Podcast

Dit is de Toekomst

Hoe ziet onze toekomst eruit? Zes bekende auteurs lieten zich inspireren door topwetenschappers, en schreven naar aanleiding daarvan een verhaal voor de Volkskrant. Hier hoor je hun verhalen, en interviews met de schrijvers en wetenschappers.

Afleveringen

Dit is de Toekomst

Arnon Grunberg - De beslissers

Hoe ziet onze toekomst eruit? Deze keer vroegen we het aan schrijver Arnon Grunberg. Zijn verhaal speelt in het jaar 2071, wanneer wij niet meer zelf de baas zijn over onze levens, maar apparaatjes genaamd Beslissers.

Dit is de Toekomst

Arnon Grunberg en Vanessa Evers (hoogleraar robotica)

In de zesde en laatste aflevering van Dit is de Toekomst: schrijver Arnon Grunberg en Vanessa Evers, hoogleraar robotica aan de Universiteit Twente, over hoe we in de toekomst kunnen gaan leven met kunstmatige intelligentie.

Dit is de Toekomst

Marieke Lucas Rijneveld - De buitenaardelingen

Hoe ziet de toekomst eruit? Deze keer vroegen we het aan schrijver Marieke Lucas Rijneveld. Haar verhaal is er een over buitenaards leven, waarin huzarensalade en octopussen een grote rol spelen.

Dit is de Toekomst

Jan van Aken - Proximale falanx

Hoe ziet de toekomst eruit? Deze keer vroegen we het aan schrijver Jan van Aken. Hij schets in zijn verhaal een situatie waarin heel West-Nederland onder water staat.

Dit is de Toekomst

Jan van Aken en Wieger Wamelink (exobioloog)

In de vierde aflevering van Dit is de Toekomst: schrijver Jan van Aken en Wieger Wamelink, exobioloog aan de universiteit Wageningen, over wat een natuurramp met ons eten zou doen.

Dit is de Toekomst

Maxim Februari - Kind tussen twee culturen

Hoe ziet de toekomst eruit? Deze week vroegen we het aan schrijver en filosoof Maxim Februari. Hij schreef een verhaal over Toekie, een groot microbioloog in spe die bij haar ouders woont, en daar, op haar slaapkamer, iets lijkt te kweken waar haar ouders nogal van schrikken…

Dit is de Toekomst

Maxim Februari en John van der Oost (microbioloog)

In de derde aflevering van Dit is de Toekomst: Maxim Februari en John van der Oost, microbioloog aan de universiteit Wageningen, over genetisch knippen en plakken.

Dit is de Toekomst

Jan Terlouw - Mevrouw de president

Hoe ziet de toekomst eruit? We vroegen het deze week aan schrijver Jan Terlouw, die een wereld voor zich ziet waarin Elizabeth, als president van de Verenigde Staten, de wereld van een klimaatcrisis redt door daadkrachtig leiderschap.

Dit is de Toekomst

Jan Terlouw en Janka Stoker (hoogleraar leiderschap)

In de tweede aflevering van Dit is de Toekomst: Jan Terlouw en Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering aan de Rijksuniversiteit Groningen, over de eigenschappen van vrouwelijke leiders.

Dit is de Toekomst

Hanna Bervoets - Superpositie

Hoe ziet de toekomst eruit? We vroegen het aan schrijver Hanna Bervoets, die beschrijft hoe de quantummechanica een wel héél belangrijke rol speelt in het leven van de jonge Billy.