Podcast

Met Groenteman in de kast

In Met Groenteman in de kast gaat Gijs Groenteman iedere week in gesprek met iemand die hem op de een of andere manier heeft verwonderd of is opgevallen. Opgenomen in de illustere archiefkast op de redactie van de Volkskrant.

Afleveringen

Met Groenteman in de kast

#87: Midas Dekkers, bioloog

Nog nooit voelde een iemand zich zo thuis in de archiefkast bij Gijs als bioloog en schrijver Midas Dekkers. In deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast praat hij over de schoonheid van het archiveren, zijn deskundigheid op het gebied van Zuidoost-Aziatische zoetwaterkogelvissensystematiek, en nog veel meer.

Met Groenteman in de kast

#86: Massih Hutak, schrijver

Amsterdam-Noord noemt hij zijn surrogaatmoeder. Naast Tupac. Deze week te gast in Met Groenteman in de kast: schrijver en rapper Massih Hutak over zijn strijd tegen de gentrificatie van zijn geliefde stadsdeel Amsterdam-Noord.

Met Groenteman in de kast

#85: Jessica Voeten, journalist

Het was een bizar en pijnlijk toeval bij de uitreiking van de P.C. Hooftprijs aan schrijver Marga Minco eerder dit jaar. De voorzitter van de P.C. Hooft-stichting bleek een nazaat van de familie die het familiebezit van Minco tijdens de oorlog toe-eigende. Minco’s dochter, Jessica Voeten, is deze week te gast bij Gijs in de archiefkast om te praten over de kwestie en de heruitgave van Minco’s beroemde verhaal Het adres.

Met Groenteman in de kast

#84: Bertolf, singer-songwriter

Gijs en zijn gast van deze week hebben iets gemeen: hun tomeloze bewondering voor die vier jongens uit Liverpool. Voor Bertolf begon het op zijn 14e, en het is alleen maar groter geworden. In deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast praten hoor je waarom The Beatles zo bijzonder zijn en speelt Bertolf een liedje van zijn laatste album.

Met Groenteman in de kast

#83: Shady El-Hamus, regisseur

Met zijn debuutfilm De Libi is hij met donderend geraas de Nederlandse filmwereld binnengestormd. Regisseur Shady El-Hamus zit deze week in de archiefkast bij Gijs Groenteman om te praten over die nieuwe film, tegenwind opzoeken, en hoe hij vol zelfvertrouwen is opgevoed.

Met Groenteman in de kast

#82: Erik van Lieshout, kunstenaar

Hij maakt schilderijen, tekeningen, films en installaties, maar hoe zijn werk precies te omschrijven is, daar kan Gijs Groenteman zijn vinger ook niet op leggen. Deze week in Met Groenteman in de kast: kunstenaar Erik van Lieshout.

Met Groenteman in de kast

#81: Else-Marie van den Eerenbeemt, familietherapeut

Waar voor velen familierelaties complex of ingewikkelds zijn, weet Else-Marie van den Eerenbeemt ze in klare taal uit te leggen. Al decennia is ze familietherapeut en specialist op het gebied van familieverhoudingen. In deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast is ze te gast om daarover te praten.

Met Groenteman in de kast

#80: Peter R. de Vries, misdaadjournalist

Als klein jongetje raapte hij al de krant van de mat om zo snel mogelijk alle misdaadnieuwtjes te lezen. Zijn vak past van nature bij hem, denkt misdaadjournalist Peter R. De Vries. Hij is in deze podcast te gast bij Gijs Groenteman in de archiefkast, en praat over volhardend zijn, zijn opvoeding, hoe hij Joran van der Sloot nooit heeft kunnen doorgronden, en meer.

Met Groenteman in de kast

#79: Pepijn Lanen, rapper

Hij is rapper in een van Nederlands meest succesvolle hiphopgroepen, schrijver, podcastmaker en hij heeft zijn eigen platenlabel. Kortom, Pepijn Lanen, alias Faberyayo, is ontzettend productief. Hij schuift aan bij Gijs in de archiefkast om te praten over zijn nieuwe boek, het vaderschap en zijn scheppingsdrift.

Met Groenteman in de kast

#78: Hugo Koolschijn, acteur

Zijn hele leven staat hij al op het toneel, en nog steeds speelt hij de ene voorstelling na de andere. Toch vond hij het nu tijd om zijn levensverhaal op te schrijven in een boek, dat ook niet geheel toevallig ‘Voorstellingen’ heet. Deze week bij Gijs Groenteman in de archiefkast: acteur Hugo Koolschijn.