De volledige Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders 2018

De Volkskrant presenteert dit jaar voor de dertiende keer de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders.

 • 1

  (3) 

  Feike Sijbesma (59)
  Bestuursvoorzitter DSM

  ‘Ik raak geïrriteerd en teleurgesteld als mannen negatief reageren op een zwangerschap of twijfelen om een vrouw van begin 30 een hogere functie te geven’. En: ‘Afrika zelfvoorzienend maken, dat is de enige oplossing voor de problemen waarmee dat continent te maken heeft’.

  Aan het woord is niet een hoge functionaris van GroenLinks of de Verenigde Naties, maar Feike Sijbesma, de bestuursvoorzitter van het beursgenoteerde chemie- en biotechnologieconcern DSM. Sijbesma (59) is daarnaast nog commissaris van Unilever en van De Nederlandsche Bank en een van de ‘aanjagers’ van NL2025, een initiatief van allerlei toplieden voor sociale projecten; bij elkaar voldoende om de nieuwe aanvoerder te worden van de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders.

  Sijbesma – spreek uit: Siebesma – is dus geen doorsnee-topman, zoals uit bovenstaande citaten blijkt. ‘Nóg meer mannen brengen mij geen nieuwe inzichten’, zei hij dit jaar tegen het werkgeversblad Forum, dat hem vroeg waarom het DSM wél lukte topvrouwen te vinden. Hij liet ook nog weten ‘geen fel tegenstander’ te zijn van een verplichtend vrouwenquotum, een maatregel waarvan de werkgevers gruwen.

  Een duurzame koploper is de DSM-baas ook al jaren, samen met zijn vriend Paul Polman, de Unilever-topman, die net als Sijbesma zelf een graag geziene gast is bij het World Economic Forum in Davos en andere onderonsjes van de mondiale zakelijke en politieke elite. Want ook internationaal telt de DSM-topman mee. Hij is een ‘climate leader’ van de Wereldbank en lid van de Global CEO Council, een adviesorgaan van de Chinese overheid. Ondertussen weet hij nog meer winst te maken ook. ‘Ruim elf jaar staat CEO Feike Sijbesma al aan het roer bij DSM, dat in die periode is uitgegroeid van een middelmatig Limburgs chemiebedrijf tot een winstmachine met een milieuvriendelijk randje’, schreef het Financieele Dagblad dit jaar bewonderend.

  Sijbesma (Loosdrecht, 1959) studeerde medische biologie in Utrecht en bedrijfskunde in Rotterdam en begon bij Gist Brocades, dat later werd overgenomen door DSM. Daar kwam als jonge veertiger in de raad van bestuur. Hij zou de laatste jaren benaderd zijn om de baas te worden van de Rabobank en van ABN Amro, maar bleef bij DSM. ‘Ik ben geen bankier’, was het enige dat Sijbesma kwijt wilde.

  Lijkt de (import-)Limburger (getrouwd, twee kinderen) dan in helemaal niets op de doorsnee Nederlandse topman? Jawel. Net als zijn collega’s stoort hij zich aan het wantrouwen tegen het bedrijfsleven. ‘Alle grote bedrijven over een kam scheren is gevaarlijk’, zei hij onlangs bij een bijeenkomst met jongeren. En net als zijn collega’s raakt hij geïrriteerd bij kritische vragen over zijn beloning . Die is overigens, met 2,6 miljoen euro, bescheiden. Voor AEX-begrippen dan. Sijbesma is ook heel tevreden met zichzelf, zeggen mensen die met hem hebben gewerkt, en kan arrogant overkomen.

  De DSM-baas vulde ook de vragenlijst in die de Volkskrant stuurde aan een reeks CEO’s. Daarin liet Sijbesma weten dat de uitgangspositie van Nederland positief is, maar waarschuwt hij voor de relatief hoge kosten van energie, grondstoffen en arbeid en de lasten- en regeldruk. Nederland moet slagvaardiger worden, vindt Sijbesma, maar dan natuurlijk wel op duurzame wijze. ‘Het draait niet alleen om economische waardecreatie. Juist door samen te werken kan er waarde worden gecreëerd voor zowel de maatschappij, het milieu als de economie.'

 • 2

   (7) 

  Kim Putters (45)
  Directeur SCP

  Sinds 2013 directeur van het SCP, dat zich als belangrijke adviseur van de regering in toenemende mate roert over de hoog opgelopen maatschappelijke onvrede, en met name over de groeiende kloven in de samenleving tussen hoger en lager opgeleiden en hoger en lager betaalden. ‘De man naar wie politici luisteren’, schreef NRC Handelsblad eind vorig jaar. Was van 2003 tot 2013 lid van de Eerste Kamer, als vicefractievoorzitter van de PvdA-fractie. Van 2002 tot 2012 raadslid en fractievoorzitter voor de PvdA in de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Bijzonder hoogleraar Beleid en Sturing van de Zorg in de Veranderende Verzorgingsstaat bij het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Waarschuwde vorig jaar in de Volkskrant al dat de bestuurlijke elite ervoor moet zorgen dat het onbehagen en de onzekerheid in de maatschappij niet chronisch worden. ‘Dat is geen makkelijke taak, maar elke elite heeft de morele plicht om te leiden. Noblesse oblige.’

  Volkskrant-journalist Fokke Obbema interviewde SCP-directeur Putters dit jaar ook voor zijn interviewserie over de vraag: Wat is de zin van ons leven?

 • 3

   (4)

  Klaas Knot (51)
  President De Nederlandsche Bank

  Groningse econoom, volgde in 2011 Nout Wellink op als hoogste man bij de centrale bank. Sinds deze maand ook vicevoorzitter van de Financial Stability Board, een prestigieuze internationale post. Als DNB-president ook bestuurder van de ECB, gouverneur van het IMF. Diverse nevenfuncties: voorzitter van de raad van toezicht van het Teylers Museum in Haarlem en van de raad van toezicht van de Stichting CliniClowns. Voordat hij naar DNB ging plaatsvervangend thesaurier-generaal en directeur financiële markten bij het ministerie van Financiën. Studeerde in 1991 cum laude af in de algemene economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1995 promoveerde hij daar tot doctor in de economie. Pleit geregeld voor hogere lonen voor werknemers. Prominent criticus van het opkoopprogramma van de ECB.

  Lees ook dit interview dat we dit jaar maakten met Klaas Knot: ‘Geen nieuwe recessie? Dat kan ik me bijna niet voorstellen’

 • 4

  (5)

  Niek Jan van Kesteren (66)
  Senator CDA, adviseur VNO-NCW

  Oud-strateeg van de machtigste en beste lobby van Den Haag, die van de werkgevers van VNO-NCW. Nog volop actief in de coulissen als adviseur van de invloedrijke werkgeversvereniging, als vicevoorzitter van de Senaatsfractie van regeringspartij CDA en als commissaris van voetbalbond KNVB. Macchiavellist, opereerde volgens het motto uit Di Lampedusa's roman De Tijgerkat: alles moet veranderen, opdat alles hetzelfde kan blijven. Ook nog voorzitter van Greenport Holland, de branchevereniging van de tuinbouwsector. Erevoorzitter van de FC Rijnvogels in Katwijk, waar hij mooi de stemming onder het volk kan peilen.

  Niek Jan van Kesteren gold in zijn tijd als directeur van VNO-NCW als ‘opperlobbyist’. Bij zijn vertrek in 2016 interviewde Ariejan Korteweg hem. ‘Bij onderhandelen gaat het om de kunst van het niksdoen.’

 • 5

   (6)

  Ben van Beurden (60)
  Bestuursvoorzitter Shell

  Al vijf jaar de topman van olie- en gasreus Shell, ondanks alle kritiek nog steeds veruit het machtigste bedrijf van Nederland, waar hij al 35 jaar werkt. Maakte onlangs, vlak voor het begin van de klimaattop in Katowice, bekend dat Shell de beloning van de top ook gaat koppelen aan milieudoelen, om de CO2-uitstoot te verminderen.

 • 6

   (10)

  Herna Verhagen (52)
  Bestuursvoorzitter PostNL

  Sinds 2012 de baas van post- en pakjesbedrijf PostNL, een van de grootste werkgevers in Nederland. Hoogste vrouw in de Volkskrant Top 200. Bestuurder van de Goldschmeding Foundation (van de schatrijke Randstad-oprichter) en ‘aanjager’ van NL2025, een project van diverse toplieden voor sociale projecten in Nederland. Ook bestuurder van de invledrijke werkgeversvereniging VNO-NCW en van het Concertgebouw.

  Lees ook dit verhaal, een gesprek met Herna Verhagen en FNV-voorzitter Ton Heerts uit 2016, over de beslissing destijds om alle nieuwe pakketbezorgers van PostNL een vast contract te geven.

 • 7

   (69)

  Dick Benschop (61)
  President-directeur Schiphol

  PvdA-prominent, vertrouweling van de dit jaar overleden oud-premier Wim Kok, bij wiens afscheidsdienst hij ook sprak, in het Concertgebouw. Stapte dit jaar over van Shell naar Schiphol, waar hij als president-directeur een nieuw akkoord over groei moet zien te bewerkstelligen. En dat is, schreven we eerder dit jaar, misschien wel de zwaarste baan van Nederland.

 • 8

  (13)

  Frans van Houten (58)
  Bestuursvoorzitter Philips

  Sinds 2011 de baas van Philips, tegenwoordig vooral een bedrijf in medische technologie. ‘Het gaat niet meer om apparaten, dat is het oude Philips’, zei hij er zelf over tegen de Volkskrant. Commissaris van farmaceut Novartis. Lid van European Round Table of Industrialists, de belangenclub van vijftig grote Europese multinationals. ‘Aanjager’ van NL2025, een project van diverse toplieden voor sociale projecten in Nederland.

 • 9

   (20)

  Jan Hommen (75)
  Bestuurder en commissaris

  Sobere en bedachtzame Brabander Jan Hommen (75), geniet groot gezag. Maakte na zijn studie bedrijfseconomie in Tilburg carrière bij de Amerikaanse aluminiumfabrikant Alcoa. Daarna jarenlang (van 1997 tot 2005) financieel bestuurder van elektronicaconcern Philips. Na zijn pensionering commissaris bij onder meer ING. Toen de Belgische topman Michel Tilmant in het begin van de kredietcrisis ziek afhaakte, nam Hommen in 2009 de leiding over bij de inmiddels genationaliseerde bank. In zijn eerste jaar zag hij af van salaris, in het tweede jaar zou hij een bonus krijgen van 1,25 miljoen euro, naast zijn salaris van 1,35 miljoen. Na een storm van kritiek (ING had de staatssteun nog niet afgelost) zagen Hommen – die het extraatje toch al niet wilde - en zijn medebestuurders af van de bonus. Gaf na de succesvolle redding van ING in 2013 het stokje over aan Ralph Hamers. Hielp daarna – naast een commissariaat bij voetbalclub PSV - in 2014 als topman het accountants- en adviesbureau KPMG nog uit een grote crisis. Is tegenwoordig onder meer nog voorzitter van de Nederlandse tak van de Amerikaanse beleggingsreus BlackRock en president-commissaris van supermarktconcern Ahold Delhaize. In die laatste functie is hij de aanvoerder van het informele maar invloedrijke ‘AEX-beraad’ van de president-commissarissen van de grote beursgenoteerde bedrijven. U weet wel, die die club heren die in geblindeerde busjes naar het Catshuis kwamen. ‘Een ongelukkig beeld’, zei hij er deze week over.

 • 10

   (9)

  Hans de Boer (63)
  Voorzitter VNO-NCW

  Voorman van de in Den Haag en omstreken zeer invloedrijke werkgeversvereniging, die een zwaar jaar beleefde: zo steunde VNO-NCW tot het eind de gehate afschaffing van de dividendbelasting, die pas van tafel ging toen Unilever het hoofdkantoor toch niet naar Nederland verhuisde. Bovendien mislukte het pensioenakkoord met het kabinet en de vakbonden, waardoor de vele problemen op dit punt nog steeds niet zijn opgelost. Lukte hem dit jaar ook niet om voldoende topvrouwen te vinden voor het bedrijfsleven, waardoor een vrouwenquotum boven de markt blijft hangen. CDA’er, speelt als voorman van het grote bedrijfsleven een belangrijke rol in het klimaatdebat. Suggereerde onlangs de onderhandelingen over een klikmaatakkoord over de jaarwisseling heen te tillen voor ‘een frisse start’.

 • 11

   (1)

  Hans Wijers (67)
  Bestuurder en commissaris

  D66-prominent, voormalig topman van chemieconcern AkzoNobel en oud-minister, vier jaar op rij de aanvoerder van de Volkskrant Top 200. Stopte dit jaar als commissaris van Shell en raakte in grote problemen bij ING, de bank die dit jaar twee keer zwaar in opspraak raakte. Voor de zomer, toen Wijers nog gewoon commissaris was, door het plan de beloning van topman Hamers met ruim de helft te verhogen. Na woedende politieke en maatschappelijke reacties werd de loonsverhoging al na een paar dagen ingetrokken. Na de zomer kwam de bank in het nieuws met de grootste schikking ooit, 775 miljoen euro, voor een witwasaffaire. De bank van inmiddels president-commissaris Wijers dacht er met excuses en het schrappen van de bonus van Hamers af te komen, maar die hoop was ijdel. Wijers moest na woedende reacties uit politiek en samenleving op het matje komen bij minister Hoekstra van Financiën, waarop ING alsnog tweede man Koos Timmermans offerde. Is naast president-commissaris van ING nog commissaris van bierbrouwer Heineken, investeringsmaatschappij HAL Holding (van de familie Van der Vorm) en voorzitter van Het Concertgebouw en de raad van toezicht van Natuurmonumenten.

 • 12

   (11)

  Cees Oudshoorn (58)
  Algemeen directeur VNO-NCW

  De baas van de in Den Haag en omstreken zeer invloedrijke werkgeversvereniging, die een zwaar jaar beleefde: zo steunde VNO-NCW tot het eind de gehate afschaffing van de dividendbelasting, die pas van tafel ging toen Unilever het hoofdkantoor toch niet naar Nederland verhuisde. Bovendien mislukte het pensioenakkoord met het kabinet en de vakbonden, waardoor de vele problemen op dit punt nog steeds niet zijn opgelost.

 • 13

   (22)

  Ed Nijpels (68)
  Voorzitter Klimaatberaad

  VVD-prominent met diverse nevenfuncties, dit jaar in de schijnwerpers als ‘klimaattsaar’; hij is voorzitter van het beraad aan de klimaattafels. Is daarnaast ook Kroonlid van de SER, commissaris van busbedrijf Arriva Nederland en voorzitter van omroep AvroTROS.

 • 14

   (28)

  Dick Schoof (61)
  Directeur-generaal AIVD

  Invloedrijke topambtenaar. Was hoofd terreurbestrijding, verhuisde dit jaar naar de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD. In dit stuk vroegen we ons toen af: gaat hij daar de luiken verder open zetten?

 • 15

   (19)

  Louise Fresco (66)
  Bestuursvoorz. Univ. Wageningen

  Door technologische vooruitgang zal er in 2050 voldoende voedsel zijn voor de 10 miljard mensen die de wereld dan telt, zei Louise Fresco eerder dit jaar tegen de Volkskrant. Wat helpt: een groot voedselakkoord en geld voor onderzoek naar fotosynthese. En we hoeven echt niet allemaal vegetariër te worden of aan de insecten.

 • 16

   (23)

  Annemarie Jorritsma (68)
  Fractievoorz. VVD Eerste Kamer

 • 17

   (14)

  Marjan van Loon (52)
  President-directeur Shell Nederland. En die functie vervult ze in een opvallend andere stijl dan haar voorgangers, schreven we bij haar aantreden.

 • 18

   (16)

  Laura van Geest (56)
  Directeur Centraal Planbureau

 • 19

   (161)

  Femke Halsema (52)
  Burgemeester Amsterdam

  Voormalig GroenLinks-leider (2002-2010), sinds deze zomer burgemeester van Amsterdam, als opvolger van de overleden Eberhard van der Laan. Beleefde onlangs haar eerste relletje, over het niet willen handhaven van het boerkaverbod, wat tot enige opwinding in Den Haag leidde. Was tussen het partijleiderschap en het burgemeesterschap publicist (onder meer de veelgeprezen biografie Pluche, over haar jaren in de landelijke politiek), bestuurder en programmamaker.

  Bij haar aantreden spraken we Halsema: ‘Ik moet het oliemannetje of zo u wilt het olievrouwtje zijn in Eberhards grote schoenen’

 • 20

   (26)

  Roger van Boxtel (64)
  Bestuursvoorzitter NS

 • 21

   (39)

  Margot Scheltema (64)
  Commissaris en bestuurder

 • 22

   (63)

  Marjan Minnesma (52)
  Directeur Stichting Urgenda

  Milieu-activist, directeur van de stichting Urgenda, die dit jaar de klimaatzaak won, ‘een rechtse directe voor de overheid’.

 • 23

  (31)

  Jacques van den Broek (58)
  Bestuursvoorzitter Randstad

 • 24

   (33)

  Ahmed Aboutaleb (57)
  Burgemeester Rotterdam

  PvdA’er, eerste burgemeester van een grote stad in Nederland met een niet-westerse achtergrond, die functie best populair. Hoogste persoon met een niet-westerse achtergrond in de Volkskrant Top 200.

 • 25

   (21)

  Boudewijn Poelmann (69)
  Topman Novamedia

 • 26

   (--)

  Roger Dassen (53)
  Financieel directeur ASML

  Accountant, jarenlang bestuursvoorzitter van Deloitte Nederland, werd in 2003 landelijke bekendheid door de jaarrekening van Ahold niet goed te keuren, waarna topman Cees van der Hoeven moest aftreden. Is sinds de zomer financieel directeur van chipmachinefabrikant ASML. Werd ook commissaris bij De Nederlandsche Bank. Liefhebber van snelle auto’s.

 • 27

   (42)

  Tjibbe Joustra (67)
  Vz Onderzoeksraad voor Veiligheid

  Gepokt en gemazeld topambtenaar. VVD’er. Kan carrières maken en breken, zegt een ingewijde.

 • 28

  (84)

  Thom de Graaf (61)
  Vicevoorzitter Raad van State

  Oud-partijleider, burgemeester en minister van D66, de nieuwe ‘onderkoning van Nederland’, als opvolger van Piet Hein Donner (CDA). Was daarvoor fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer en voorzitter van de Vereniging Hoger Onderwijs, de branchevereniging van HBO-instellingen.

 • 29

   (53)

  Peter Wennink (61)
  Bestuursvoorzitter ASML

  Sinds vijf jaar topman van de succesvolle Brabantse chipmachinefabrikant en hoogwaardige banenmachine ASML. Ook lid van de raad van toezicht van de TU Eindhoven.

 • 30

   (85)

  Marry de Gaay Fortman (53)
  Partner Houthoff

  Veelgevraagd bestuurder, met tal van prestigieuze nevenfuncties. Is commissaris bij De Nederlandsche Bank en de KLM. Lid van de raad van toezicht van Paleis het Loo en van de Nederlandse Bachvereniging. Voorzitter van raad van toezicht van Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam). Voorzitter van de Stichting Topvrouwen. Schreef het boek ‘Verdrink geen dooie eend. De kunst van de beminnelijke doeltreffendheid’, over haar ervaringen in de top. Dochter van oud-PPR-leider Bas de Gaay Fortman.

 • 31

   (95)

  Hans Mommaas (63)
  Directeur Planbureau v.d. Leefomgeving

  Als PBL-directeur belangrijke figuur in het klimaatdebat. Waarschuwde dit jaar dat dit debat in een kritische fase is gekomen, en dat draagvlak voor klimaatbeleid heilig is.

 • 32

   (15)

  Ralph Hamers (51)
  Bestuursvoorzitter ING

  Geprezen topman van de grootste bank van Nederland en de enige die internationaal meetelt. Raakte dit jaar zwaar beschadigd door een rel over zijn beloning voor de zomer, en een witwasaffaire na de zomer, die werd afgedaan met een recordschikking van 775 miljoen euro. In het eerste geval werd zijn voorgestelde loonsverhoging met ruim 50 procent na grote politieke en maatschappelijke ophef al na een paar dagen weer ingetrokken. Bij de witwasaffaire hoopte de bank weg te komen met excuses en het inleveren van de bonus van Hamers. Maar na opnieuw grote maatschappelijke en politieke ophef moest president-commissaris Hans Wijers op het matje komen bij minister Hoekstra van Financiën en werd tweede man Koos Timmermans geofferd – Hamers zelf bleef aan. Is bestuurder van het Concertgebouworkest.

 • 33

   (38)

  Corien Wortmann-Kool (59)
  Bestuursvoorzitter ABP

 • 34

   (32)

  Annemiek Fentener van V. (56)
  Pres-commissaris SHV Holdings

 • 35

   (70)

  Jan Peter Balkenende (62)
  Adviseur en bestuurder

  CDA’er, voormalig minister-president (2002-2010), daarna hoogleraar en partner van adviesbureau EY. Was in die laatste functie rondreizend ambassadeur voor een club duurzame Nederlandse multinationals. Is inmiddels bestuurder van de Goldschmeding Foundation, van de schatrijke Randstad-oprichter, en van de Maatschappelijke Alliantie, een samenwerkingsverband van 250 familie-, bedrijfs- en vermogensfondsen, dat honderden miljoenen in de Nederlandse samenleving wil steken, onder meer in het bevorderen van de integratie. Ook commissaris bij ING. Was in die functie volgens het Financieele Dagblad woedend op partijgenoot Wopke Hoekstra, omdat de minister van Financiën na de schikking van 775 miljoen euro voor witwassen extra maatregelen eiste van de bank, die daarop tweede man Koos Timmermans offerde. Is ook ‘aanjager’ van NL2025, een project van diverse toplieden voor sociale projecten in Nederland.

 • 36

   (--)

  Frans Muller
  Bestuursvoorzitter Ahold Delhaize

  Sinds deze zomer topman van Ahold Delhaize, een van de grootste supermarktbedrijven ter wereld en – als moederbedrijf van onder meer Albert Heijn en Bol.com – een van de grootste werkgevers van Nederland. Was topman van het Belgische Delhaize, nam dit jaar het stokje over van Dick Boer.

 • 37

   (43)

  Joop Wijn (49)
  Bestuurder Adyen

 • 38

   (46)

  Gerrit Zalm (66)
  Bestuurder en commissaris

 • 39

   (17)

  Wiebe Draijer (53)
  Directievoorzitter Rabobank

  Oud-directeur van McKinsey en oud-voorzitter van de SER, sinds 2014 topman van de Rabobank. Baalde van de witwasaffaire bij ING. ‘Het is ontzettend vervelend dat dit gebeurt. We zijn als sector juist bezig stap voor stap het vertrouwen te herstellen’, zei hij tegen het AD.

 • 40

  (36)

  Jaap de Hoop Scheffer (70)
  Vz Adviesraad Int. Vraagstukken

 • 41

   (34)

  Wouter Bos (55)
  Bestuursvoorzitter Invest NL

 • 42

   (--)

  Steven van Eijck
  Commissaris en bestuurder

  Oud-staatssecretaris van Financiën voor de Lijst Pim Fortuyn (2002-2003, tegenwoordig voorzitter van de Vereniging RAI en – sinds dit jaar - Kroonlid van de SER, de Sociaal-Economische Raad. Vicevoorzitter van de raad van commissarissen van accountants- en adviesbureau EY. Is met onder andere oud-premier Jan Peter Balkenende ook bestuurder van de Maatschappelijke Alliantie, een club die namens zo’n 250 familie- en bedrijfsfondsen honderden miljoenen wil investeren in onder meer de integratie van vluchtelingen.

 • 43

   (71)

  Neelie Kroes (77)
  Bestuurder en commissaris

  VVD-prominent en oud-Eurocommissaris, met tal van internationale posten, onder meer als adviseur van taxibedrijf Uber. Schortte haar werkzaamheden als commissaris bij het Saoedische bedrijf NEOM onlangs op, na de moord op journalist Jamal Khashoggi. In Nederland bestuurslid van het Rijksmuseum Fonds. Actief voorvechter van meer vrouwen in de top.

 • 44

   (18)

  Kees van Dijkhuizen (63)
  Bestuursvoorzitter ABN Amro

  Oud-topambtenaar van het ministerie van Financiën, sinds vorig jaar topman van ABN Amro, de bank die nog steeds in staatshanden is, als opvolger van Gerrit Zalm. Ondanks vertrek van president-commissaris Olga Zoutendijk is het nog steeds onrustig bij de bank. Een groep medewerkers liet, tot ergernis van de top, onlangs opnieuw een brandbrief lekken naar het Financieele Dagblad, waarin onder meer geklaagd werd over de onduidelijke koers en het gebrekkig leiderschap van Van Dijkhuizen.

 • 45

  (47)

  Barbara Baarsma (49)
  Directievz. Rabobank A’dam

 • 46

  (42) 

  Jaap Winter (55)
  Bestuurder en commissaris

 • 47

   (52)

  Paul Huijts
  Secr-gen. Algemene Zaken

 • 48

   (27)

  Arnoud Boot (58)
  Econoom en bestuurder

 • 49

   (24)

  Alexander Rinnooy Kan (69)
  Senator D66

  Onder meer oud-voorman van VNO-NCW en de SER, de Sociaal-Economische Raad, oud-bestuurder van ING. Was jarenlang aanvoerder van de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Heeft als D66-senator nog steeds een imposante reeks nevenfuncties. Stopte dit jaar als voorzitter van de raad van toezicht van het Amsterdamse AMC en als voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

 • 50

   (80)

  Jan van Zanen (57)
  Burgem. Utrecht, vz VNG

  VVD’er, burgemeester van de vierde stad van het land en voorzitter van de Vereniging Nederlandse gemeenten, een belangrijke lobbyclub in Den Haag.

 • 51

   (86)

  Gerdi Verbeet (67)
  Commissaris en bestuurder

  Oud-Kamervoorzitter namens de PvdA, nieuwe koningin van de prestigieuze bijbanen: onder meer voorzitter Raad van Toezicht Paleis Het Loo, voorzitter Raad van Commissarissen Novamedia (van goededoelen-koning Boudewijn Poelmann), voorzitter bestuur Rathenau Instituut, lid van de raad van commissarissen van Siemens Nederland, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, voorzitter van de visitatiecommissie Defensie en Veiligheid en bestuurssecretaris Nederlandse Bachvereniging.

 • 52

   (50)

  Rob Bauer (56)
  Commandant der Strijdkrachten

 • 53

   (45)

  Wim van der Leegte
  Oud-pres.dir VDL Groep

 • 54

   (8)

  Jeroen van der Veer (71)
  Commissaris en bestuurder

  Voormalig topman van oliereus Shell (2004-2009), ging dit jaar hard onderuit bij een poging om als president-commissaris van ING de beloning van topman Ralph Hamers met ruim de helft te verhogen, tot ruim 3 miljoen euro. Wilde dit voor zijn vertrek bij ING als laatste klus regelen en dacht het wel weer kon. Dat bleek een misrekening van formaat. Na een storm van maatschappelijk en politiek protest en een gesprek met minister Hoekstra van Financiën werd het plan na een paar dagen alweer ingetrokken, met grote reputatieschade voor Van der Veer als gevolg. Mensen die met hem werkten noemden hem al eerder briljant, maar met een falende maatschappelijke antenne. Kort na zijn vertrek als president-commissaris kwam ook nog een groot witwasschandaal bij ING naar buiten, dat geschikt werd voor het recordbedrag van 775 miljoen euro. Is nog president-commissaris van Philips en Boskalis, vertrokken bij het Concertgebouw. Maakte dit jaar voor het misging bij ING nog wel een einde aan het ministerschap van Halbe Zijlstra, door tegenover de Volkskrant te bevestigen dat diens verhaal over een bezoek aan de datsja van president Poetin een leugen was.

 • 55

   (64) 

  Geert ten Dam (60)
  Collegevz. Univ. van Amsterdam

 • 56

   (91)

  Yoeri Albrecht (51)
  Directeur De Balie Amsterdam

  Oud-journalist van Vrij Nederland, sinds acht jaar directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Roert zich in die rol volop in actuele maatschappelijke debatten. Wond zich onlangs op Twitter nog op over het dedain over de Gele Hesjes. ‘Het is altijd makkelijk neerkijken op mensen die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen.’ Constateerde twee jaar geleden in de Volkskrant al ‘een gebrek aan moreel leiderschap’ bij de Nederlandse elite. Zit sinds ook in de visitatiecommissie van de NPO, die de publieke omroep gaat beoordelen.

 • 57

   (--)

  Pieter-Jaap Aalbersberg (59)
  Nat. Coör. Terrorismebestrijding

  Korpschef in Amsterdam, wordt in februari het nieuwe hoofd terreurbestrijding, als opvolger van Dick Schoof, die naar de AIVD gaat.

 • 58

  (55)

  Harry van de Kraats (52)
  Algemeen directeur AWVN

 • 59

   (81)

  Annet Aris (60)
  Commissaris en bestuurder

  Zwaargewicht met nog steeds uitdijend aantal nevenfuncties. Werd dit jaar commissaris bij uitzender Randstad, is voorzitter van de Programma Commissie van D66. Was al commissaris bij chipmachinefabrikant ASML en verzekeraar ASR. Adjunct-professor strategie aan business school Insead in Fontainebleau. Voorzitter van de stichting de Volkskrant, columnist van het Financieele Dagblad.

 • 60

   (37)

  Wim Kuijken (66)
  President-commissaris DNB

  Gerenommeerd bestuurder, dit jaar met pensioen als Deltacommissaris. Nog wel president-commissaris van De Nederlandsche Bank en voorzitter van de raad van toezicht van het Kadaster. Echtgenoot van Pien Zaaijer (nummer 77), de persoonlijk adviseur van het Koninklijk Paar.

 • 61

   (--)

  Jet Bussemaker (57)
  Hoogleraar en bestuurder

  PvdA-prominent, voormalig staatssecretaris van Volksgezondheid en tot vorig jaar minister van Onderwijs in het tweede kabinet Rutte. Werd deze zomer hoogleraar in Leiden, met de nieuwe leerstoel ‘Beleid, wetenschap en maatschappelijke impact, in het bijzonder in de zorg’. Nieuwe voorzitter van pensioenbeheerder PGGM, als opvolger van Frank de Grave. Ook commissaris bij het Concertgebouw.

 • 62

   (101)

  Piero Overmars (54)
  Bestuurder Goldschmeding Foundation

  Oud-bestuurder van ABN Amro (2006-2007), nu bestuurder van de Goldschmeding Foundation, genoemd naar de schatrijke oprichter van Randstad; de stichting richt zich op projecten rond ‘mens, werk en economie’. President-commissaris van fintechbedrijf Adyen, dat dit jaar naar de beurs ging en van diervoederbedrijf Nutreco. Ook in de raad van toezicht van ziekenhuis Amsterdam UMC.

 • 63

   (56)

  Ab van der Touw (63)
  Commissaris en bestuurder

 • 64

   (35)

  Corien Prins (57)
  Voorzitter WRR

 • 65

   (73)

  Manon Leijten (52)
  Secr.-gen. Min van Financiën

 • 66

   (40)

  Hanneke Faber (49)
  Directeur Unilever Europa

 • 67

   (59)

  Allard Castelein (60)
  Pres.-dir. Havenbedrijf Rotterdam

 • 68

   (25)

  Hans Alders (66)
  Multibestuurder

  PvdA’er, oud-Kamerlid, -minister en commissaris van de koning. Fameus ‘oliemannetje’, dit jaar uit onvrede opgestapt als Nationaal Coördinator Groningen. Als voorzitter van de ‘Alderstafels’ nog wel betrokken bij de toekomst van Schiphol. President-commissaris van ProRail.

 • 69

   (107)

  Gerrit van der Burg (59)
  Vz. College v. Procureurs-Generaal

 • 70

   (77)

  Sigrid van Aken (48)
  Operationeel directeur Novamedia

 • 71

   (98)

  Erik Akerboom (57)
  Korpschef Nat. Politie

  Voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, sinds 2016 de baas van de politie, de grootste werkgever van Nederland.

 • 72

   (57)

  Victor Halberstadt (80)
  Econoom en bestuurder

 • 73

  (139)

  Annemieke Nijhof (52)
  Commissaris en bestuurder

  Oud-topambtenaar (raadsadviseur van premier Balkenende en directeur-generaal water), na zeven jaar gestopt als bestuursvoorzitter van ingenieursbureau Tauw. Is voorzitter van de klimaattafel ‘mobiliteit’. Daarnaast commissaris bij De Nederlandsche Bank, lid van de raad voor de leefomgeving en infrastructuur en in de raad van toezicht van het KNMI.

 • 74

   (108)

  Alexander Wynaendts (57)
  Bestuursvoorzitter Aegon

  Al tien jaar de baas van de Haagse verzekeraar, sinds dit jaar voorzitter van de raad van toezicht van het Rijksmuseum. Ook commissaris bij Air France-KLM.

 • 75

   (94)

  André Rouvoet (56)
  Voorzitter Zorgverzekeraars Ned.

  Oud-leider en -minister (jeugd en gezin) voor de ChristenUnie in Balkenende IV, sinds 2012 voorman van de branchevereniging van de zorgverzekeraars, als opvolger van Hans Wiegel. Is ook ambassadeur van het programma Scheiden zonder schade.

 • 76

   (54)

  Kees van Lede (76)
  Commissaris en bestuurder

 • 77

   (65)

  Pien Zaaijer (57)
  Persoonlijk adviseur Koninkl. Paar

 • 78

   (79)

  Han Busker (58)
  Voorzitter FNV

  Aanvoerder van de vakbeweging, die veel invloed heeft verloren, maar die met 1,2 miljoen leden nog altijd veel groter is dan alle politieke partijen samen. Zit klem tussen diverse groepen in zijn achterban, wat onlangs bleek bij het mislukte pensioenakkoord, dat de FNV ondanks handreikingen van het kabinet niet wilde tekenen.

 • 79

   (61)

  Conny Braams (53)
  General manager Unilever Benelux

 • 80

   (60)

  Merel van Vroonhoven (50)
  Voorz. Autoriteit Financiële Markten

 • 81

   (100)

  Bernard Wientjes (75)
  Voorzitter VNCI

  Voormalig VNO-NCW-voorzitter, vier jaar lang de aanvoerder van de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders, tot hij in 2014 stopte. Nog volop actief, onder meer als president-commissaris van accountants- en adviesbureau KPMG en sinds dit jaar van de VNCI, de branchevereniging van de chemische industrie, die ook aan de klimaattafels zit.

 • 82

   (66)

  Ad Scheepbouwer (74)
  Investeerder

 • 83

   (41)

  Mariëtte Hamer (60)
  Voorzitter SER

  Voormalig PvdA-kamerlid, in Den Haag en omstreken gewaardeerd vergadertijger. Kreeg grote tegenvaller te verwerken toen het mede door haar voorbereide pensioenakkoord mislukte, waardoor critici weer grote vraagtekens zetten bij de waarde en toekomst van het poldermodel, waarvan de Sociaal-Economische Raad het symbool is.

 • 84

   (78)

  Pauline v.d. Meer Mohr (58)
  President-commissaris EY

 • 85

   (87)

  Jan Kees de Jager (49)
  Financieel directeur KPN

  Voormalig CDA-minister van Financiën, dit jaar voor vier jaar herbenoemd als financieel directeur van KPN, dat opnieuw gaat bezuinigen en reorganiseren. Gaat ook toezicht houden op de langdurige verbouwing van het Binnenhof.

 • 86

  (78)

  Pauline Meurs (65)
  Vz. Raad voor de Volksgezondheid

 • 87

   (123)

  Donald Pols (46)
  Directeur Milieudefensie

  Sinds drie jaar directeur van Milieudefensie en aldus een prominente partij in het klimaatdebat. Waarschuwde onlangs nog in het AD dat de rekening van het klimaatbeleid te veel bij de burgers terecht dreigt te komen. ‘Zij zitten niet aan tafel. En wie niet aan tafel zit, is meestal de pineut. Dat vinden wij oneerlijk.’

 • 88

   (134)

  Ronald Prins (49)
  Expert cybersecurity

  Medeoprichter van cybersecuritybedrijf Fox-It, waar hij eind 2017 vertrok, nadat het bedrijf in 2015 voor 133 miljoen euro was verkocht aan de Britse NCC Group. Werd begin dit jaar benoemd als lid van de toetsingscommissie van de Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten, beter bekend als de sleepwet. Ook lid van de adviesraad van de Kansspelautoriteit en sinds kort van de Kiesraad.

 • 89

   (88)

  Ben Verwaayen (66)
  Commissaris en investeerder

 • 90

   (125)

  Taco Dibbits (50)
  Directeur Rijksmuseum

  Kunsthistoricus (VU en University of Cambridge), volgde in 2016 Wim Pijbes op bij het veelgeprezen Rijksmuseum.

 • 91

   (67)

  Volkert Doeksen (55)
  Vicevoorzitter Carlyle Solutions

 • 92

   (83)

  Atzo Nicolai (59)
  Bestuursvoorzitter DSM Nederland

 • 93

  (92)

  Marjan Oudeman (60)
  Bestuurder en commissaris

 • 94

   (--)

  Pieter van der Does (49)
  Bestuursvoorzitter Adyen

  Econoom, oprichter van fintechbedrijf Adyen, dat dit jaar naar de beurs ging, wat een heleboel mensen rijk maakte, onder wie prinses Mabel. Staat zelf 32ste in de Quote 500, met een geschat vermogen van 810 miljoen euro. Jonkheer, opereert het liefst op de achtergrond.

 • 95

  (93)

  Pieter Elbers (48)
  President-directeur KLM

 • 96

   (82)

  Marc Calon (59)
  Voorzitter LTO Nederland

 • 97

   (100)

  Willemijn Verloop (49)
  Oprichter Social Enterprise NL

 • 98

   (111)

  Cathelijne Broers (50)
  Dir. De Nieuwe Kerk/Hermitage

 • 99

   (133)

  Susi Zijderveld (49)
  Bestuurder NS

  Risicodirecteur van de NS, werd dit jaar commissaris bij zakenbank NIBC en bestuurder van Het Concertgebouw Fonds. Daarnaast bestuurder van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

 • 100

   (127)

  John Jorritsma (62)
  Burgemeester Eindhoven

  VVD’er, voormalig commissaris van de koning in Friesland, nu burgemeester van ‘booming’ Eindhoven.

 • 101

   (90)

  Shula Rijxman (59)
  Bestuursvoorzitter NPO

 • 102

   (12)

  Dick Boer (61)
  Oud-best.vz. Ahold Delhaize

  Voormalige baas van supermarktconcern Ahold Delhaize. Is nog commissaris van het Concertgebouw en lid van de raad van advies van kledingbedrijf G-star RAW.

 • 103

   (110)

  Frans Blom (56)
  CEO Boston Consulting Group

 • 104

   (97)

  Pauline Krikke (57)
  Burgemeester Den Haag

 • 105

   (124)

  Maarten Feteris (58)
  President Hoge Raad

 • 106

   (96)

  Coen Teulings (60)
  Econoom en bestuurder

 • 107

   (89)

  Hans Smits (68)
  Commissaris en bestuurder

 • 108

   (75)

  Hein Schumacher (47)
  Bestuursvoorzitter Friesland Campina

 • 109

   (116)

  Janus Smalbraak (51)
  Bestuursvoorzitter Pon Holdings

 • 110

   (153)

  Charlotte Insinger (53)
  Multibestuurder

  Rotterdamse powervrouw met reeks nevenfuncties. Werd dit jaar onder meer voorzitter van Staatsbosbeheer en president-commissaris van energiebedrijf Eneco. Daar werd ze aangesteld door Ondernemingskamer, om de rust te herstellen nadat een conflict over de verkoop van het bedrijf uit de hand liep.

 • 111

  (48)

  Elco Brinkman (70)
  Scheidend fr.vz CDA Senaat

  CDA-prominent en gekend verzamelaar van bijbanen, stopt het komend jaar als fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer. Was de aanvoerder van de eerste Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders, in 2006.

 • 112

   (126)

  Louise Gunning (67)
  Bestuurder en commissaris

 • 113

  (109)

  Laetitia Griffith (53)
  Commissaris en bestuurder

 • 114

  (130)

  Sven Smit (52)
  Directeur McKinsey

 • 115

   (131)

  Constantijn van Oranje (49)
  Ambassadeur StartupDelta

 • 116

   (140)

  Roland van der Vorst (49)
  Directeur FreedomLab

 • 117

   (--)

  Rene Hooft Graafland (64)
  Commissaris en bestuurder

  Voormalig financieel directeur van bierbrouwer Heineken. Commissaris van supermarktbedrijf Ahold Delhaize, zuivelreus FrieslandCampina en informatieleverancier Wolters Kluwer. Voorzitter van het bestuur van het Carré Fonds.

 • 118

   (141)

  Tom de Swaan (71)
  Pres-commissaris ABN Amro

  Nieuwe president-commissaris van ABN Amro, als opvolger van Olga Zoutendijk, die vertrok na een conflict over haar stijl van leidinggeven. Oud-bestuurder (1999-2006) van de bank. Lid van de raad van toezicht van het Holland Festival, bestuurder van de Stichting Praemium Erasmianum, die onder meer de Erasmus-prijs uitreikt, dit jaar aan de Amerikaanse journaliste Barbara Ehrenreich.

 • 119

  (104)

  Paul Schnabel (70)
  Senator D66

 • 120

   (106)

  Rijkman Groenink (69)
  Investeerder en bestuurder

 • 121

  (132)

  Gerard Kleisterlee (72)
  President-comm. ASML

 • 122

  (120)

  Inge Brakman (57)
  Multicommissaris

 • 123

   (--)

  Jacco Vonhof (48)
  Voorzitter MKB Nederland

  Selfmade-ondernemer (schoonmaakbedrijf) uit Zwolle, nieuwe voorman van het midden- en kleinbedrijf, de ‘banenmotor’ van Nederland. Opvolger van Michaël van Straalen, die dit jaar opstapte omdat het mkb te weinig ruimte kreeg van grote broer VNO-NCW. Nieuwe voorman heeft aangekondigd niet bang te zijn voor confrontaties met VNO-NCW, dat dit jaar beschadigd raakte door tot het eind vast te houden aan de omstreden afschaffing van de dividendbelasting, die de multinationals Shell en Unilever wensen.

 • 124

   (138)

  Frank de Grave (63)
  Staatsraad

 • 125

  (121)

  Peter Wakkie (70)
  Advocaat en commissaris

 • 126

   (105)

  Hélène Vletter-van Dort (54)
  Hoogleraar en bestuurder

 • 127

   (112)

  Fons van Westerloo (72)
  Multibestuurder

 • 128

   (76)

  Richard van Zwol (53)
  Staatsraad

 • 129

   (44)

  Jaap van Manen (68)
  Hoogleraar en commissaris

  Corporate governance (goed bestuur)-specialist, gaf eerder leiding aan de vernieuwing van de gedragscode voor het bedrijfsleven. Tot dit jaar vicevoorzitter van de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank. Dit jaar door de Ondernemingskamer aangewezen om het uit de hand gelopen conflict over de verkoop van energiebedrijf Eneco te onderzoeken.

 • 130

  (114)

  Marieke van Lier Lels (59)
  Multicommissaris

 • 131

   (119) 

  Hans de Jong (61)
  President Philips Nederland

 • 132

  (58) 

  Chris Buijink (64)
  Voorz. Ned. Ver. Van Banken

  Voorman van de branchevereniging van de banken, die het na de affaires bij ING even hebben verbruid in Den Haag en in het land. Ook bestuurslid van de Hermitage aan de Amstel.

 • 133

   (118)

  Willem van Duin (58)
  Bestuursvoorzitter Achmea

 • 134

   (128)

  Henk Kamp (66)
  Voorzitter Actiz

 • 135

   (122)

  Jan Nooitgedagt (65)
  Multicommissaris

 • 136

  (117)

  Pamela Boumeester (60)
  Multicommissaris

 • 137

   (170)

  Paul Rosenmöller (62)
  Voorzitter VO Raad

  GroenLinkse old boy, voorzitter van de branchevereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. Wordt lijsttrekker van GroenLinks in de Eerste Kamer. Voorzitter van de raad van toezicht van de AFM, de financiële toezichthouder.

 • 138

  (167)

  Henk Ovink (50)
  Watergezant

 • 139

   (--)

  Martijn Snoep (51)
  Vz Autoriteit Consument & Markt

  Nieuwe voorman van de ACM, toezichthouder op de mededinging, als opvolger van Chris Fonteijn. Was eerder managing partner van het prestigieuze advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek.

 • 140

  (174)

  Pieter Duisenberg (51)
  Voorzitter VSNU

 • 141

  (--)

  Wim van Saarloos (63)
  President KNAW

  Theoretisch natuurkundige, het nieuwe gezicht van de prestigieuze Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, als opvolger van José van Dijck. Hoogleraar in Leiden.

 • 142

   (168)

  Wim Pijbes (57)
  Directeur Stichting Droom en Daad

 • 143

   (150)

  Dick Sluimers (65)
  Commissaris en bestuurder

 • 144

  (136)

  Heleen Kersten (52)
  Partner Stibbe

 • 145

   (148)

  Rianne Letschert (42)
  Rector Universiteit Maastricht

 • 146

  (143)

  Frits van Bruggen (58)
  Hoofddirecteur ANWB

 • 147

   (137)

  Martin van Rijn (62)
  Best.voorz. Reinier Haga Groep

 • 148

  (113)

  Maxime Verhagen (62)
  Voorzitter Bouwend Nederland

 • 149

   (102)

  Harold Goddijn (58)
  Bestuursvoorzitter TomTom

  Topman van navigatiebedrijf dat zich beraadt op de toekomst, na verlies van een grote klant.

 • 150

   (--)

  Else Bos (59)
  Directeur DNB

  Voormalig bestuursvoorzitter van pensioenfonds PGGM, sinds deze zomer directeur toezicht bij De Nederlandsche Bank. Ook in raad van toezicht van Nationale Opera & Ballet, met onder andere Heineken-topman Jean-Francois van Boxmeer en NPO-baas Shula Rijxman.

 • 151

  (145)

  Jan Louis Burggraaf (54)
  Partner Allen & Overy

 • 152

   (154)

  Zakaria Boufangacha (36)
  Cao-coördinator FNV

 • 153

  (142)

  Ingrid Thijssen (50)
  Directeur Alliander

 • 154

  (171)

  Petri Hofsté (57)
  Commissaris en bestuurder

 • 155

  (169)

  Laurentien van Oranje (52)
  Voorzitter diverse goede doelen

 • 156

   (--)

  Lokke Moerel (54)
  Privacy-advocaat en bestuurder

  Privacyspecialist, werkzaam voor Morrison Foerster in Berlijn, dat grote Amerikaanse techbedrijven als klant heeft. Hoogleraar recht en technologie in Tilburg, lid van de Cyber Security Raad, die het kabinet adviseert. Voorzitter van de raad van toezicht van het Mauritshuis.

 • 157

  (144)

  Joop van den Ende (76)
  Cultureel ondernemer

 • 158

   (30)

  Piet Hein Donner (70)
  Oud-vicevz. Raad van State

  Voormalig ‘onderkoning van Nederland’, CDA-prominent, dit jaar opgevolgd door Thom de Graaf (D66)

 • 159

   (--)

  Christiaan Rebergen (48)
  Thesaurier-generaal min. Financiën

  Nieuwe schatkistbewaarder van het ministerie van Financiën (waar hij eerder werkte), als opvolger van Hans Vijlbrief, die een prestigieuze baan kreeg in Brussel. Was directeur-generaal Internationale Samewerking op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Studeerde Economie aan de Vrije Universiteit.

 • 160

  (157)

  Arno Visser (52)
  President Algemene Rekenkamer

 • 161

  (147)

  Peter van Mierlo (55)
  Bestuursvoorzitter FMO

 • 162

  (166)

  Lard Friese (56)
  Bestuursvoorzitter NN Group

 • 163

  (--)

  Ingo Uytdehaage (45)
  Financieel directeur Adyen

  Tweede man van betaalbedrijf Adyen, dat dit jaar naar de beurs ging en in beurswaarde inmiddels groter is dan ABN Amro. Ook voorzitter van de raad van toezicht het Amsterdamse fotografiemuseum Foam.

 • 164

  (163)

  Mirjam de Blécourt (54)
  Partner Baker & McKenzie

 • 165

  (193)

  Ewout Irrgang (42)
  Collegelid Algemene Rekenkamer

 • 166

  (152)

  Mirjam van Praag (51)
  Collegevoorzitter Vrije Universiteit

 • 167

  (198)

  Guido van Woerkom (63)
  Voorzitter Detailhandel Nederland

  Voormalig hoofddirecteur van de ANWB, VVD’er, moest zich terugtrekken als Nationale Ombudsman wegens uitspraken over Marokkanen en gedoe over een vertrekpremie. Kwam terug als voorzitter van Detailhandel Nederland, nu ook voorzitter van het KNGF, de branchevereniging van de fysiotherapeuten.

 • 168

   (--) 

  Melanie Schultz van Haegen (48)
  Bestuursvoorzitter Porticus

  Voormalig VVD-minister van Infrastructuur (2010-2017), sinds vorig jaar aan de slag voor de familie Brenninkmeijer, als directeur van Porticus. Dat geeft de filantropische instellingen die zijn opgericht door ondernemers uit de familie advies over hun donaties, met kantoren in twaalf landen en programma’s in ruim negentig landen. Was eerder directeur inkoop bij zorgverzekeraar Achmea en staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat.

 • 169

   (151)

  Hans Wiegel (77)
  Oud-VVD-leider

 • 170

   (175)

  Nebahat Albayrak (50)
  Vice-president External Relations Shell

 • 171

   (159)

  Maarten Das (70)
  Voorzitter Heineken Holding

 • 172

   (183)

  Jolande Sap (55)
  Commissaris en bestuurder

 • 173

  (177)

  Cateautje Hijmans v.d.B. (57)
  Bestuurder Autoriteit Cons. & Markt

 • 174

  (166)

  Annemieke Roobeek (60)
  Commissaris en bestuurder

 • 175

  (--)

  Ben Knapen (67)
  Aankomend fractieleider CDA Senaat

  Oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad en bestuurder van PCM Uitgevers, wordt na de komende verkiezingen de nieuwe fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer, als opvolger van Elco Brinkman. Lid van de raad van advies van Brainport Eindhoven, voorzitter van de raad van toezicht van ECN, het Energie Centrum Nederland en voorzitter van de Novamedia Fundatie van goede doelen-koning Boudewijn Poelmann.

 • 176

   (62)

  Jos Nijhuis (61)
  Bestuurder

  Voormalig Schiphol-baas, nog bestuurder bij Nationale Opera & Ballet, commissaris van het Okura Hotel.

 • 177

   (--)

  Ad Melkert (62)
  Voorzitter Ned. Ver. Van Ziekenhuizen

  Voormalig PvdA-prominent, vooral in de herinnering vanwege zijn aanvaringen met Pim Fortuyn, terug in de bestuurlijke elite als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, als opvolger van Yvonne van Rooy. Ook voorzitter van de raad van commissarissen van voetbalclub ADO Den Haag.

 • 178

  (176)

  Franc Weerwind (54)
  Burgemeester Almere

 • 179

  (--)

  Jacobina Brinkman (52)
  Partner PwC

  Accountant en adviseur. In het bestuur van het Van Gogh Museum en het Fonds Podiumkunsten. Lid van de raad van toezicht van omroep NTR.

 • 180

   (184)

  Ila Kasem (51)
  Directeur Van de Bunt

 • 181

   (181)

  Robert-Jan van Ogtrop (62)
  Oprichter Circle Economy

 • 182

   (--)

  Halleh Ghorashi (56)
  Hoogleraar en bestuurder

  Antropoloog, hoogleraar diversiteit en integratie aan de VU. Sinds dit jaar plaatsvervangend kroonlid van de SER, de Sociaal-Economische Raad. Ook bestuurder van het LNVH, het landelijk netwerk van vrouwelijke hoogleraren.

 • 183

  (178)

  Ahmed Marcouch (49)
  Burgemeester Arnhem

 • 184

   (--)

  Tuur Elzinga (48)
  Vicevoorzitter FNV

  Voormalig senator van de SP, heeft nu als vicevoorzitter van de FNV het moeizame en hoogst gevoelige pensioendossier onder zijn hoede.

 • 185

   (135)

  Robert Reibestein (62)
  Commissaris en bestuurder

 • 186

  (186)

  Alex Mulder (72)
  Oprichter USG People

 • 187

  (--)

  Jacobine Geel (55)
  Voorzitter GGZ Nederland

  Theologe en presentatrice van KRO-NRCV, voorzitter van GGZ Nederland, de branchevereniging van de geestelijke gezondheidszorg. Ook voorzitter van Oikokrediet Nederland (microfinanciering) en raadslid van de SER, de Sociaal-Economische Raad.

 • 188

  (190)

  Alexander Ribbink (54)
  Investeerder

 • 189

   (--)

  Kees Vendrik (55)
  Hoofdeconoom Triodos Bank

  Voormalig GroenLinks-kamerlid en bestuurder van de Algemene Rekenkamer, nu hoofdeconoom bij de snel groeiende ‘groene’ Triodos-bank. Staat hoog aangeschreven in de bestuurlijke elite.

 • 190

   (198)

  Paul van der Heijden (69)
  Bestuursvoorzitter Clingendael

 • 191

  (187)

  Martijn Sanders (73)
  Oud-vz Vereniging Rembrandt

 • 192

  (191)

  Farid Tabarki (41)
  Oprichter Studio Zeitgeist

 • 193

  (189)

  Sven Sauvé (45)
  Bestuursvoorzitter RTL Nederland

 • 194

   (182)

  Tanja Cuppen (49)
  Chief Risk Officer ABN Amro

 • 195

  (185)

  Jacques Schraven (76)
  Bestuurder

 • 196

   (195)

  Frits Bolkestein (85)
  Oud-VVD-leider

 • 197

   (--)

  Karin van Gilst (54)
  Directeur BNNVara

  Voormalig directeur van het Stedelijk Museum. Ook bestuurder bij het Rembrandthuis.

 • 198

   (199)

  Pieter Broertjes (66)
  Burgemeester Hilversum

 • 199

  (115)

  Henk Breukink (68)
  Commissaris en bestuurder

  Coach van bestuurders en commissaris van ING. Kwam in die hoedanigheid zwaar onder vuur te liggen toen hij in het FD en NRC na het witwasschandaal opmerkte dat politici hun toon moesten matigen in plaats van ‘kooltjes op het vuur te gooien’. Kreeg storm van kritiek, ING liet nadrukkelijk weten dat de opmerkingen op persoonlijke titel waren. Is ook nog bestuurder bij het Haags Gemeentemuseum.

 • 200

   (72)

  Antony Burgmans (71)
  Multicommissaris

  Klassieke old boy. Oud-topman van Unilever (1999-2007), voormalig president-commissaris van Akzo Nobel, toen dat vorig jaar vijandig dreigde te worden overgenomen. Nu nog commissaris bij Jumbo.

De Volkskrant presenteert dit jaar voor de dertiende keer de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Hoe wordt die ranglijst samengesteld?

Wat is de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders?
De Volkskrant Top 200 is een ranglijst die de bestuurlijke elite van Nederland in kaart brengt: de mannen en vrouwen op de belangrijkste posities in de maatschappij, maar ook landgenoten die in het verleden hun sporen hebben verdiend in politiek, openbaar bestuur of bedrijfsleven en nu, vaak achter de schermen, actief zijn in besturen, raden en commissies. De lijst brengt zo de gevestigde orde in beeld, de schaduwmacht van notabelen die, zoals een ingewijde het eens uitdrukte, aan invloed zouden verliezen als ze minister werden. Want dat is een kenmerk van de bestuurlijke elite: haar leden zijn in het algemeen niet democratisch gekozen en worden niet altijd democratisch gecontroleerd.

Wat meet de ranglijst eigenlijk?
De lijst rangschikt de invloedrijkste bestuurders uit een door de Volkskrant opgebouwde database van meer dan 23 duizend personen en functies. Dit gebeurt via een netwerkanalyse, waarbij de invloed wordt berekend op basis van de positie van mensen in het totale netwerk rond de regering, als centrum van de macht. Hoe hoger iemand op de lijst staat, hoe meer kans hij of zij heeft om invloed uit te oefenen op het regeringsbeleid. De analyse wordt verricht door Christian Gulas van onderzoeksbureau FAS Research in Wenen. Het model is ontwikkeld door netwerksocioloog Wouter de Nooy (Universiteit van Amsterdam).

Waarom staan sommige evident invloedrijke mensen er niet op?
Een aantal mensen wordt om praktische redenen uitgesloten van de ranglijst. Koning Willem-Alexander (en koningin Máxima) en de leden van het kabinet zijn per definitie hors concours, want zij vormen zelf het centrum van de macht. Leden van de Tweede Kamer doen ook niet mee, omdat zij democratisch zijn gekozen (Eerste Kamerleden wel, want dat is een bijbaan). Ook buitenlandse bestuurders van Nederlandse bedrijven (zoals Nancy McKinstry van Wolters Kluwer), Nederlandse bestuurders met buitenlandse functies (zoals eurocommissaris Frans Timmermans), rijke ondernemers zonder bestuurlijke functies (zoals John de Mol) en niet bestuurlijk actieve opinieleiders (zoals Paul Scheffer) zijn uitgesloten van de lijst.

Meet de Volkskrant Top 200 dan wel het juiste? Is die bestuurlijke elite nog wel zo invloedrijk in tijden van globalisering, populisme en sociale media? Waarom staan bijvoorbeeld mensen als Matthijs van Nieuwkerk of Arjen Lubach niet op de lijst?
Een terechte vraag, want deze mensen hebben om diverse redenen ontegenzeggelijk invloed in Nederland. Maar invloed meten is lastig. Deze lijst doet dat voornamelijk door het in kaart brengen van netwerkposities, een beproefde indicatie van de feitelijke mogelijkheid tot het uitoefenen van invloed. Het alternatief is invloed meten op basis van reputaties: wie wordt als invloedrijk gezien? Ook dat heeft beperkingen, want soms zijn reputaties op niets gebaseerd.

Is de ranglijst louter gebaseerd op de uitdraai van een computerprogramma?
Nee. De basis van de Volkskrant Top 200 is de ranglijst van invloedscores uit de netwerkanalyse. Sommige organisaties spelen echter zo’n centrale rol binnen het netwerk dat zij een extra wegingsfactor hebben gekregen. Zoals De Nederlandsche Bank, een bedrijf als Shell en werkgeversorganisatie VNO-NCW.
Invloed is bovendien niet statisch omdat de samenleving voortdurend in beweging is. Daarom wordt ook de actualiteit in de lijst verwerkt. Het model weet bijvoorbeeld niet dat Paul Polman, de vertrekkende topman van Unilever, zich onmogelijk heeft gemaakt in Nederland vanwege de gehate (en mislukte) afschaffing van de dividendbelasting, of dat de oudste Nederlander uit de lijst, Frits Bolkestein (85), nog immer invloedrijk is.
Op basis van vertrouwelijke gesprekken met prominenten uit de elite en op advies van specialisten ter redactie wordt jaarlijks getracht de actuele verhoudingen achter de schermen in beeld te brengen. Ook de database waarop de lijst is gebaseerd wordt bijgewerkt.

De methode is dus nog niet perfect?
Het computermodel heeft beperkingen, zoals elk systeem. Daarom worden de meetresultaten altijd onderworpen aan een journalistieke ‘reality check’, mede op basis van de vertrouwelijke achtergrondgesprekken. Als de uitkomst van de netwerkanalyse strijdig is met de actuele stand van zaken en de inschattingen van insiders, worden de resultaten zo nodig handmatig aangepast. De Volkskrant Top 200 is een journalistiek project. Mede op basis van een wetenschappelijk model, maar toch. Elk jaar worden verbeteringen aangebracht. Het blijft dus werk in uitvoering.