Ondertussen in de kosmos

Leven op Venus? Hier staan we met de zoektocht naar buitenaards leven

Mogelijk leven op Venus ontdekt, schreven zo'n beetje alle media in binnen- en buitenland. Zou het echt? En hoe ziet dat leven er dan uit? Daphne Stam (planeetonderzoeker TU Delft) en George van Hal (wetenschapsredacteur Volkskrant) leggen uit waar wetenschappers staan met die ultieme vraag: zijn we alleen in het heelal? Presentatie: Tonie Mudde.


Luister ook op

Speel de podcast Leven op Venus? Hier staan we met de zoektocht naar buitenaards leven af op Spotify Speel de podcast Leven op Venus? Hier staan we met de zoektocht naar buitenaards leven af op Apple Podcasts Speel de podcast Leven op Venus? Hier staan we met de zoektocht naar buitenaards leven af op Castbox Speel de podcast Leven op Venus? Hier staan we met de zoektocht naar buitenaards leven af op Google Podcasts Speel de podcast Leven op Venus? Hier staan we met de zoektocht naar buitenaards leven af op Overcast Speel de podcast Leven op Venus? Hier staan we met de zoektocht naar buitenaards leven af op Pocketcasts Speel de podcast Leven op Venus? Hier staan we met de zoektocht naar buitenaards leven af op Stitcher

Meer afleveringen

Boosteren en het grimmige scenario van de omikronvariant

Maarten Keulemans wordt niet vrolijk van de omikronvariant. Zelfs als die twee keer zo onschuldig is, maar wel twee keer zo snel rondgaat, hebben we nog steeds een enorm probleem. Nog een golfje en we zijn er vanaf? Dat zit er voorlopig niet in. Moeten we dan voortaan Kerst in de zomer gaan vieren? En hoe zit het met die trage boostercampagne in Nederland? Redacteur Michiel van der Geest zocht het uit. Het helpt in ieder geval niet dat in Nederland alles langs 27 loketten moet.
play

Extra #7: Wat is er nodig om Nederland te verduurzamen?

De aarde warmt in rap tempo op, maar we doen nog steeds te weinig om dit tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt dat we door ons gedrag te veranderen de opwarming van het klimaat kunnen beperken tot maar liefst 1,5 graden. Dat is makkelijk gezegd, maar is dit wel zo simpel? Wat is er nodig om alle Nederlanders te laten verduurzamen en zo de klimaattransitie te versnellen? Hoogleraar omgevingspsychologie Linda Steg legt uit hoe we de drempel om te verduurzamen voor iedereen kunnen verlagen.
play

Extra #6: Duurzaamheid is besmettelijk

Hoe zorgen we ervoor dat elke Nederlander meehelpt de opwarming van de aarde tegen te gaan? En maken burgers zich eigenlijk wel genoeg zorgen over het klimaat? n een ideale wereld zet elke Nederlander alles op alles om de opwarming van de aarde tegen te gaan, maar de realiteit is anders. Yvonne de Kluizenaar, wetenschapper bij het sociaal en cultureel planbureau doet onderzoek naar de manier waarop we burgers kunnen helpen met verduurzamen. In deze zesde aflevering van de Ondertussen in de kosmos klimaatspecial spreekt wetenschapsredacteur van de Volkskrant Maarten Keulemans met Kluizenaar over deze, en meer grote vragen over de rol van de burger in de verduurzaming van Nederland.
play

Extra #5: Deze klimaatwetenschapper probeert al 40 jaar de wereld te redden

In deze aflevering zoomen we in op de vroege geschiedenis van het internationale klimaatbeleid. Hoe is het Intergovernmental  Panel on Climate Change, kortweg IPCC, ontstaan? En hoe reageerde destijds de internationale politiek op het nieuws dat de aarde opwarmt? De eerste generatie klimaathoogleraren werd bedreigd en verguisd. Inmiddels zijn we te laat en moeten we ons voorbereiden op een zeespiegelstijging die nog honderden jaren door zal gaan en een extreme hitte toename in Noord-Afrika en Zuid-Europa. Volgens Emeritus-hoogleraar klimaatverandering en grondlegger van het IPCC, Pier Vellinga, hebben we de eerste helft van de slag om het klimaat verloren. Maar de tweede helft kunnen we nog winnen.
play

Extra #4: Wanneer is al het ijs op de Noordpool gesmolten?

Zal er in 2045 nog nauwelijks ijs op de Noordpool liggen? En ligt ons land dan volledig onder water? Poolwetenschapper en bekende weerman Peter Kuipers Munneke doet onderzoek naar de smeltende poolkappen. Volkskrant-redacteur Maarten Keulemans heeft een goed gesprek met hem over over de Groenlandse ijskap, pinguïns op Antarctica en hoe het ruikt op de Noordpool. Maar ook over het klimaatbeleid en de dramatische gevolgen als we nu niks doen. Munneke probeert positief te blijven en hoopt op dat er in 2050 een systeem op aarde is dat onbeperkt gratis energie oplevert.
play

Extra #3: Is Nederland nog wel te redden?

Wonen we in de toekomst in drijvende huizen? Of verlaten we Nederland helemaal? Milieuwetenschapper en expert op het gebied van watermanagement en klimaatverandering Marjolijn Haasnoot doet onderzoek naar de gevolgen van de stijgende zeespiegel. In deze extra aflevering van onze wetenschapspodcast, 'Ondertussen in het Klimaat', spreekt Maarten Keulemans met haar.
play

Meteoriet of niet? De wetenschap (en lol) van ruimtestenen

Voor een stuk ruimtesteen hoef je allang niet meer naar de ruimte. Je kunt ze gewoon kopen, op internetveilingen. Hoewel de gramprijs voor die kosmisch hebbedingetjes oploopt tot vele malen die van goud, besloot wetenschapsredacteur George van Hal toch zes (kleintjes) te kopen. Maar: zijn ze ook écht? En: is dit zoiets als Pokemonkaartjes verzamelen, of kunnen wetenschappers er ook nog iets mee? Hij gaat erover in gesprek met planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet en presentator Tonie Mudde.  
play

Extra #2: Nijlpaarden op de Noordpool

Ondertussen in het klimaat: In deze extra afleveringen spreekt Maarten Keulemans met wetenschappers in aanloop naar de klimaattop in Glasgow. Dat de mens voor 100% verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde staat inmiddels wel vast. De uitstoot van CO2 is in de gehele geschiedenis van de aarde nog nooit zo snel gestegen. Hoogleraar paleocceanografie Appy Sluijs onderzoekt hoe het klimaat er lang geleden uitzag en wat dit betekent voor de toekomst van ons klimaat. Miljoenen jaren geleden liepen er op de Noordpool nijlpaarden rond. Warmt de aarde dermate op dat deze geschiedenis zich zal herhalen?
play

Extra #1: De Jaap van Dissel van het klimaat

Ondertussen in het klimaat: in deze extra afleveringen spreekt Maarten Keulemans met wetenschappers in aanloop naar de klimaattop in Glasgow. Dat de mens voor 100% in de klimaatverandering inmiddels wel vast. KNMI-wetenschapper Geert Jan van Oldenborgh probeert al jaren de stuwende hand van de opwarming achter weersextremen wiskundig te vangen. Steeds vaker heeft hij beet. Bij Time vinden ze hem zelfs een van de meest invloedrijke bewoners van de planeet.
play

Pandemie en klimaatcrisis: meer overeenkomsten dan je zou denken

Kunnen we iets van de coronacrisis leren om die andere grote mondiale crisis, de opwarmende aarde, beter aan te pakken? Jazeker! Virologen en klimaatonderzoekers zien tal van parallellen. Over waarschuwende wetenschappers, politici die niet verder kijken dan de volgende verkiezingen, en wat er ineens allemaal wél mogelijk is zodra iedereen het probleem serieus neemt.  Presentatie: Tonie Mudde Gasten: Maartje Bakker en Maartje Keulemans Eindredactie en montage: Flora den Bieman en Daan Hofstee  Eindredactie: Corinne van Duin  Muziek: Rinkie Bartels Artwork: Sophia Twigt
play