort tot de drie grootste paardenmarkten in ­Nederland. Zuidlaren en Elst zijn de andere twee. Het evenement trekt elk jaar tienduizenden bezoekers. Het doorgaans rustige dorp met vijfduizend inwoners staat een dag compleet op zijn kop. Er is ook een warenmarkt en kermis, die in de nacht van zondag op maandag vrolijk doordraait.

Gisteren werden in Hedel 1.288 paarden, pony’s en zelfs een paar zebra’s te koop aangeboden. Dat is minder dan vorig jaar en ook minder dan in concurrent Zuidlaren medio oktober, die zich dit jaar met 1.314 paarden de grootste paardenmarkt van Nederland mag noemen.

De laatste jaren liggen de traditionele paardenmarkten onder vuur van dierenbeschermers. Zij menen dat het welzijn van de dieren ernstig wordt geschaad. De Dierenbescherming, die al sinds 2015 pleit voor een afschaffing van alle paardenmarkten, maakte maandag bekend aangifte te doen tegen de organisatie van de paardenmarkt in Hedel. ‘Medewerkers hebben tijdens de markt ruim 2.500 overtredingen op beeld vastgelegd’, aldus een woordvoerder. ‘Het overgrote deel van de dieren had geen beschikking over water en voer, en stond verkeerd aangebonden.’
De organisatie ontkent de aantijgingen.