Oog voor de kleine momenten van geluk

Een favela is meer dan ellende, ondervond Sabine van Wechem in Vila Cruzeiro, een van de achthonderd favela’s van Rio de Janeiro. Gefascineerd door de mooie kanten legde ze er de alledaagse dingen vast.  

Thaisa

De favela’s van Rio de Janeiro komen zelden positief in het nieuws. De berichtgeving wordt gedomineerd door zwaarbewapende drugsdealers op teenslippers, en militaire politieagenten die de gammele huizen binnenvallen en bewoners neerschieten. Maar een favela is meer dan ellende, zegt fotograaf Sabine van Wechem. Ik ben gefascineerd door de mooie kanten.

Van Wechem (34) bracht de afgelopen drie jaar zo’n twaalf weken door in Vila Cruzeiro, een van de achthonderd favela’s van Rio. De wijk wordt gecontroleerd door Comando Vermelho, de machtigste drugsbende van de stad. De kogels weerhouden de bewoners er niet van te lachen, te flirten, te dansen, te dromen en lief te hebben. Van Wechem legt die kleine geluksmomenten vast.

Een huis vol op de verjaardag van de inmiddels overleden oma van Thaisa, waar jong en oud samenkomt om feest te vieren en samen te zijn.

Rayssa en Kaua

De tante van Thaisa, Lary, ligt thuis op de bank op haar telefoon te relaxen en haar nichtje is dicht tegen haar aangekropen.

De onderlinge saamhorigheid is groot, dat bewonder ik, vertelt de fotograaf. In Amsterdam kennen we onze buren nauwelijks, in Vila Cruzeiro zorgen ze voor elkaar. Van Wechem volgt de 17-jarige Taisa Melo, haar foto’s laten zien hoe een jong meisje het leven in de favela ervaart. Het gaat mij om alledaagse dingen, aldus Van Wechem. In Vila Cruzeiro lopen ze ook gewoon naar de bakker. Fica Suave is een langetermijnproject, Van Wechem blijft de wijkbewoners ook de komende jaren fotograferen. De naam komt van een gangbare Braziliaanse uitdrukking. ‘Fica suave’, zeggen Brazilianen bij het afscheid. ’Blijf relaxed.’

Thaisa is met haar vrienden Marcus en Breninho op het dak aan het vliegeren en chillen. De jongeren vliegeren dagelijks op de daken in de favela, het is een moment van plezier en om je kunnen te laten zien.

De moeder van Thaisa, Aninha, laat haar kapsel mooi maken door haar vriendin Cosmiana en kletst ondertussen met Roselane ter voorbereiding van het verjaardagsfeest van hun gemeenschappelijke vriendin Gislene.