Minder Werken

Zo werk je slimmer, zodat je meer tijd overhoudt

Vol concentratie aan het werk, zodat je meer tijd overhoudt voor al die andere leuke dingen in het leven: hoe doe je dat? We praten erover met psycholoog en concentratie-expert Stefan van der Stigchel. Hij vertelt hoe je je werkdag optimaal indeelt én hoe je je voorbereidt op een taak die veel focus vraagt. (spoiler: creëer een overgangsritueel, en ja: dat mag ook een rondje op Instagram zijn.) Plus: cabaretier, schrijver en filosoof Tim Fransen deelt zijn ultieme werktip.


Luister ook op

Speel de podcast Zo werk je slimmer, zodat je meer tijd overhoudt af op Spotify

Meer afleveringen

Waarom vrije tijd zo belangrijk is (maar we die toch niet nemen)

Waarom is het zo moeilijk om een vrije dag écht vrij te laten zijn? En hoe het komt dat we ons zo vaak opgejaagd voelen? Marli Huijer, voormalig denker des vaderlands, vertelt in deze aflevering van de Minder Werken Podcast over het belang van een ritme vinden in je leven (en vertelt hoe je dat doet). En zijn we eigenlijk écht drukker dan ooit? Hoogleraar Tanja van der Lippe, schrijver van het boek Waar blijft mijn tijd?, heeft het antwoord.
play

Altijd maar dat schuldgevoel: over de worsteling van werkende ouders

Snel de kinderen wegbrengen, snel aan het werk, snel je kroost weer ophalen, snel eten, snel naar bed. Als je niet oppast is in een leven met werk en kinderen alles snel, snel, snel. Waar gaat het mis? Daarover praten we met journalist Margot C. Pol. Als experiment bleef ze een jaar thuis met haar kinderen: zou ze dan een betere moeder worden? Over haar ervaringen schreef ze Is het al zeven uur? Ook te gast is literair agent Willem Bisseling. Hij voelde zich buitengesloten als jonge vader en schreef een praktisch handboek voor zijn lotgenoten: Vader op komst.
play

Krijgen we binnenkort allemaal een basisinkomen?

Worden mensen er lui van? Of is het dé manier om ons werkende leven op een positieve manier te veranderen? In deze aflevering praten we over het basisinkomen. Volgens sommige experts zou dit ‘vrijheidsdividend’ door de coronacrisis dichterbij zijn dan ooit. Te gast zijn Frans Kerver, de eerste man in Nederland die een basisinkomen kreeg, en de 21-jarige Koen Bruning, die een indrukwekkend boek over het onderwerp schreef.
play

Thuiswerken bracht vrijheid, hoe behouden we die?

Elke dag om negen uur ’s ochtends op kantoor en om vijf uur weer uitklokken, automatenkoffie die moeilijk weg te krijgen is en een kantoortuin waarin je de concentratie niet kunt vinden. Veel mensen willen niet meer (fulltime) terug naar kantoor, maar wat is ervoor nodig om het ‘nieuwe werken’ te laten slagen? Met: ondernemer en digitale nomad Alex Malone en arbeidspsycholoog Tosca Gort.
play

Slapend geld verdienen: bestaat een passief inkomen echt?

Geld beleggen, huizen verhuren, onlinecursussen verkopen, het valt allemaal onder een passief inkomen. Maar is een passief inkomen wel zo passief als het lijkt? En hoe werkt het in de praktijk?  Ondernemer Suzanne van Duijn verdient een kwart van haar inkomen passief: er komt geld binnen, ongeacht of ze wel of niet werkt. Hoe heeft ze dit voor elkaar gekregen? ‘Als je uurtje-factuurtje werkt, zit er een limiet aan wat je kunt verdienen. Met een passief verdienmodel is je inkomen schaalbaar.’ Patrick Verwijmeren, hoogleraar corporate finance aan de Erasmus Universiteit, spreekt van een trend rond het passief inkomen én geeft advies over hoe je kunt beginnen met beleggen.
play

Een ambitieloos leven: worden we daar gelukkiger van?

Als we niet oppassen, leggen we onszelf continu torenhoge ambities op. Doel bereikt?Dan verschuiven onze ambities alweer. Het gevolg is dat we vrijwel nooit tevreden zijn met behaalde resultaten. Tijd om dit te doorbreken, maar hoe? We moeten meer stinken, drinken, bloeden, branden en dansen, zo betoogt schrijver Marian Donner in haar Zelfverwoestingsboek. Ze hekelt de prestatiemaatschappij en alle bijbehorende zelfhulpboeken, waarbij het vooral gaat om de beste versie van jezelf te worden. Uitgaan en dansen zijn volgens haar een ultieme vorm van mindfulness. ‘Je leeft volledig in het nu en bent niet bezig met morgen. Vandaar ook je kater de volgende dag.’ Ook neurowetenschapper en psycholoog Jeroen van Baar vindt dat we de touwtjes wel wat meer mogen laten vieren. Hij houdt een pleidooi voor het omarmen van middelmatigheid. Het merendeel van de mensen is nu eenmaal middelmatig, zo vertelt hij. Ook mensen die op topposities zitten. Laten we dat accepteren. Maar worden we daar echt gelukkiger van? Je hoort het in de derde aflevering van de Minder Werken Podcast.
play

Zo werk je slimmer, zodat je meer tijd overhoudt

Vol concentratie aan het werk, zodat je meer tijd overhoudt voor al die andere leuke dingen in het leven: hoe doe je dat? We praten erover met psycholoog en concentratie-expert Stefan van der Stigchel. Hij vertelt hoe je je werkdag optimaal indeelt én hoe je je voorbereidt op een taak die veel focus vraagt. (spoiler: creëer een overgangsritueel, en ja: dat mag ook een rondje op Instagram zijn.) Plus: cabaretier, schrijver en filosoof Tim Fransen deelt zijn ultieme werktip.
play

Op je 40ste met pensioen? Het kan, volgens de FIRE-beweging

Ooit had bespaarexpert Renée Lamboo flinke schulden, nu heeft ze een behoorlijk vermogen, waarmee ze belegt. Hetzelfde geldt voor CEO van De Correspondent Ernst-Jan Pfauth. In zijn vriendengroep stond hij bekend als degene met het grootste gat in zijn hand, maar nu heeft hij zijn financiën goed op orde. Het doel? Financiële onafhankelijkheid, om zo de keuzes in je leven te maken waarvan je gelukkig wordt. Maar hoe werkt het in de praktijk? En is het geen elitair streven? 'Het is zaak niet standaard mee te doen met alle maatschappelijke verwachtingen.'
play

Colofon

Presentatie: Anna van den Breemer en Madelon Meester

Montage: Rinkie Bartels