5 tot en met 11 jaar

5 tot en met 11 jaar

Kindervaccinaties 
uitgelegd 

1 Waarom moeten kinderen een coronavaccinatie krijgen? 2 Wat voor klachten krijgen kinderen bij een coronabesmetting? 3 Welke bijwerkingen hebben de vaccins voor kinderen? 4 Wat is er bekend over de gevolgen op de lange termijn van deze vaccinaties? 5 Hoe maak je een afspraak voor een kindervaccinatie? 6 Mag een kind zelf beslissen of het gevaccineerd wordt? 7 Krijgen kinderen dezelfde vaccins als volwassenen? 8 Hoeveel kinderen zijn er al gevaccineerd? 9 Hoe overwin je de prikangst van een kind? 10 Is het erg als een kind onlangs een andere vaccinatie heeft gekregen? 11 Moet een kind dat het coronavirus al gehad heeft ook gevaccineerd worden? 12 In welke landen worden kinderen al gevaccineerd? 13 Mogen scholen aan leerlingen vragen of ze gevaccineerd zijn? 14 Krijgen kinderen ook een coronatoegangsbewijs? 15 Moeten kinderen gevaccineerd zijn om te reizen?

9

Hoe overwin je de prikangst van een kind?

Hoe overwin je de prikangst van een kind?

Prikangst bleek een grote factor bij de vaccinatie van de 12- tot 18-jarigen. Bij deze jongere groep zal dit ook veel voorkomen, denkt jeugdarts Maarten Spoelstra. Hij raadt ouders aan met hun kind te praten over deze angst, eventueel in het bijzijn van een kinderarts.

De prikkers in de speciale kinderprikstraten weten volgens Spoelstra ook hoe ze om moeten gaan met prikangst bij kinderen. Zij zullen het kind de tijd geven om rustig te worden.

Op de websites van de Rijksoverheid en verscheidene GGD’s zijn tips te vinden om een kind met prikangst door de vaccinatie heen te helpen. Ook het digitale overheidsloket Steunpunt Coronazorgen geeft raad. Laat een kind bijvoorbeeld zelf beslissen of het de ouderlijke hand vasthoudt of niet. Zo krijgt het kind een gevoel van controle. Heeft een kind met prikangst een broer of zus die wel durft? Probeer dan de afspraak van dat kind als eerste te plannen. Dat kan helpen om de angst bij het andere kind te verminderen.

Volg ons