DATA VACCINVERDELING

De armste landen grijpen naast de vaccinaties. Dit zijn de belangrijkste grafieken

Terwijl in Nederland al wordt gefilosofeerd over een mogelijke derde prik, is er in talloze landen überhaupt geen uitzicht op een coronavaccin. Op deze pagina vindt u een overzicht van de vaccinatiesituatie in 's werelds armste en minst ontwikkelde landen.

Deze pagina wordt elke vrijdag geüpdatet.

nieuwsbrief

Hoe gaat het met vaccineren in de wereld?

In onderstaande wereldkaart is te zien hoeveel prikken er zijn toegediend per land. Om goed te kunnen vergelijken ziet u het aantal doses per 100 inwoners, van de meeste vaccins zijn twee prikken nodig.

Waar wordt het meest geprikt?

Het aantal toegediende doses coronavaccin is niet evenredig verdeeld over de continenten. In Azië loopt het vaccinatietempo weliswaar flink op, maar het blijft achter bij Europa en Noord- en Zuid-Amerika. De situatie in Afrika is het schrijnendst: op het continent waar bijna een vijfde van de wereldbevolking woont zijn amper vaccins toegediend.

Hoe zit de verhouding tussen ‘rijke’ en minder welvarende landen?

De meeste prikken zijn gezet in de landen met de hoogste inkomens of een hoog middeninkomen. Minder dan 1 procent is toegediend in lage-inkomenslanden.

Hoe is de situatie in de minst ontwikkelde landen?

In onderstaande grafiek is de vaccinatie voortgang van de ‘minst ontwikkelde’ landen te zien, een graadmeter van de Verenigde Naties. Bhutan kent een buitengewoon hoge vaccinatiegraad dankzij hulp uit buurland India. Cambodja, de nummer drie in deze lijst, sloot een overeenkomst met China

In deze grafiek ziet u hoe de minst ontwikkelde landen zich verhouden tot de rest van de wereld. Let op: deze grafiek is uitgezet op een logaritmische schaal, om een duidelijker beeld van de verhoudingen te verschaffen.

Met welke vaccins wordt er geprikt?

Er zijn verschillende programma's die vaccinaties leveren aan armere landen, waarvan het COVAX-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie het belangrijkste is. Dit programma heeft echter te kampen met leveringsproblemen van onder andere AstraZeneca. Russische en Chinese vaccins zijn vaak een uitkomst. Zo behaalden de Seychellen in korte tijd een hoge vaccinatiegraad met hulp van het Chinese vaccin Sinovac.

In het Westen wordt met name geprikt met Janssen, AstraZeneca, Pfizer en Moderna. Met name de AstraZeneca-vaccins worden ingezet in het COVAX-programma.

nieuwsbrief