50 jaar De Poezenboot

Al vijftig jaar kunnen dakloze katten in Amsterdam terecht bij De Poezenboot. Deze moderne ark van Noach staat in alle internationale reisgidsen; passerende boten draaien rondjes om een glimp van Cypie, Joppe of Kasumi op te vangen.

De Prins Willem-Alexander gaat er even goed voor liggen. Minutenlang dobbert de rondvaartboot in het water van het Singel, zodat de passagiers foto’s van De Poezenboot kunnen maken. Ze treffen het, want juist op dat moment lopen een paar katten rond in het buitenverblijf. Dit gebeurt de hele dag door, vertelt Judith Gobets, coördinator van De Poezenboot. Soms keren boten er zelfs voor om, en ’s zomers is het helemaal een gekkenhuis, met al die plezierbootjes.

De Poezenboot is een fenomeen en toeristische attractie tegelijk. Aan de kop van het Singel ligt de ark waarop momenteel zo’n vijftig katten onderdak vinden. Zwerfkatten, gedumpte katten, afgestane katten. Een deel daarvan zit in quarantaine, andere mogen loslopen, of zitten in een hok in de hoop een liefdevol thuis te vinden. Ruim twintig vrijwilligers dragen zorg voor het dierenwelzijn op deze moderne Ark van Noach. De Poezenboot staat in internationale reisgidsen, Amerikaanse toeristen nemen het op in hun dagje Amsterdam – eerst naar het Van Gogh Museum, dan naar Anne Frank, en tenslotte naar de canal-cats! The National Geographic is ook al langs geweest.

Fanny, Fiedel, Fyvel en Fiepje

Fanny, onderdeel van een viertal zusjes en broertjes. Buiten in een tuin geboren en naar de boot gebracht. Na socialisatie lopen ze nu los. Echte buitenkatjes, dus hebben ruimte nodig. Zijn geen katten voor driehoog achter. 

De Poezenboot krijgt geen subsidie, en leeft van giften en donaties van De Vrienden van De Poezenboot. Dieetvoer, vlooiendruppels en oude kranten zijn ook zeer welkom. Dit jaar wordt het 50-jarig bestaan gevierd. In 1968 ging de boot van wal, op initiatief van mevrouw Van Weelde die in haar enorme grachtenpand teveel zwerfkatten had. Sinds 1997 is De Poezenboot een stichting, intussen zijn er twee parttimers in dienst. Een aantal katten vindt er permanent onderdak, omdat zij gezien hun vondelingenbestaan geen ‘normale’ huiskatten zijn en dus moeilijk plaatsbaar. Voor andere wordt er zo snel mogelijk een goed thuis gevonden. Tot nu toe zijn er dit jaar al tweehonderd katten geplaatst.

Kasumi

Raskat, Pers, 10 jaar. Kijkt chagrijnig, maar is lief. Is al twee keer geplaatst maar steeds teruggebracht. Reden: plaste buiten de bak. Is nu tevreden Poezenboot-huiskat.

Tosca

Komt bij een dame vandaan die te veel katten had. Een aantal daarvan is geplaatst, maar Tosca was zo bang dat ze niet plaatsbaar was. Intussen gaat het steeds beter met haar. Is al 10 jaar.

Alle katten worden door de dierenarts onderzocht, gechipt, gevaccineerd en gesteriliseerd (poes) of gecastreerd (kater). Vanwege het jubileumjaar vindt er in februari een speciale sterilisatie-actie plaats: mensen met weinig geld kunnen dan tegen gereduceerd tarief hun kat laten helpen. Doel: minder (zwerf)katten in de stad. De Poezenboot vraagt ook aandacht voor de oudere kat. Judith: ‘Die zijn lastig te plaatsen. Maar het zou zo fijn zijn als ze nog een paar jaar een fijn huis hebben, voordat ze langzaam wegpieteren. Knuffelen, een beetje aandacht – het is zo belangrijk.’

Free

Vondelingetje, ongeveer 1 jaar. Nog niet zo lang op de boot. Liever niet oppakken. Is vanuit het hok langzaam gaan loslopen op de boot. Nogal op zichzelf, beetje een ADHD-katje.

Cypie

Is waarschijnlijk buiten geboren, zal nooit een huiskat worden. Zit al lang op de boot. Gedrag: agressief bang, niet agressief boos. Is na ruim een jaar socialisatie nu een gezellige losloper, maar nog steeds geen ‘normale’ huiskat. 

Joppe

ADHD-kat. Is gevonden op straat en naar de boot gebracht. Wordt rustig als hij kan spelen met een bal waarin kattenbrokjes zijn verstopt. Heel aanhankelijk.

Broer

Zorgenkindje. Is na tien jaar bij een jong stel naar de boot teruggebracht wegens gezinsuitbreiding. Heeft een buikwond, en veel zorg van de dokter nodig. Wil zich vaak verstoppen, maar is wel weer gaan eten. Is superlief, zit geen kwaad bij.

Jiska

Liep verloren rond in een slagerij, en werd naar de boot gebracht. Mist bloedvaatjes en ziet heel slecht. Verder supergemakkelijk. Zoekt een huis, maar niet met een tuin aan de snelweg.

Riff

Buitenkat, met vechtoortjes. Was niet gecastreerd, dus heeft flink rond kunnen dekken. Uiteindelijk benaderbaar geworden. Ligt graag te soezen bovenop een krabpaal.

Samus

Woont al tien jaar op de boot. Is uit een tuincomplex gehaald, met vijf andere katten. Een paar zijn overleden, andere geplaatst. Liever niet aaien, want kan uithalen. Zoekt op eigen wijze contact. 

Jinte

Ongeveer een half jaar. Afkomstig van een vrouw die al zes katten had en dat werd haar te veel. Bracht er drie naar de Poezenboot: Jort (die al is geplaatst), Meike en deze Jinte. Allemaal Friese namen.