5 tot en met 11 jaar

5 tot en met 11 jaar

Kindervaccinaties 
uitgelegd 

1 Waarom moeten kinderen een coronavaccinatie krijgen? 2 Wat voor klachten krijgen kinderen bij een coronabesmetting? 3 Welke bijwerkingen hebben de vaccins voor kinderen? 4 Wat is er bekend over de gevolgen op de lange termijn van deze vaccinaties? 5 Hoe maak je een afspraak voor een kindervaccinatie? 6 Mag een kind zelf beslissen of het gevaccineerd wordt? 7 Krijgen kinderen dezelfde vaccins als volwassenen? 8 Hoeveel kinderen zijn er al gevaccineerd? 9 Hoe overwin je de prikangst van een kind? 10 Is het erg als een kind onlangs een andere vaccinatie heeft gekregen? 11 Moet een kind dat het coronavirus al gehad heeft ook gevaccineerd worden? 12 In welke landen worden kinderen al gevaccineerd? 13 Mogen scholen aan leerlingen vragen of ze gevaccineerd zijn? 14 Krijgen kinderen ook een coronatoegangsbewijs? 15 Moeten kinderen gevaccineerd zijn om te reizen?

3

Welke bijwerkingen hebben de vaccins voor kinderen?

Welke bijwerkingen hebben de vaccins voor kinderen?

Min of meer dezelfde als voor volwassenen. De meest voorkomende bijwerking is pijn op de plek in de bovenarm waar de prik is gezet. In de onderzoeksfase kregen in totaal ruim vijftienhonderd kinderen van 5 tot en met 11 jaar het Pfizervaccin toegediend. Ernstige bijwerkingen kreeg niemand. 70 procent kreeg een pijnlijke arm, 35 procent werd wat hangerig en 25 procent kreeg tijdelijk koorts.

Veel ophef is er over ‘myocarditis’, ontsteking van de hartspier. Uit pas gepubliceerde Amerikaanse cijfers, onder zo’n 7 miljoen ingeënte kinderen, blijkt echter dat het risico op de ontsteking bij kinderen van 5 tot 12 jaar nauwelijks verhoogd is. Ruw vertaald naar Nederland zou hooguit één of twee kinderen de ontsteking krijgen, als men álle 5- tot 12-jarigen zou inenten. De ontsteking is overigens doorgaans goed te behandelen. En de kans op de ontsteking is voor kinderen veel groter bij een corona-infectie, dan als bijwerking van de vaccinatie.

Volg ons