Je bent zoals je slaapt

Er is arm en rijk, tijden veranderen. Maar wat de Amerikaanse fotografe Barbara Peacock vooral tegenkwam toen ze haar landgenoten - in al hun hoedanigheden - in hun slaapkamer vastlegde, was een verdere verschraling in het middensegment.

Barbara Peacock lag in haar bedje, of nee, ze was er net uit gekropen, niet per se okselfris, en ze zag haar verkering liggen in een ochtenderectie van licht. Ha, dacht ze, wat een kek kiekje, en hoe kon ze dat beeld sublimeren door er zelf in vol ornaat naast te liggen. Enfin, toen de Amerikaanse fotografe zich opeens bewust was van haar instant zijn in een slaapkamer als deze, rolde er een schitterend idee uit haar koker: de Amerikaan in zijn slaapkamer, in al zijn hoedanigheden, The American Bedroom.

En dat was nog maar het voorjaar van 2016. Wat volgde was een doortastend geschuifel door het Amerikaanse bedden landschap, wat ze nog tot 2021 gaat volhouden. Haar eigen slaapkamer is aangenaam, en lakenfris, met veel losse onderdelen slingerend rond de bedstee, met een echtgenoot als vast terugkerend element. Maar Peacock kwam er achter dat vers gesteven beddengoed niet iedereen is gegeven, en dat de tijden veranderen, vooral economisch. Want oké, er is arm en rijk, maar wat ze vooral tegenkwam, was een verdere verschraling in het middensegment. Mensen die na een scheiding in de garage gaan slapen, of op straat, omdat ze hun baan kwijt raken. Wat ze hiermee vooral wil zeggen, is dat je bent, zoals je slaapt. Het is een antropologische-sociologische afdruk die je achterlaat in je kussen.

Trouwens, niet in elke slaapkamer die ze bezocht, drukte ze op het knopje. Zo was er een vrouw waar haar nachtelijk onderkomen zo allejezus stonk, door toedoen van twintig katten, dat ze zich héél snel uit de voeten maakte. En als je haar vraagt wat de meest gore ervaring is, slaapkamer-technisch, komt ze uit bij een kraakpand in Detroit. Daar wilde ze een jongeman fotograferen, die leek te verdrinken in een moeras van troep en kleren. Ze probeerde zich professioneel te positioneren, en deed een greep in de zooi, om zo ruimte maken. Op de tast kwam ze uit bij iets hard en slijmerigs, ze zag dat ze een paarse dildo, ongewassen na gebruik, had gerooid.

Ze wist niet hoe ze zo snel mogelijk uit de slaapkamer moest komen.