5 tot en met 11 jaar

5 tot en met 11 jaar

Kindervaccinaties 
uitgelegd 

1 Waarom moeten kinderen een coronavaccinatie krijgen? 2 Wat voor klachten krijgen kinderen bij een coronabesmetting? 3 Welke bijwerkingen hebben de vaccins voor kinderen? 4 Wat is er bekend over de gevolgen op de lange termijn van deze vaccinaties? 5 Hoe maak je een afspraak voor een kindervaccinatie? 6 Mag een kind zelf beslissen of het gevaccineerd wordt? 7 Krijgen kinderen dezelfde vaccins als volwassenen? 8 Hoeveel kinderen zijn er al gevaccineerd? 9 Hoe overwin je de prikangst van een kind? 10 Is het erg als een kind onlangs een andere vaccinatie heeft gekregen? 11 Moet een kind dat het coronavirus al gehad heeft ook gevaccineerd worden? 12 In welke landen worden kinderen al gevaccineerd? 13 Mogen scholen aan leerlingen vragen of ze gevaccineerd zijn? 14 Krijgen kinderen ook een coronatoegangsbewijs? 15 Moeten kinderen gevaccineerd zijn om te reizen?

2

Wat voor klachten krijgen kinderen bij een coronabesmetting?

Wat voor klachten krijgen kinderen bij een coronabesmetting?

Bij kinderen uit corona zich doorgaans als een verkoudheidachtige aandoening, met als meest voorkomende klachten hoofdpijn, vermoeidheid, keelpijn, hoesten, spierpijn, geur- en smaakverlies en zere ogen. De spreekwoordelijke snotneus heeft slechts 60 procent. En bij jonge kinderen kan de infectie vermoedelijk ‘pseudokroep’ geven, als hun nauwere luchtwegen opzwellen: blafhoest en een hoorbare ademhaling.

De kans op ernstige corona die ziekenhuisbehandeling vereist is bij kinderen klein. In Nederland belandt ongeveer een op de 7.000 tot een op de 17.000 jonge kinderen in het ziekenhuis.

Intussen zijn er wel aanwijzingen dat de omikronvariant bij jonge kinderen iets ernstiger uitpakt. Zo ziet men in de VS tot wel 17 keer meer tieners en kinderen in het ziekenhuis dan bij eerdere golven. In Engeland belandden in de eerste negen dagen van dit jaar meer kinderen in het ziekenhuis dan tijdens de hele eerste golf. Dat kan echter ook te maken hebben met het opnamebeleid; in Nederland is zo’n verhoogde opnamerisico nog niet gezien.

Meer zorgen maken artsen zich over het akelige en in zeldzame gevallen dodelijke kinderontstekingssyndroom ‘MIS-C’, dat in de weken ná corona kan optreden. In ongeveer een op de 3.000 tot 4.500 gevallen gaat het mis. Ruim honderd Nederlandse kinderen tussen de 5 en 12 jaar belandden al met de heftige ontsteking en hoge koorts in het ziekenhuis, blijkt uit een Leidse registratie. Ongeveer de helft van hen kwam op de intensive care.

Volg ons