Met Groenteman in de kast

#48: Sylvana Simons, politicus (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Sylvana Simons is lijsttrekker van BIJ1. In deze drukke verkiezingsperiode maakt ze tijd vrij voor Gijs om te praten over racisme, seksisme, klimaat en gelijke verdeling van kapitaal. Want BIJ1 is volgens haar geen one-issue partij. Maar het gaat ook over haar missie, Amanda Gorman, en - natuurlijk - het leven.

Accepteer cookies van sociale media om deze inhoud te bekijken.

Heb je toestemming gegeven maar zie je geen inhoud?
Zet dan je adblocker uit.


Luister ook op

Speel de podcast #48: Sylvana Simons, politicus (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Spotify Speel de podcast #48: Sylvana Simons, politicus (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Apple Podcasts Speel de podcast #48: Sylvana Simons, politicus (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Castbox Speel de podcast #48: Sylvana Simons, politicus (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Google Podcasts Speel de podcast #48: Sylvana Simons, politicus (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Overcast Speel de podcast #48: Sylvana Simons, politicus (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Pocketcasts Speel de podcast #48: Sylvana Simons, politicus (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Podcastluisteren.nl Speel de podcast #48: Sylvana Simons, politicus (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Stitcher

Meer afleveringen

#55: Zihni Özdil, historicus en oud-Kamerlid (Met Groenteman in de kast)

Voormalig GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil schreef een vlammend betoog in de Volkskrant: ‘Mijn hele leven ben ik tegengewerkt door witte progressieve Nederlanders’. Dat maakte Gijs nieuwsgierig en hij zocht hem op in Vinkeveen. In de coronacrisis kwam Özdil zichzelf flink tegen als ‘semi-narcistische’ man van veertig met een neerslachtige inslag. Het werd een gesprek over midlife, kansenongelijkheid en de betutteling van linkse mensen voor achterstandsgroepen. En over zijn vertrek, zonder rancuneus om te kijken, bij GroenLinks.
play

#54: Theo de Feyter, kunstenaar (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Kunstenaar en archeoloog Theo de Feyter schildert en tekent het liefst buiten. Hij is bekend van zijn tekeningen en schilderijen in Syrië. Voor en na de oorlog. Schilderen is zijn manier om de wereld te begrijpen. Waar Gijs zijn interview deed? In het atelier van De Feyter, waar hij al sinds 1999 het uitzicht vanuit het raam schildert.
play

#53: Eefje Habets en Ester de Lau, donorkinderen (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Volwassen donorkinderen Eefje Habets en Ester de Lau hadden een hele sterke omgekeerde kinderwens: een vaderwens. Ze voelen een diepe hunkering om hun biologische familie te leren kennen. De vrouwen hebben er ook een podcast over: De Kwak Kwaakt. Met Gijs raken ze niet uitgepraat over hun zoektochten, dna-matches en natuurlijk het leven.
play

#52: Adriaan van Dis, schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Schrijver Adriaan van Dis noemt zichzelf een wanhopig optimist, die zijn uiterste best doet om niet bang en bitter te zijn in deze tijd. Zijn boek De wandelaar staat later dit jaar centraal bij Nederland Leest, dus ging Gijs bij hem op bezoek.
play

#51: Merijn Scholten, cabaretier (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Cabaretier Merijn Scholten kan natuurlijk het theater het afgelopen jaar niet in. Gelukkig vond hij snel een nieuw podium: Instagram. Hier doet hij typetjes en minisketches van 1 minuut, waar ook uw podcasthost Gijs aan moest geloven.
play

#50: Roel Coutinho, microbioloog (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Voormalig RIVM-directeur Roel Coutinho schreef het boek Vaxx over hoe vaccins zijn ontstaan en hoe ze onze wereld beter hebben gemaakt. Gijs ging bij hem op bezoek om over het boek te praten. Ze zitten niet bij Coutinho thuis, maar aan de overkant in de tuin van een kerk. Met de soundtrack van vogels, heel kort een schuurmachine en kerkklokken, luister je naar een mooi gesprek over hoe we ons wapenen tegen infectieziekten als corona, aids, sars en ebola. En welke rol Coutinho hier zelf in speelde.
play

#49: Loes Wijnhoven, muzikant en schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Loes Wijnhoven vormt samen met haar tweelingzus de band Clean Pete. Maar onlangs verscheen ook haar debuut als schrijver: het boek ‘De hotelgids’, een komisch- filosofische zoektocht naar liefde en de zin van het leven. Gijs zocht haar op in haar woonplaats Nijmegen.
play

#48: Sylvana Simons, politicus (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Sylvana Simons is lijsttrekker van BIJ1. In deze drukke verkiezingsperiode maakt ze tijd vrij voor Gijs om te praten over racisme, seksisme, klimaat en gelijke verdeling van kapitaal. Want BIJ1 is volgens haar geen one-issue partij. Maar het gaat ook over haar missie, Amanda Gorman, en - natuurlijk - het leven.
play

#47: Jaap Goudsmit en Kustaw Bessems, viroloog en journalist (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Het is niet de eerste keer dat viroloog Jaap Goudsmit te gast is in deze podcast. Toch moest hem nog wat van het hart over de vaccinatiestrategie van Nederland, nu het einde van de coronacrisis voorzichtig in beeld begint te komen. Gijs ging bij hem op bezoek, samen met Volkskrantjournalist Kustaw Bessems. Samen bespreken ze dit wonderlijke moment in de geschiedenis, de bestuurlijke wanorde, de rol van de technologie in deze crisis en dat er een symbolisch einde van deze crisis moet worden uitgeroepen.
play

#46: Maarten en Billie Slagboom, vader en dochter (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Vader en dochter Maarten en Billie Slagboom zijn eraan verknocht: het speuren naar en het vastleggen van verlaten en verstilde plekken. Resultaat: een prachtig fotoboek genaamd ‘Hier woont alleen de tijd’. Gijs ging bij ze op bezoek om erover te praten.
play

Colofon

Presentatie en interviews: Gijs Groenteman
Montage en sound design: Daan Hofstee
Eindredactie: Corinne van Duin