5 tot en met 11 jaar

5 tot en met 11 jaar

Kindervaccinaties 
uitgelegd 

1 Waarom moeten kinderen een coronavaccinatie krijgen? 2 Wat voor klachten krijgen kinderen bij een coronabesmetting? 3 Welke bijwerkingen hebben de vaccins voor kinderen? 4 Wat is er bekend over de gevolgen op de lange termijn van deze vaccinaties? 5 Hoe maak je een afspraak voor een kindervaccinatie? 6 Mag een kind zelf beslissen of het gevaccineerd wordt? 7 Krijgen kinderen dezelfde vaccins als volwassenen? 8 Hoeveel kinderen zijn er al gevaccineerd? 9 Hoe overwin je de prikangst van een kind? 10 Is het erg als een kind onlangs een andere vaccinatie heeft gekregen? 11 Moet een kind dat het coronavirus al gehad heeft ook gevaccineerd worden? 12 In welke landen worden kinderen al gevaccineerd? 13 Mogen scholen aan leerlingen vragen of ze gevaccineerd zijn? 14 Krijgen kinderen ook een coronatoegangsbewijs? 15 Moeten kinderen gevaccineerd zijn om te reizen?

4

Wat is er bekend over de gevolgen op de lange termijn van deze vaccinaties?

Wat is er bekend over de gevolgen op de lange termijn van deze vaccinaties?

Hoewel het Pfizervaccin nieuw is, is het inmiddels langer dan een jaar massaal in gebruik, zonder dat er na verloop van tijd nieuwe bijwerkingen opdoken. Daarvóór werden ‘mRNA’-vaccins zoals dat van Pfizer al zeker tien jaar getest op mensen, voor allerlei andere ziektes: ook dat geeft vertrouwen dat er geen mysterieuze bijeffecten zijn die pas na lange tijd opduiken.

Dat is ook logisch. Vaccins geven hun prikkel aan het immuunsysteem direct na inenting en worden daarna afgebroken; vandaar dat vaccinbijwerkingen in de eerste dagen of weken na vaccinatie optreden. Dat is wezenlijk anders dan bij medicijnen die zich na langdurig gebruik ophopen in het lichaam en dan na lange tijd opeens een of andere aandoening blijken te veroorzaken.

Het enige vaccin dat na lange tijd een onvoorziene bijwerking bleek te geven bij sommige ingeënte mensen, was het vaccin Dengvaxia, tegen knokkelkoorts. Het vaccin bleek bij jongeren de kans op ernstigere infectie juist iets te vergroten. Zo’n boemerangeffect is bij de coronavaccins in elk geval niet aan de orde; bij het ontwerpen ervan heeft men er extra op gelet.

Volg ons