Met Groenteman in de kast

#42: Jaap Goudsmit, viroloog (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Jaap Goudsmit schreef het boek ‘Vrij van corona’. Reden voor een inzichtelijk marathoninterview met deze hoogleraar epidemiologie en infectieziekten aan de Harvard Public School of Health en wetenschappelijk directeur van het Human Vaccines Project. Gijs praat met hem over het gebrek aan leiding in deze crisis in Nederland, de Kafkaiaanse structuur van het vaccinatiebeleid en de bizarre zuinige inkoop van Europa van de vaccins. Waar blijft het Deltaplan voor deze crisis, vraagt Goudsmit zich af?


Luister ook op

Speel de podcast #42: Jaap Goudsmit, viroloog (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Spotify Speel de podcast #42: Jaap Goudsmit, viroloog (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Apple Podcasts Speel de podcast #42: Jaap Goudsmit, viroloog (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Castbox Speel de podcast #42: Jaap Goudsmit, viroloog (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Google Podcasts Speel de podcast #42: Jaap Goudsmit, viroloog (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Overcast Speel de podcast #42: Jaap Goudsmit, viroloog (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Pocketcasts Speel de podcast #42: Jaap Goudsmit, viroloog (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Podcastluisteren.nl Speel de podcast #42: Jaap Goudsmit, viroloog (Met Groenteman in het nieuwe normaal) af op Stitcher

Meer afleveringen

#77: Tessa Douwstra, muzikant (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Tessa Douwstra, oftewel Luwten, won met haar album Draft dit jaar de 3voor12 Award. Gijs zocht haar op in Nijmegen voor een gesprek over maakdrift, het opgroeien in een samengesteld gezin, en gospelmuziek. Het werd een echt analyseerfeest.
play

#76: Kustaw Bessems, journalist (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Zo eens per halfjaar is het tijd voor een groot onderhoudsgesprek met Volkskrant-columnist Kustaw Bessems over de stand van ons land. Hoe staat het er nu voor met die ‘nieuwe bestuurscultuur’? Hij heeft over de bestuurlijke crisis van Nederland sinds kort ook een podcast: Stuurloos. Want als er ergens sprake is van stuurloosheid is het wel in de chaotische aanpak van de coronacrisis in Den Haag. Gijs ging bij hem langs voor een gesprek over tunnelvisie, frisse blikken, en de zorgelijke opkomst van radicaal-rechts.  Gijs op Instagram: @metgroenteman De Volkskrant op Instagram: @devolkskrant Meer over Stuurloos?  www.volkskrant.nl/stuurloos Meer podcasts van De Volkskrant? www.volkskrant.nl/podcast Presentatie: Gijs Groenteman Redactie en montage: Daan Hofstee Eindredactie: Corinne van Duin, Tom van Rooijen
play

#75: Francine Oomen, schrijver en tekenaar (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Hoe overleven we? is het nieuwste boek van schrijver en tekenaar Francine Oomen. Het is bepaald geen kinderboek, maar een heftige graphic novel, een intense blik in haar eigen binnenwereld. Gijs ging bij haar op bezoek voor een mooi gesprek over de jeugd van haar moeder, het schrijven van haar kinderboeken en waar het leven haar nu brengt.
play

#74: Chris Kijne, radiopresentator (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Chris Kijne is een radiofenomeen. Al jaren is hij niet meer weg te denken bij Radio 1-programma’s Met het Oog op Morgen of Bureau Buitenland. Achter een microfoon is hij dus gelukkig. Maar nog nooit was hij zó gelukkig als in Landelijk Noord. Gijs zocht hem daar op voor een gesprek over de Bijbel en Bob Dylan. 
play

#73: Harriet Krijgh, cellist (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Harriet Krijgh leeft voor haar muziek. Als tiener vertrok ze naar Wenen om cello te studeren, en schopte het later tot een van de beroemdste strijkkwartetten ter wereld. Op haar nieuwste album Silent Dreams speelt ze op haar cello liederen die bedoeld zijn voor zang. Gijs ging bij haar langs om erover te praten.
play

#72: Alex van Warmerdam, regisseur (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Alex van Warmerdam presenteerde deze week zijn tiende film: Nummer 10. Gijs ging bij de regisseur op bezoek in zijn werkruimte om te praten over zijn toneelstukken, schilderijen en natuurlijk zijn films. Die hebben allemaal in ieder geval één overeenkomst: het is onmiskenbaar Van Warmerdam.
play

#71: Herman Koch, schrijver (Met Groenteman in de kast)

Gijs ontvangt deze keer schrijver Herman Koch in de archiefkast op de redactie van de Volkskrant. Het wordt een prettig gesprek over schrijven, vaderschap, inspiratie en Jiskefet. En natuurlijk over zijn nieuwste boek Een film met Sophia.
play

#70: Naeeda Aurangzeb, journalist en schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Journalist en schrijver Naeeda Aurangzeb woont al bijna haar hele leven in Nederland, maar heeft dagelijks te maken met vooroordelen of pijnlijke situaties waarin ze als persoon van kleur wordt weggezet. Met die ongemakkelijke gesprekken en situaties vulde ze het boek 365 dagen Nederlander. Gijs ging bij haar langs om daarover te praten.
play

#69: Peter Römer, tv-producent en schrijver (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Peter Römer vindt zichzelf al van jongs af aan schrijver. Toch rolde hij eerst de wereld van toneel en televisie in, waar hij de tv-serie Baantjer verzon en zijn vader Piet de hoofdrol als agent De Cock gaf. Pas op zijn 60ste schreef hij zijn eerste boek in de Baantjer-reeks. Dat doet hij nog steeds, naast het schrijven van literaire thrillers. Gijs praat met hem over boeken schrijven, van de apenrots afdalen en natuurlijk over zijn beroemde acteursfamilie.
play

#68: Daniël Lohues, muzikant (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Daniël Lohues is een van de meest begiftigde singer-songwriters van Nederland én fanatiek muziekluisteraar. Gijs vroeg hem een lijst met zijn ultieme zomernummers te maken, en zocht hem op in Drenthe om die te bespreken.  Tracklist: (28.08) The Beach Boys - Wouldn’t It Be Nice (34.10) Stevie Wonder - I Don’t Know Why (38.51) Marvin Gaye & Tammi Terrell - Ain’t Nothing Like The Real Thing  (45.45) The Beatles - I’m Only Sleeping (56.20) Big Joe Turner - Shake, Rattle and Roll (59.50) Prince - If I Was Your Girlfriend (1.08.34) The Rolling Stones - Tumbling Dice (1.16.10) Georges Brassens - Chanson pour l’auvergnat (1.26.50) Robert Johnson - Terraplane Blues
play

Colofon

Presentatie en interviews: Gijs Groenteman

Montage en sound design: Daan Hofstee

Eindredactie: Corinne van Duin