OVER TRACK & TRACE

Wie wint de handelsoorlog (en wat betekent dat voor mij)?

Er is een wereldoorlog gaande. In de frontlinie staan multinationals, consumenten en grootmachten als China en de VS. Wie zijn de winnaars en verliezers? En hoe zie je die handelsoorlog terug in je kledingkast, winkelmandje of smartphone? Track & Trace gaat op onderzoek.

In 2018 dook de Volkskrant een jaar lang in de vraag 'hoe voeden we 10 miljard monden in 2050?'. Tijdens dit project stonden we stil bij de uitdagingen die klimaatverandering en bevolkingsgroei zouden bieden, zeker in Afrika. Buitenlandredacteur Carlijne Vos kwam toen tot een wrange conclusie: Afrika kan zichzelf wel voeden, als de rest van de wereld het continent een eerlijke kans zou geven.

Met Track & Trace pakken we de draad op waar we in 2019 gestopt zijn: bij de systemen die honger en ongelijkheid in stand houden. Decennia van globalisering en vrijhandel hebben niet geleid tot eerlijker welvaartsverdeling in de wereld. Integendeel: multinationals en consumenten in rijke westerse landen profiteren het meest van vrijhandelsverdragen, goedkope arbeid en lage belastingtarieven, terwijl burgers in de minst ontwikkelde delen van de wereld vaak het nakijken hebben. Het komende jaar gaan we onderzoeken waar het misgaat, hoe het anders kan en wat de rol van de consument is.

nieuwsbrief

Denk mee

Wat is de verantwoordelijkheid van belastingparadijs Nederland? Kunnen we onze welvaart eerlijker delen? Moeten we met Poetin optrekken om China een halt toe te roepen? Hoe gaan we onze groene revolutie realiseren zonder – opnieuw – slachtoffers in arme landen te maken? Kan covid-19 ook een keerpunt zijn in ons denken over globalisering? Op Track & Trace publiceren we prikkelende opiniestukken over mondialisering en vrijhandel. Wilt u een bijdrage leveren? Mail die dan naar trackentrace@volkskrant.nl, maximaal 700 woorden. Wij streven ernaar aangeboden stukken zo snel mogelijk te lezen en de auteurs over onze beslissing over publicatie online en/of in de papieren krant te informeren.

Verantwoording

De Volkskrant heeft voor dit onderzoeksproject een European Development Journalism grant van het European Journalism Centre (EJC) gekregen. Het EJC kent deze beurzen toe aan media die gedurende een lange periode en op een innovatieve manier verhalen maken over één of meerdere duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. De Volkskrant focust zich op doelstelling een en twee: het uitbannen van armoede en het uitbannen van honger.

Het EJC heeft financiering voor deze beurs gekregen van de Bill & Melinda Gates Foundation, de stichting die is opgericht en wordt voorgezeten door Bill en Melinda Gates. Noch het EJC, noch de Bill & Melinda Gates Foundation hebben inspraak in de redactionele invulling van dit project. De Volkskrant legt achteraf wel verantwoording af bij het EJC over de besteding van het ontvangen geld en de bezoekcijfers.

Colofon

Productie: Stan Putman en Carlijne Vos
Design: Titus Knegtel
Website: Martijn Eerens
Data-onderzoek: Mirza Čengić

nieuwsbrief