Met Groenteman in de kast

Met Groenteman in quarantaine #22: Marieke Lucas Rijneveld, schrijver

Vanuit quarantaine, niet vanuit de Volkskrant archiefkast. Gijs Groenteman belt met mensen om te vragen hoe het met hen gaat in deze bizarre tijd. Schrijver Marieke Lucas Rijneveld wilde nog een dagboek schrijven, maar de dagen zijn teveel hetzelfde. Toch schrijft ze veel, hoewel dat - als altijd - gepaard gaat met veel twijfelen en schipperen. Gelukkig heeft ze nog de nominatie voor de Booker Prize op zak.


Luister ook op

Speel de podcast Met Groenteman in quarantaine #22: Marieke Lucas Rijneveld, schrijver af op Spotify Speel de podcast Met Groenteman in quarantaine #22: Marieke Lucas Rijneveld, schrijver af op Apple Podcasts Speel de podcast Met Groenteman in quarantaine #22: Marieke Lucas Rijneveld, schrijver af op Castbox Speel de podcast Met Groenteman in quarantaine #22: Marieke Lucas Rijneveld, schrijver af op Google Podcasts Speel de podcast Met Groenteman in quarantaine #22: Marieke Lucas Rijneveld, schrijver af op Overcast Speel de podcast Met Groenteman in quarantaine #22: Marieke Lucas Rijneveld, schrijver af op Pocketcasts Speel de podcast Met Groenteman in quarantaine #22: Marieke Lucas Rijneveld, schrijver af op Podcastluisteren.nl Speel de podcast Met Groenteman in quarantaine #22: Marieke Lucas Rijneveld, schrijver af op Stitcher

Meer afleveringen

Met Groenteman in het nieuwe normaal #2: Eva Crutzen, cabaretier

In het nieuwe normaal spreekt Gijs Groenteman zijn gasten over hoe het ze daarin vergaat. Deze keer is hij op bezoek bij actrice en cabaretier Eva Crutzen. Zij kreeg de lastige opdracht een lijst te maken van liedjes die haar leven en werk bepaald hebben.
play

Met Groenteman in het nieuwe normaal #1: Merel Corduwener, illustrator

In het nieuwe normaal spreekt Gijs Groenteman zijn gasten over hoe het ze daarin vergaat. Deze keer gaat hij op bezoek in de studio van illustrator Merel Corduwener. Ze illustreert voor de Volkskrant bij de serie ‘Eenzame Uitvaart’: een eerbetoon aan eenzaam gestorven mensen. Maar ze houdt er ook van om wat luchtigers te tekenen, zoals een beffend iemand met een vaasje ervoor, voor een seksrubriek in het NRC.
play

Met Groenteman in quarantaine #37: Thomas Rosenboom, schrijver

In het nieuwe normaal spreekt Gijs Groenteman zijn gasten over hoe het ze daarin vergaat. In deze aflevering belt hij met schrijver Thomas Rosenboom. Sinds hij geen beroepsschrijver meer is, voelt hij zich lichter. Zijn geldingsdrang is hij tot zijn eigen verbazing kwijt. Hij staat wat lichtvoetiger en socialer in het leven, en is zelfs voor het eerst van zijn leven écht op vakantie geweest.
play

Met Groenteman in quarantaine #36: Maartje Willems, schrijver

In het nieuwe normaal spreekt Gijs Groenteman zijn gasten over hoe het ze daarin vergaat. Deze keer met journalist en schrijver Maartje Willems. Zij schreef een boek over de kunst van het lanterfanten, én neemt haar Instagramvolgers graag mee op hilarische rondreizen over Funda.
play

Met Groenteman in quarantaine #35: Sanne Wallis de Vries, cabaretier

Deze keer niet vanonder de hoogslaper van zijn dochter, maar vanaf een Amsterdams terrasje met cabaretier Sanne Wallis de Vries. Zij maakt zich boos over de laksheid waarmee Den Haag omspringt met de cultuursector. Deze week gaat ze daarom naar het Binnenhof om minister Van Engelshoven duidelijk te maken hoe desastreus het is als, in het bijzonder, kleine theaters droogvallen. Want, denkt Wallis de Vries, als die omvallen, kan dat onherstelbare schade toebrengen aan de hele theaterwereld.
play

Met Groenteman in quarantaine #34: Tim Knol, singer-songwriter

In het nieuwe normaal belt Gijs Groenteman met zijn gasten onder de hoogslaper van zijn dochter. Deze keer met muzikant Tim Knol, die zijn leven flink omgooide. Hij ging gezonder leven, viel 40 kilo af en wandelde veel. Door de coronacrisis maakte hij minder muziek, maar het wandelen werd juist meer. Nu combineert hij zijn beide liefdes door muzikale wandeltochten te organiseren.
play

Met Groenteman in quarantaine #33: Peggy Bouva en Maartje Duin, podcastmakers

Deze aflevering zit Gijs niet onder de hoogslaper van zijn dochter, maar in de achtertuin van Peggy Bouva. Maartje Duin maakte samen met Peggy de indringende podcastserie De plantage van onze voorouders over het slavernijverleden van hun beide families. Maartje ontdekte dat haar voorouders mede-eigenaar waren van een plantage waar de voorouders van Peggy als slaven moesten werken. Hoe verhouden zij zich 150 jaar later tot hun familiegeschiedenis, en tot elkaar? Daarover vertellen ze in gesprek met Gijs.
play

Met Groenteman in quarantaine #32: Wilfried de Jong, schrijver, radio- en theathermaker

In het nieuwe normaal belt Gijs Groenteman zijn gasten vanonder de hoogslaper van zijn dochter. Deze keer met schrijver en theatermaker Wilfried de Jong. Overdag een optimistisch man die doet wat hij leuk vindt, maar ’s nachts een donker piekeraar. Toch zit hij vol goeroe-achtige uitspraken. Deze week kwam een nieuw boek over wielrennen van hem uit: ‘De man en zijn wielerverhalen’.
play

Met Groenteman in quarantaine #31: Soundos El Ahmadi, cabaretier

Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt mensen om te vragen hoe het ze vergaat nu we langzaam uit de lockdown komen. Met de wereldwijde protesten tegen racisme ziet cabaretier Soundos El Ahmadi zich een revolutie voltrekken. 'De nieuwe generatie gaat niet meer met je in discussie of ze wel Nederlands genoeg is.'
play

Met Groenteman in quarantaine #30 (deel 2): Jaap Goudsmit, viroloog

Nog niet vanuit de archiefkast op de redactie van de Volkskrant, maar in deze aflevering is Gijs Groenteman thuis bij viroloog Jaap Goudsmit. Dit is het tweede deel van een buitengewoon interview, het eerste deel verscheen eerder deze week. Goudsmit reflecteert over virussen, de aanpak wereldwijd, de wetenschap en de vergelijking met het aids-epidemie. Het gaat volgens hem nog lang duren voordat we dit supervirus hebben doorgrond, maar de demonstraties geven hem vertrouwen in de toekomst.
play

Colofon

Presentatie en interviews: Gijs Groenteman
Montage en sound design: Daan Hofstee
Eindredactie: Corinne van Duin