Met Groenteman in de kast

#56: Daan Boom, presentator (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Of het nou een tv-programma, een theaterprogramma, of een zolderkamerconcert is: Daan Boom heeft een oerdrift om dingen te maken. Gijs zocht hem op in Utrecht om erover te praten.


Luister ook op

Speel de podcast #56: Daan Boom, presentator (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Spotify Speel de podcast #56: Daan Boom, presentator (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Apple Podcasts Speel de podcast #56: Daan Boom, presentator (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Castbox Speel de podcast #56: Daan Boom, presentator (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Google Podcasts Speel de podcast #56: Daan Boom, presentator (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Overcast Speel de podcast #56: Daan Boom, presentator (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Pocketcasts Speel de podcast #56: Daan Boom, presentator (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Podcastluisteren.nl Speel de podcast #56: Daan Boom, presentator (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Stitcher

Meer afleveringen

#61: Nicolien Mizee, schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Schrijver Nicolien Mizee bracht onlangs haar vierde boek in de serie Faxen aan Ger uit, een bundeling brieven aan haar vriend Ger Beukenkamp. Gijs ging bij haar langs voor een gesprek over leven in de bijstand, over de verworvenheden van het ouder worden en het geloof. Nicolien heeft de wil om te geloven, maar inmiddels geaccepteerd dat het ze het gewoon niet kan. En toch denkt ze vaak: wat zou Jezus hiervan vinden? Gijs op Instagram: @metgroenteman  De Volkskrant op Instagram: @devolkskrant Meer podcasts van De Volkskrant: www.volkskrant.nl/podcast Presentatie: Gijs Groenteman Redactie en montage: Daan Hofstee Eindredactie: Lotte Grimbergen
play

#60: Aafke Romeijn, muzikant en schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Muzikant en schrijver Aafke Romeijn bracht een nieuw album uit: Godzilla. Het is een vrolijke plaat, maar vol liedjes met diepzwarte teksten. Aafke heeft een enorme drang tot scheppen, maar helaas ligt haar donkere kant altijd op de loer. Wat gebeurt er als je in een depressie zakt? Aafke probeert daar woorden aan te geven.  Loop je rond met suïcidale gedachten? Bel dan met 0900-0113 of ga naar www.113.nl  Gijs op Instagram: @metgroenteman  De Volkskrant op Instagram: @devolkskrant Meer podcasts van De Volkskrant: www.volkskrant.nl/podcast Presentatie: Gijs Groenteman Redactie en montage: Daan Hofstee Eindredactie: Corinne van Duin
play

#59: Kira Wuck, schrijver (Met Groenteman in de kast!)

Dichter en schrijver Kira Wuck verloor haar ouders op jonge leeftijd, maar nog niet eerder schreef ze over haar ouders en haar eigen jeugd. In Knikkerkoning zijn haar vader en haar Finse moeder de hoofdpersonen van haar memoires. Gijs heeft een bijzonder interview  - weer vanuit de archiefkast van de Volkskrant! -  over Kira’s onvoorspelbare kindertijd in de roerige jaren zeventig en tachtig in Amsterdam. Een gesprek op Finse, bedachtzame wijze.
play

#58: Sunny Bergman, documentairemaker (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Documentairemaker Sunny Bergman maakte de documentaire Samenzwevers. Het viel haar namelijk op dat veel alternatieve en spiritueel geïnteresseerde activisten in haar eigen vriendenkring ook corona-ontkenners werden. Ze doken steeds dieper in een rabbit hole van extreemrechtse samenzweringstheorieën. En vervolgens stemden ze ook op Forum voor Democratie. Waar komt die overlap tussen spiritualiteit en complottheorieën vandaan? En wie zijn deze nieuwe complotdenkers? Samenzwevers is zondagavond 30 mei te zien op NPO2.
play

#57: Vamba Sherif, schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Schrijver Vamba Sherif publiceerde onlangs zijn autobiografie Ongekende liefde. Mijn levensverhaal verteld aan mijn dochter. Hij komt uit een invloedrijke, maar ook zeer  liefdevolle familie uit Liberia. Zijn vader was een schriftgeleerde en zijn moeder een zeer succesvolle zakenvrouw. Sherif ziet het schrijven als lichtpunt om het mooie van het leven zwaarder te laten wegen dan het verdriet. Zijn vrouw leest het boek voor aan zijn dochter. Dat kan hij zelf niet. Dat is nog te pijnlijk. Gijs zocht hem op in Groningen.
play

#56: Daan Boom, presentator (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Of het nou een tv-programma, een theaterprogramma, of een zolderkamerconcert is: Daan Boom heeft een oerdrift om dingen te maken. Gijs zocht hem op in Utrecht om erover te praten.
play

#55: Zihni Özdil, historicus en oud-Kamerlid (Met Groenteman in de kast)

Voormalig GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil schreef een vlammend betoog in de Volkskrant: ‘Mijn hele leven ben ik tegengewerkt door witte progressieve Nederlanders’. Dat maakte Gijs nieuwsgierig en hij zocht hem op in Vinkeveen. In de coronacrisis kwam Özdil zichzelf flink tegen als ‘semi-narcistische’ man van veertig met een neerslachtige inslag. Het werd een gesprek over midlife, kansenongelijkheid en de betutteling van linkse mensen voor achterstandsgroepen. En over zijn vertrek, zonder rancuneus om te kijken, bij GroenLinks.
play

#54: Theo de Feyter, kunstenaar (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Kunstenaar en archeoloog Theo de Feyter schildert en tekent het liefst buiten. Hij is bekend van zijn tekeningen en schilderijen in Syrië. Voor en na de oorlog. Schilderen is zijn manier om de wereld te begrijpen. Waar Gijs zijn interview deed? In het atelier van De Feyter, waar hij al sinds 1999 het uitzicht vanuit het raam schildert.
play

#53: Eefje Habets en Ester de Lau, donorkinderen (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Volwassen donorkinderen Eefje Habets en Ester de Lau hadden een hele sterke omgekeerde kinderwens: een vaderwens. Ze voelen een diepe hunkering om hun biologische familie te leren kennen. De vrouwen hebben er ook een podcast over: De Kwak Kwaakt. Met Gijs raken ze niet uitgepraat over hun zoektochten, dna-matches en natuurlijk het leven.
play

#52: Adriaan van Dis, schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Schrijver Adriaan van Dis noemt zichzelf een wanhopig optimist, die zijn uiterste best doet om niet bang en bitter te zijn in deze tijd. Zijn boek De wandelaar staat later dit jaar centraal bij Nederland Leest, dus ging Gijs bij hem op bezoek.
play

Colofon

Presentatie en interviews: Gijs Groenteman
Montage en sound design: Daan Hofstee
Eindredactie: Corinne van Duin