Koorts

Nog steeds geen Wopke-effect

Maandag kwam de traditionele campagnekrant van de Telegraaf uit. Hoe brengen de partijen het er vanaf? En is het überhaupt een goed idee, een lijsttrekker tot hoofdredacteur maken? Ook de doorrekeningen van de partijprogramma's komen ter sprake: wat klopt er van de ruk naar links van de VVD? En langzaam kruipt het coronavirus de campagne in. D66 is voor meer vrijheid, maar kunnen ze het waarmaken in de Tweede Kamer? En Hoekstra valt tegen in de campagne, is er sprake van een self fulfilling prophecy of is hij toch te onervaren?

Accepteer cookies van sociale media om deze inhoud te bekijken.

Heb je toestemming gegeven maar zie je geen inhoud?
Zet dan je adblocker uit.


Luister ook op

Speel de podcast Nog steeds geen Wopke-effect af op Spotify Speel de podcast Nog steeds geen Wopke-effect af op Apple Podcasts Speel de podcast Nog steeds geen Wopke-effect af op Stitcher

Meer afleveringen

Toch niet alleen maar nette mensen bij D66

De formatiedeur van Tjeenk Willink zit potdicht, toch gebeurde er deze week genoeg in Den Haag. D66 zat in de maag met kersvers kamerlid Sidney Smeets. Hoe gaat dat eigenlijk, het rekruteren van Kamerleden? Weten ze wat hen te wachten staat? Ook komt Hugo de Jonge ter sprake, de zwalkende minister moest weer een pittig coronadebat voeren. Uit Volkskrant-onderzoek van Peter Kanne blijkt dat de achterban van veel partijen met Rutte verder wil. Hoe gaat Tjeenk Willink hiermee om? Hoe gaat hij een bestuurscultuur veranderen met dezelfde leider?
play

Leugentjes om bestwil zijn opeens brisant

De wederopstanding van Rutte na het Paasweekend was wonderbaarlijk. Hoe komt hij toch altijd overal mee weg? Kamervoorzitter Khadija Arib werd deze week weggestemd, is dat weer een voorbeeld van de Haagse achterkamertjespolitiek? Raoul du Pré legt uit hoe de ergernis rond Arib zich heeft opgebouwd. En bij het CDA is een patstelling ontstaan: niemand weet wat Pieter Omtzigt wil en de partij kan niet bewegen zonder zijn toestemming.
play

Wie wil er nog met Rutte gezien worden?

Het podcastpanel en de rest van Nederland zagen donderdag de ontmanteling van het systeem Rutte. De demissionair premier was vermoeid, aangeslagen en afwezig. Maar hoewel de Tweede Kamer helemaal klaar met hem was, werd de trekker niet overgehaald. Is er een kabinet zonder Rutte mogelijk? En durft iemand binnen de VVD hem te vertellen dat hij beter kan opstappen? Sigrid Kaag was pislink, is het geloofwaardig als ze opnieuw naast Rutte gaat zitten? Dit en meer in de nieuwe aflevering van Koorts.
play

Een knotsgekke dag in Den Haag

In deze aflevering van Koorts uiteraard aandacht voor de blunder van Kajsa Ollongren. Het podcastpanel is unaniem: Rutte kan dit niet meer laconiek wegwuiven. Welke functie bekleedt hij in dit proces eigenlijk? Zonder de Koning zou het formatieproces transparanter worden, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Een formateur met meer afstand zou een oplossing kunnen zijn. En waarom was Pieter Omtzigt eigenlijk een agendapunt? Wie wil er van hem af?
play

Is het dan nu tijd om aan een linkse fusie te denken?

Alle regeringspartijen zijn overeind gebleven en alle oppositiepartijen zijn afgestraft. Is dat het corona-effect? Forum voor Democratie lijkt in ieder geval van het virus te profiteren. Wat kunnen we verwachten van die partij? En op links is het een slagveld. Is het dan nu tijd om aan een fusie tussen de PvdA en GroenLinks te gaan denken?
play

Moeten we dit jaar strategisch stemmen?

De verkiezingen zijn begonnen, Sheila Sitalsing, Pieter Klok, Raoul du Pré en Gijs Groenteman bespreken de peilingen. Sigrid Kaag breekt met het adagium 'regeren is halveren' en gaat misschien het CDA voorbij. Hoe heeft ze dat gedaan? En hoe komt het dat de VVD de coronabonus is kwijtgeraakt? Wat ook opvalt: Pieter Omtzigt lijkt in zijn eentje eigen campagne te voeren, Hoekstra gaf al toe niet precies te weten waar hij uithangt. En we bespreken de vraag of strategisch stemmen verstandig is.
play

Wat wil Volt nu eigenlijk?

De televisiedebatten domineerden de verkiezingsweek: we zagen een woedende Wilders na een vraag over Dion Graus. Baudet had een soort inzinking voor hij de studio van Jinek verliet en Kaag en Ploumen hadden een interessant gesprek voor de kiezer op links. Sheila Sitalsing, Raoul du Pré, Pieter Klok en Gijs Groenteman bespreken wat voor soort debat het beste werkt. En nieuwkomer Volt komt aan bod. Is deze jonge partij een soort radicale D66? Na lezing van het verkiezingsprogramma rijst de vraag: wat willen ze eigenlijk?
play

Nog steeds geen Wopke-effect

Maandag kwam de traditionele campagnekrant van de Telegraaf uit. Hoe brengen de partijen het er vanaf? En is het überhaupt een goed idee, een lijsttrekker tot hoofdredacteur maken? Ook de doorrekeningen van de partijprogramma's komen ter sprake: wat klopt er van de ruk naar links van de VVD? En langzaam kruipt het coronavirus de campagne in. D66 is voor meer vrijheid, maar kunnen ze het waarmaken in de Tweede Kamer? En Hoekstra valt tegen in de campagne, is er sprake van een self fulfilling prophecy of is hij toch te onervaren?
play

Is het lijsttrekkersdebat dood?

Werkt een lijsttrekkersdebat nog wel als men het vooral met elkaar eens is? Het format van het Radio 1-debat was in ieder geval beter dan de zouteloze stellingen van RTL, vinden Sheila Sitalsing, Pieter Klok, Raoul du Pré en Gijs Groenteman. Met als uitzondering de confrontatie met de ‘gewone’ Nederlander. Wilders tierde als vanouds, al is hij inmiddels een beetje een meubelstuk geworden. Klaver kwam niet goed uit de verf, is hij zijn shine van vier jaar geleden kwijt? En Rutte, kwam hij er een beetje uit zonder duidelijke tegenstander? We bespreken het in Koorts de podcast.
play

Met de Partij voor de Dieren kun je het bijna niet oneens zijn

De consistente boodschap van de Partij voor de Dieren heeft hen al heel wat zetels opgeleverd. Het is een serieuze kandidaat geworden voor de linkse stemmer. Hoe is de partij zo ver gekomen? En: door het coronavirus spelen de campagnes zich deze verkiezingen nog meer online af. Hoe pakken partijen dit aan? We bespreken de uitkomsten van een Volkskrant-onderzoek over de digitale campagnes met verslaggever Frank Hendrickx.
play