De kamer van Klok

Uitzetting van Tom Vennink uit Rusland: ongrijpbaar en intimiderend

Correspondent van de Volkskrant Tom Vennink werd deze week Rusland uitgezet. Tot 2025 mag hij niet terug naar huis en moet hij zijn vriendin én zijn journalistieke werk daar achterlaten. Waarom zijn de pijlen van Moskou juist op hem gericht? Vennink praat erover met het vaste podcastpanel van de Volkskrant en met de Haagse redacteuren Ariejan Korteweg en Raoul du Pré. Verder hebben we het over het afschaffen van de ‘lobbypas’, die oud-medewerkers toegang geeft tot de Tweede Kamer maar ondertussen is uitgegroeid tot symbool voor toegang tot de macht. En: voor het eerst in acht maanden is er voorzichtig enthousiasme over de formatie.


Luister ook op

Speel de podcast Uitzetting van Tom Vennink uit Rusland: ongrijpbaar en intimiderend af op Spotify Speel de podcast Uitzetting van Tom Vennink uit Rusland: ongrijpbaar en intimiderend af op Apple Podcasts Speel de podcast Uitzetting van Tom Vennink uit Rusland: ongrijpbaar en intimiderend af op Stitcher

Meer afleveringen

Het AOW-populisme van de oppositie

Niemand is zo goed in het temmen van de Tweede Kamer als Mark Rutte, dat bleek afgelopen week weer uit de Kamerdebatten. Volgens Sheila Sitalsing doet het kabinet aan ‘AOW-populisme’ en ze legt uit waarom dit een slecht idee is. Verder was het een lastige week voor Kamervoorzitter Vera Bergkamp, want er wordt een hoop geklaagd over de opgewonden toon in de Kamer. Deze week greep Bergkamp in. Groeit zij in haar rol of blijft het behelpen? Verder belt ons podcastpanel met Arnout Brouwers over de prangende en ingewikkelde situatie in Oekraïne. Poetin heeft onmogelijke eisen gesteld. Welke oplossing zal hij niet als een nederlaag zien?
play

De imposante kwistigheid van Rutte IV

Terwijl volksstammen nog aan het bijkomen zijn van de bezuinigingsdrift van Rutte I en II, kan het bij zijn vierde kabinet allemaal niet op. Wanneer is deze economische omslag gemaakt, vraagt chef politieke redactie Raoul du Pré zich af? Wordt straks voor elke boze burger de portemonnee getrokken? Verder verheugt het panel zich op het nieuwe elan van D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. Aan de telefoon is correspondent in Groningen Jurre van den Berg. In die provincie is de laatste weken een sterk staaltje bestuurlijke onnozelheid vertoond. Met een nog dieper Gronings wantrouwen naar Den Haag als gevolg.
play

Het nieuwe kabinet: een wonderlijke mix van vakkennis en inhoudelijke leegte

De namen van het nieuwe kabinet zijn bekend en het podcastpanel neemt de opvallendste door. Het is een mengeling van ervaren politici en buitenstaanders. De nieuwe gezichten geven een ietwat geforceerd nieuw elan en brengen het risico mee dat het Haags geheugen flink afbrokkelt. Sheila Sitalsing is desalniettemin optimistisch: ‘Dit wordt een heel leuk kabinet’. En: Gijs belt met onze correspondent in Parijs, Eline Huisman, over de felle uitspraken van president Macron over het bewust sarren van anti-vaxxers in Frankrijk.
play

Het Kamer van Klok Kerstspel: wie wordt de persoon van het jaar?

Nog nooit was de politiek zo van invloed op ons dagelijks leven als dit jaar. En hoe ervaart Nederland dat? Laconieker dan ooit? Of is het land momenteel in rouw gedompeld en hangt er een unheimische sfeer? Want hoe zal het dit jaar gaan aan de kersttafel met vrienden en familie? De meningenkloof wordt steeds dieper. Gijs Groenteman speelt ‘Het kamer van Klok kerstspel’ en geeft het panel en de vaste gasten van de show hun ‘persoon van het jaar’. Presentatie: Gijs Groenteman Vaste tafelgasten: Pieter Klok en Sheila Sitalsing Vrienden van de show: Raoul du Pre, Natalie Righton, Ariejan Korteweg en Frank Hendrikx  Eindredactie en montage: Daan Hofstee Eindredactie: Corinne van Duin         
play

Daar is het dan: het regeerakkoord

Deze podcast begon ooit met de verkiezingen en nu - bijna een jaar later - is het zover: een regeerakkoord. Sheila Sitalsing leest er deemoed in tegenover de verkreukelde groepen van Nederland en ziet tot haar vreugde veel reparaties voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Pieter Klok mist een stevige visie op het functioneren van de overheidsinstituten. In het dossier stikstof is veel onduidelijk en staan D66 en CDA nog steeds lijnrecht tegenover elkaar. Raoul du Pré verbaast zich over de ideologische ommezwaai van de liberale Rutte. Op heel veel punten heeft Kaag haar zin gekregen. En zagen we niet toch nog wat onderhuidse spanning tussen deze twee partijleiders?
play

Rutte IV zet alle sluizen open

Raoul du Pré is helemaal nerveus nu het eindspel eindelijk in zicht is. Eén ding is zeker: Rutte heeft straks heel veel geld voor alle sectoren. Ook het aantal ministersposten zal  hoger dan ooit zijn. Krijgt Sigrid Kaag het belangrijke Ministerie van Financiën? Of wordt het Klimaat? En komt VVD'er Jeanine Hennis terug naar Den Haag? Deze week een extra gast in De kamer van Klok: kunstredacteur Wieteke van Zeil windt zich op over de aankoop van de nieuwe Rembrandt. Was dit wel de beste keuze nu de cultuursector door de coronacrisis zo in zwaar weer is? Welke musea hadden we kunnen redden met 175 miljoen? Het is een dubieus afscheidscadeautje van de stuntelige cultuurminister Ingrid van Engelshoven.
play

#hugomoetblijven en dat wil hij zelf ook

Het podcastpanel heeft het deze keer uitgebreid over de CDA-mastodonten die Hugo de Jonge in bescherming nemen. Is het slim om midden in een crisis van leider te wisselen of is De Jonge juist de enige op het ministerie van VWS die echt goed is ingewerkt? Voor de Kerst kunnen we geen nieuw kabinet op het bordes verwachten. Maar: ze zijn er wel bijna uit volgens Haagse chef Raoul du Pré. We bellen met onze man in Londen, Patrick van IJzendoorn over de de nationale hobby van Boris Johnson: boosteren. Met Duitsland-correspondent Remco Andersen praat het panel over de vaccinatieplicht voor zijn standplaats. Gaat dit Nederland te ver?
play

Het kabinet is in paniek

Het demissionaire kabinet lijkt net zo overvallen als in maart 2020. Niemand had erop gerekend dat we met deze vaccinatiegraad aan de vooravond staan van nieuwe, ingrijpende maatregelen. De hamvraag: hoe krijgen deze bestuurders de bevolking nog mee? En: moet er straks een keuze worden gemaakt tussen mensenlevens, lange lockdowns of een vaccinatieplicht? Het podcastpanel belt ook met onze correspondent in Duitsland: hoe kan het dat onze buren er zo vlotjes uit zijn gekomen?
play

En we trappen wéér in de publicitaire val van Forum

Wat vindt de kamer van Klok van de glamourshoot met demissionaire ministers De Jonge en Ollongren voor de cover van de Linda? Is het een perfecte illustratie van alle inschattingsfouten in de coronabestrijding? Van de Haagse redactie komt Frank Hendrickx vertellen over zijn nieuwe bevindingen rondom de inkoop van mondkapjes. Sywert-gate was bepaald geen incident. Ook komt de parallelle wereld van Forum ter sprake: Forumland. Deze partij leeft van ophef. Is negeren wel de beste reactie? En natuurlijk ging het over de ‘treinstukken’ die werden gevonden door een Volkskrant-lezer.
play

Zorgen om een 2G-beleid, kerncentrales op de formatietafel en live vanuit Glasgow

Het podcastpanel belt met Marc Peeperkorn in Glasgow. De complexiteit van de klimaattop is volgens hem ongekend. Maar pessimisme kunnen we ons niet veroorloven, daarvoor staat er te veel op het spel. Verder gaat het over een primeur van de Volkskrant: het vraagstuk kerncentrale dat op de formatietafel ligt. Hoe gaat het überhaupt met het nieuwe regeerakkoord? Hoe komen de principiële punten als stikstof en de veestapel er straks vanaf? De tweedeling in de maatschappij als het mogelijke 2G-beleid ter sprake komt, baart iedereen zorgen.
play