Met Groenteman in de kast

#88: Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Zeikschrift), mediacriticus

‘Tijd om de onzin in 's Neerlands media aan de ka…


Luister ook op

Speel de podcast #88: Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Zeikschrift), mediacriticus af op Spotify Speel de podcast #88: Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Zeikschrift), mediacriticus af op Apple Podcasts Speel de podcast #88: Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Zeikschrift), mediacriticus af op Castbox Speel de podcast #88: Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Zeikschrift), mediacriticus af op Google Podcasts Speel de podcast #88: Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Zeikschrift), mediacriticus af op Overcast Speel de podcast #88: Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Zeikschrift), mediacriticus af op Pocketcasts Speel de podcast #88: Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Zeikschrift), mediacriticus af op Podcastluisteren.nl Speel de podcast #88: Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Zeikschrift), mediacriticus af op Stitcher

Meer afleveringen

#73: Harriet Krijgh, cellist (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Harriet Krijgh leeft voor haar muziek. Als tiener vertrok ze naar Wenen om cello te studeren, en schopte het later tot een van de beroemdste strijkkwartetten ter wereld. Op haar nieuwste album Silent Dreams speelt ze op haar cello liederen die bedoeld zijn voor zang. Gijs ging bij haar langs om erover te praten.
play

#72: Alex van Warmerdam, regisseur (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Alex van Warmerdam presenteerde deze week zijn tiende film: Nummer 10. Gijs ging bij de regisseur op bezoek in zijn werkruimte om te praten over zijn toneelstukken, schilderijen en natuurlijk zijn films. Die hebben allemaal in ieder geval één overeenkomst: het is onmiskenbaar Van Warmerdam.
play

#71: Herman Koch, schrijver (Met Groenteman in de kast)

Gijs ontvangt deze keer schrijver Herman Koch in de archiefkast op de redactie van de Volkskrant. Het wordt een prettig gesprek over schrijven, vaderschap, inspiratie en Jiskefet. En natuurlijk over zijn nieuwste boek Een film met Sophia.
play

#70: Naeeda Aurangzeb, journalist en schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Journalist en schrijver Naeeda Aurangzeb woont al bijna haar hele leven in Nederland, maar heeft dagelijks te maken met vooroordelen of pijnlijke situaties waarin ze als persoon van kleur wordt weggezet. Met die ongemakkelijke gesprekken en situaties vulde ze het boek 365 dagen Nederlander. Gijs ging bij haar langs om daarover te praten.
play

#69: Peter Römer, tv-producent en schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Peter Römer vindt zichzelf al van jongs af aan schrijver. Toch rolde hij eerst de wereld van toneel en televisie in, waar hij de tv-serie Baantjer verzon en zijn vader Piet de hoofdrol als agent De Cock gaf. Pas op zijn 60ste schreef hij zijn eerste boek in de Baantjer-reeks. Dat doet hij nog steeds, naast het schrijven van literaire thrillers. Gijs praat met hem over boeken schrijven, van de apenrots afdalen en natuurlijk over zijn beroemde acteursfamilie.
play

#68: Daniël Lohues, muzikant (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Daniël Lohues is een van de meest begiftigde singer-songwriters van Nederland én fanatiek muziekluisteraar. Gijs vroeg hem een lijst met zijn ultieme zomernummers te maken, en zocht hem op in Drenthe om die te bespreken.  Tracklist: (28.08) The Beach Boys - Wouldn’t It Be Nice (34.10) Stevie Wonder - I Don’t Know Why (38.51) Marvin Gaye & Tammi Terrell - Ain’t Nothing Like The Real Thing  (45.45) The Beatles - I’m Only Sleeping (56.20) Big Joe Turner - Shake, Rattle and Roll (59.50) Prince - If I Was Your Girlfriend (1.08.34) The Rolling Stones - Tumbling Dice (1.16.10) Georges Brassens - Chanson pour l’auvergnat (1.26.50) Robert Johnson - Terraplane Blues
play

#67: Meindert Talma, muzikant (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Meindert Talma is een uitzonderlijk en eigenzinnig liedjesschrijver en muzikant. Gijs ging bij hem langs in Groningen en vroeg hem 12 nummers uit zijn eigen werk uit te kiezen. Tracklist:  (05.53) Meindert Talma - Surhuisterveen  (11.10) Meindert Talma - De Ballade Van Jannes Van Der Wal  (21.33) Meindert Talma - Crucifix  (32.00) Meindert Talma - Apostel Johannes  (38.48) Meindert Talma - De Ploeg  (51.50) Meindert Talma - Baai Van Ambon (Simon Tahamata)  (1.00.02) Meindert Talma - Klungel Van De Jungle  (1.10.22) Meindert Talma - Domela!  (1.20.54) Meindert Talma - Versmobiel-ondernemer
play

#66: Kathelijn Hulshof, schrijver (Met Groenteman in de kast)

Kathelijn Hulshof schreef het boek Gevalletje borderline, waarin ze alle vooroordelen over de stormachtige aandoening bespreekt en onderuit haalt. Gijs nodigde haar uit in de archiefkast van de Volkskrant om erover te praten.
play

Peter R. de Vries, misdaadjournalist (24 mei 2019)

Donderdag overleed misdaadjournalist Peter R. De Vries, negen dagen na te zijn neergeschoten in het centrum van Amsterdam. In 2019 was hij te gast bij Gijs in de archiefkast op de redactie van de Volkskrant. Luister hier het interview terug.
play

#65: Roline Redmond, cultureel antropoloog en schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Roline Redmond, cultureel antropoloog en schrijver, dook voor haar boek De Doorsons in de geschiedenis van haar tot slaven gemaakte familie. Gijs ging bij haar op bezoek voor een gesprek over haar eigen activisme en levensloop, en over hoe moeilijk het was om dit boek te schrijven.   Gijs op Instagram: @metgroenteman  De Volkskrant op Instagram: @devolkskrant Meer over boeken?  www.volkskrant.nl/lezen Meer podcasts van De Volkskrant? www.volkskrant.nl/podcast Presentatie: Gijs Groenteman Redactie en montage: Daan Hofstee Eindredactie: Corinne van Duin
play

Colofon

Presentatie en interviews: Gijs Groenteman

Montage en sound design: Daan Hofstee

Eindredactie: Corinne van Duin