Met Groenteman in de kast

#79: Ruben Gowricharn, socioloog en schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Ruben Gowricharn is hoogleraar sociologie en schrijver. Zijn laatste boek De goudsmid gaat over zijn vader, een goudsmid in Paramaribo. Hij beschrijft hoe de man van succesvol vakman afzakte naar zwerver. Maar hij durft zichzelf ook aan te kijken. Hoe zijn familie heeft gereageerd op de situatie verdient niet de schoonheidsprijs. Maar heeft niet iedereen een sociale daler in de familie?


Luister ook op

Speel de podcast #79: Ruben Gowricharn, socioloog en schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Spotify Speel de podcast #79: Ruben Gowricharn, socioloog en schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Apple Podcasts Speel de podcast #79: Ruben Gowricharn, socioloog en schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Castbox Speel de podcast #79: Ruben Gowricharn, socioloog en schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Google Podcasts Speel de podcast #79: Ruben Gowricharn, socioloog en schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Overcast Speel de podcast #79: Ruben Gowricharn, socioloog en schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Pocketcasts Speel de podcast #79: Ruben Gowricharn, socioloog en schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Podcastluisteren.nl Speel de podcast #79: Ruben Gowricharn, socioloog en schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Stitcher

Meer afleveringen

#80: Anna Enquist, schrijver (met Groenteman in het nieuwe normaal)

Gijs praat met schrijfster Anna Enquist over haar nieuwste boek Sloop. Een boeiend gesprek over ouder worden, je schrap zetten tegen verdriet, moederschap en stoppen met werken. Maar ook over hoe relaties op de werkvloer toch altijd weer gebeuren, en de diepe ergernis die het 'hele coronagebeuren' bij haar opwekt.
play

#79: Ruben Gowricharn, socioloog en schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Ruben Gowricharn is hoogleraar sociologie en schrijver. Zijn laatste boek De goudsmid gaat over zijn vader, een goudsmid in Paramaribo. Hij beschrijft hoe de man van succesvol vakman afzakte naar zwerver. Maar hij durft zichzelf ook aan te kijken. Hoe zijn familie heeft gereageerd op de situatie verdient niet de schoonheidsprijs. Maar heeft niet iedereen een sociale daler in de familie?
play

#78: Ton Grote, amateurfotograaf (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Ton Grote is allround fotoliefhebber en amateurfotograaf. Zijn liefde voor fotografie en fotoboeken resulteerden pas geleden in een bijzonder eigen fotoboek: Eindhovenseweg 56. Daarvoor legde hij 2262 voorwerpen uit zijn ouderlijk huis vast. Gijs zocht hem thuis op.
play

#77: Tessa Douwstra, muzikant (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Tessa Douwstra, oftewel Luwten, won met haar album Draft dit jaar de 3voor12 Award. Gijs zocht haar op in Nijmegen voor een gesprek over maakdrift, het opgroeien in een samengesteld gezin, en gospelmuziek. Het werd een echt analyseerfeest.
play

#76: Kustaw Bessems, journalist (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Zo eens per halfjaar is het tijd voor een groot onderhoudsgesprek met Volkskrant-columnist Kustaw Bessems over de stand van ons land. Hoe staat het er nu voor met die ‘nieuwe bestuurscultuur’? Hij heeft over de bestuurlijke crisis van Nederland sinds kort ook een podcast: Stuurloos. Want als er ergens sprake is van stuurloosheid is het wel in de chaotische aanpak van de coronacrisis in Den Haag. Gijs ging bij hem langs voor een gesprek over tunnelvisie, frisse blikken, en de zorgelijke opkomst van radicaal-rechts.  Gijs op Instagram: @metgroenteman De Volkskrant op Instagram: @devolkskrant Meer over Stuurloos?  www.volkskrant.nl/stuurloos Meer podcasts van De Volkskrant? www.volkskrant.nl/podcast Presentatie: Gijs Groenteman Redactie en montage: Daan Hofstee Eindredactie: Corinne van Duin, Tom van Rooijen
play

#75: Francine Oomen, schrijver en tekenaar (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Hoe overleven we? is het nieuwste boek van schrijver en tekenaar Francine Oomen. Het is bepaald geen kinderboek, maar een heftige graphic novel, een intense blik in haar eigen binnenwereld. Gijs ging bij haar op bezoek voor een mooi gesprek over de jeugd van haar moeder, het schrijven van haar kinderboeken en waar het leven haar nu brengt.
play

#74: Chris Kijne, radiopresentator (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Chris Kijne is een radiofenomeen. Al jaren is hij niet meer weg te denken bij Radio 1-programma’s Met het Oog op Morgen of Bureau Buitenland. Achter een microfoon is hij dus gelukkig. Maar nog nooit was hij zó gelukkig als in Landelijk Noord. Gijs zocht hem daar op voor een gesprek over de Bijbel en Bob Dylan. 
play

#73: Harriet Krijgh, cellist (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Harriet Krijgh leeft voor haar muziek. Als tiener vertrok ze naar Wenen om cello te studeren, en schopte het later tot een van de beroemdste strijkkwartetten ter wereld. Op haar nieuwste album Silent Dreams speelt ze op haar cello liederen die bedoeld zijn voor zang. Gijs ging bij haar langs om erover te praten.
play

#72: Alex van Warmerdam, regisseur (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Alex van Warmerdam presenteerde deze week zijn tiende film: Nummer 10. Gijs ging bij de regisseur op bezoek in zijn werkruimte om te praten over zijn toneelstukken, schilderijen en natuurlijk zijn films. Die hebben allemaal in ieder geval één overeenkomst: het is onmiskenbaar Van Warmerdam.
play

#71: Herman Koch, schrijver (Met Groenteman in de kast)

Gijs ontvangt deze keer schrijver Herman Koch in de archiefkast op de redactie van de Volkskrant. Het wordt een prettig gesprek over schrijven, vaderschap, inspiratie en Jiskefet. En natuurlijk over zijn nieuwste boek Een film met Sophia.
play

Colofon

Presentatie en interviews: Gijs Groenteman

Montage en sound design: Daan Hofstee

Eindredactie: Corinne van Duin