Podcast

Liefdesbrieven van een kampbeul

De beruchte SS’er Willem van der Neut schreef na de oorlog liefdesbrieven vanuit de gevangenis. Zijn zoon Fokko leest ze pas jaren later, als hij zelf al met pensioen is. Het is het begin van een zoektocht. Wie was zijn vader? Waarom nam hij na zijn ontsnapping uit de gevangenis nooit meer contact met hem op? Je hoort het in de voorgelezen versie van Liefdesbrieven van een kampbeul. Geschreven door Rik Kuiper, ingesproken door Gijs Scholten van Aschat.

go-to-spotify go-to-apple-podcasts

I. De doos van Pandora

Fokko zag zijn vader, de beruchte SS’er Willem van der Neut, voor het laatst toen hij zeven was. Na de ontsnapping hoorde hij nooit meer iets van hem. Veel later kreeg hij de liefdesbrieven in handen, die zijn vader vanuit de gevangenis aan zijn moeder stuurde. En zo begint een zoektocht. Wie was zijn vader?
play

II. Beul in Amersfoort

Van der Neut werkt in Kamp Amersfoort, waar hij gevangenen martelt en verliefd wordt op Erika.
play

III. Het Bijzonder Gerechtshof

Van der Neut bekent voor de rechter gruweldaden, maar toont weinig berouw. Is hij simpelweg in- en inslecht? 
play

IV. Zeven jaar eenzaamheid

Vanuit de gevangenis schrijft Van der Neut Erika. Hij mist haar, hij zou zo graag hun zoontje zien opgroeien. Bijna krijg je medelijden.
play

V. De ontsnapping

Van der Neut ontsnapt. Het lijkt een film: klungelende bewakers, een vooropgezet plan, en... zeven keiharde misdadigers op vrije voeten.
play

VI. Uslar

Na zijn ontsnapping bouwt Van der Neut in Duitsland een nieuw leven op. Hij wordt een 'goede vader', maar voor andere kinderen. Wat was het nut van deze zoektocht?
play

Bonus: In gesprek met Fokko Dettmer en Rik Kuiper

Hoofdpersoon Fokko Dettmer en journalist Rik Kuiper praten met presentator Emma Curvers na over het verhaal waar zij drie jaar geleden aan begonnen. Waarom koos Fokko ervoor om op het verzoek van Rik in te gaan? En hoe was het om de geschiedenis die hij zo lang verborgen hield, in de krant te zien staan? 
play